Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων βρέθηκε στην «Κοινωνία Ώρα Mega» και μίλησε για όλα τα καίρια ζητήματα στον τομέα της παιδείας.
Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε αρχικά στο ζήτημα των απουσιών για όσους μαθητές νοσούν με γρίπη. Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες μέρες το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε μία εγκύκλιο περί μη συνυπολογισμού των απουσιών που οφείλονται σε γριπώδη συνδρομή και άλλες ιώσεις του αναπνευστικού.
Να καταχωρίζονται, χωρίς να προσμετρώνται, οι απουσίες έως πέντε εργάσιμων ημερών που οφείλονται σε εποχικό επιδημικό ρεύμα της γρίπης από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023 προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και εστάλη στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας.
«Λαμβάνουμε υπόψιν την εποχική γρίπη, δίνουμε ένα διάστημα που μας υπέδειξε το υπουργείο Υγείας από το Νοέμβριο μέχρι και τον Μάρτιο, άρα φροντίζουμε να μην υπάρχει αυτή η αγωνία των μαθητών, γιατί υπάρχουν πολλοί που μπορεί να νοσήσουν ή έχουν ήδη νοσήσει από την εποχική γρίπη» ανέφερε η υπουργός.
Επισήμανε πως και για τη νόσηση με κορωνοϊό επίσης δεν θα καταγράφονται οι απουσίες.
Σε ό,τι αφορά τη νόσηση με γρίπη, η υπουργός υπογράμμισε πως είναι απαραίτητη η προσκόμιση βεβαίωσης γιατρού, όπου θα αναγράφονται και οι μέρες που ο μαθητής ήταν άρρωστος.
Φοιτητικό επίδομα
Ερωτώμενη για το φοιτητικό επίδομα, η κα Κεραμέως δήλωσε πως έχει δοθεί από το υπουργείο. «Για πολλά χρόνια το φοιτητικό επίδομα ήταν 1.000 ευρώ, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού (Κυριάκου Μητσοτάκη) το επίδομα έφτασε τα 1.500 για κάθε δικαιούχο και 2.000 εάν ο φοιτητής επιλέξει να συγκατοικήσει» σημείωσε.
«Σε κάποιες περιοχές της χώρας, στο πανεπιστήμιο Αιγαίου, Θράκης και Δυτικής Μακεδονίας, το όριο το εισοδηματικό για να είσαι δικαιούχος του επιδόματος είναι ευρύτερο, αντί για 30.000 ευρώ που είναι στην υπόλοιπη χώρα, είναι 40.000 ευρώ. Αυτό το κάνουμε για να δώσουμε περισσότερα κίνητρα στα παιδιά, να φοιτήσουν στα τρία αυτά ακριτικά πανεπιστήμια» προσέθεσε η υπουργός.
Διορισμοί εκπαιδευτικών
Η υπουργός ανέφερε πως μέχρι σήμερα, μετά από 12 χρόνια, έχουν διοριστεί 25.000 εκπαιδευτικοί. «Φέτος θα συμπέσουν με τις εκλογές, θα γίνουν προσλήψεις κανονικά αλλά ο στόχος μας είναι να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας με το υπουργείο Εσωτερικών και να φύγουμε από την στρεβλή εφαρμογή του αναπληρωτή και να πάμε στο καθεστώς του μόνιμου εκπαιδευτικού» προσέθεσε.
Σε ό,τι αφορά τους καθηγητές των καλλιτεχνικών σχολείων είπε: «Για δεκαετίες ολόκληρες το πεδίο της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης είναι αρρύθμιστο. Αυτή η κυβέρνηση κάνει μία προσπάθεια να ρυθμίσει και αυτό….είμαστε σε επαφή με το υπουργείο Εσωτερικών και άλλα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να ρυθμιστεί και αυτό το κομμάτι».
Ερωτώμενη για την Εθνική Σχολή Θεάτρου απάντησε: «Υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία πρέπει να δούμε, το πρόγραμμα σπουδών και τη διάρκειά τους γιατί για να γίνει μία σχολή, πανεπιστήμιο πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Το κοιτάμε για να δώσουμε λύση και σε αυτό το ζήτημα, το κοιτάει και το υπουργείο Πολιτισμού».
Τόνισε πως η κυβέρνηση ότι είχε προαναγγείλει το έχει κάνει πράξη.
Πανελλαδικές εξετάσεις
Σε ό,τι αφορά τις πανελλαδικές εξετάσεις ανέφερε πως είναι προγραμματισμένες για την 1η Ιουνίου και στην περίπτωση που η πρώτη εκλογική αναμέτρηση συμβεί πριν τις πανελλαδικές, είναι όλα έτοιμα για να κυλήσουν οι εξετάσεις κανονικά.