Tεράστια ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο προκαλεί νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον, με την προσωρινή ονομασία " Κράκεν" που είναι άκρως μεταδοτική και εντοπίζεται σε μεγάλο ποσοστό στις ΗΠΑ παράλληλα με την έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα.
Την ώρα που η Κίνα ξαναζεί τον εφιάλτη του 2019 στην πρώτη εμφάνιση του κορωνοϊού και τα νοσοκομεία ασφυκτιούν οι αρχές ανακοίνωσαν μόλις έναν θάνατο. Με τις αμφιλεγόμενες μετρήσεις του κινεζικού καθεστώτος τα θύματα του κορωνοϊού μετά βίας ξεπερνούν τα 5 χιλιάδες σε επίσημους αριθμούς.
Η αμφισβήτηση όμως των στοιχείων έρχεται πλέον και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ενδεικτική η εικόνα ενός ανθρώπου που λιποθυμά στη μέση του δρόμου και κανείς δεν τολμά να τον πλησιάσει.
Οι προβλέψεις ευρωπαϊκών ερευνητικών κέντρων για τους επόμενους μήνες αναφέρουν ακόμη και 2 εκατομμύρια θανάτους το 24ωρο.
Η επικείμενη μετακίνηση εκατομμυρίων Κινέζων προς την ενδοχώρα με αφορμή τον εορτασμό της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς τις επόμενες εβδομάδες προκαλεί τεράστια ανησυχία.
Ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης «ενεθάρρυνε σθεναρά» τα κράτη μέλη να ζητούν οι ταξιδιώτες από την Κίνα να υποβάλλονται σε μοριακά τεστ το πολύ 48 ώρες πριν από την αναχώρηση.
Η κινεζική κυβέρνηση κάνει λόγο για προσβλητικές κινήσεις.
Παράλληλα με ό,τι συμβαίνει στην Κίνα, ανησυχία προκαλεί και η εμφάνιση ενός πολύ μεταδοτικού στελέχους με την κωδική ονομασία ΧΒΒ1.5
«Το ΧΒΒ.1.5 είναι το πιο επιθετικό στέλεχος του κορωνοϊού μέχρι σήμερα και αντίθετα με τα βασικά στελέχη έχει περισσότερα μεταδοτικά κύτταρα σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία», αναφέρει επιδημιολόγος.
Η πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή της Όμικρον είναι η επικρατέστερη στις ΗΠΑ και πιστεύεται ότι ευθύνεται για το 70% περίπου των νέων λοιμώξεων.