Σε επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός μετά τις σεισμικές δονήσεις 4,7 και 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκαν σήμερα στη Λέσβο.
Ανησυχία
Αυτήν τη φορά ήταν η σειρά της Λέσβου. Ήταν 03:52 το πρωί όταν η σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησαν το νησί.
Ο σεισμός είχε επίκεντρο το βουνό Λεπέτυμνος στο βόρειο τμήμα του νησιού και εστιακό βάθος 17,3 χιλιόμετρα. Οι κάτοικοι αναστατώθηκαν, ενώ σε πολλούς ξύπνησαν δυσάρεστες μνήμες.
«Το βουητό αυτό δε θα το ξεχάσω. Έχω νιώσει κι άλλους σεισμούς όπως όταν έγινε ο σεισμός στην Βρισά πριν κάποια χρόνια τον νιώσαμε που ήταν πολύ δυνατός, αλλά εδώ επειδή είμαστε στο επίκεντρο, είναι αυτό το μουγκρητό το οποίο και τώρα ανά διαστήματα ακούμε τη γη να μουγκρίζει χωρίς να κουνιέται», λένε κάτοικοι.
«Ήμασταν στο σπίτι, κοιμόμασταν, έγινε κατά τις 04.00 τα ξημερώματα, ήταν δυνατός, υπήρξε και μία βουή».
Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι
Νωρίς το πρωί, άλλη μια σεισμική δόνηση 4,7 Ρίχτερ σκόρπισε ανησυχία στους κατοίκους.
Το επίκεντρο μάλιστα βρίσκεται δίπλα από το μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που με μία νοητή κάθετη γραμμή χωρίζει το νησί στα δύο και στο παρελθόν είχε δώσει μεγάλους σεισμούς.
«Προφανώς και υπάρχει κάποια ανησυχία και ο λόγος είναι ότι σημαντικοί σεισμοί στην περιοχή έχουν γίνει στη συγκεκριμένη περιοχή στα μέσα του 19ου αιώνα. Έχουμε λοιπόν 150 χρόνια και περισσότερα σεισμικής ησυχίας, είναι μία γνωστή ρηξιγενής ζώνη, είναι γνωστά τα ρήγματα, για αυτό και μας βλέπετε σχετικά επιφυλακτικούς», ανέφερε ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητή Γεωφυσικής.
«Τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν μέχρι στιγμής αλλά και τα στοιχεία υπαίθρου, δείχνουν την ενεργοποίηση αυτής της παράλληλης ρηξιγενής ζώνης. Το ρήγμα της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται δυτικότερα από το μεγάλο αυτό ρήγμα», είπε ο Νίκος Ζούρος, καθηγητής πανεπιστημίου Αιγαίου.
Από το βόρειο τμήμα του νησιού περνάει και το ρήγμα της Ανατολίας που έχει συνολικό μήκος 1.500 χιλιόμετρα και ευθύνεται για μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν, όπως αυτός του 1999 στην Τουρκία που σύμφωνα με τους επιστήμονες ενεργοποίησε το ρήγμα της Αθήνας.
«Αυτήν την στιγμή καταγράφουμε τις ζημιές οι οποίες έχουν γίνει σε σπίτια και άλλα οικήματα. Είναι αρκετές, είναι πάνω από 30 – 40 σπίτια αυτήν την στιγμή τα οποία έχουν υποστεί ρωγμές και μία εκκλησία και σχολικά κτίρια», είπε ο Ταξιάρχης Βέρρος, δήμαρχος δυτικής Λέσβου.
Τα σχολεία της δυτικής Λέσβου θα είναι κλειστά τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, ενώ πολλοί κάτοικοι στο βόρειο τμήμα του νησιού θα κοιμηθούν σήμερα στα αυτοκίνητά τους ή σε συγγενείς τους στη Μυτιλήνη.