Σχέδιο βίαιης ανατροπής του νεοεκλεγέντος προέδρου της Βραζιλίας, Λούλα Ντα Σίλβα, και βύθιση της χώρας στο χάος ακόμη και με ένα στρατιωτικό πραξικόπημα βλέπουν σχεδόν 24 ώρες μετά την εισβολή ακροδεξιών σε κυβερνητικά κτίρια στην Μπραζίλια, διεθνείς αναλυτές.
Πάνω από 30.000 υποστηρικτές του ακροδεξιού πρώην προέδρου Μπολσονάρου εισέβαλαν στους τρεις πυλώνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, το Προεδρικό Μέγαρο, το ανώτατο δικαστήριο και το Κογκρέσο, τυλιγμένοι με τις σημαίες της χώρας, ενώ, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης, διέλυαν τα πάντα στο πέρασμά τους.
Απόπειρα ανατροπής του εκλεγμένου προέδρου
Ο ακροδεξιός όχλος εισβάλει στο Κογκρέσο της Βραζιλίας και τα κάνει γυαλιά καρφιά. Από την στιγμή που έσπασαν τον κλοιό της αστυνομίας, τίποτα δεν τους σταματούσε. Βεβήλωσαν όχι μόνο τον ναό της Δημοκρατίας αλλά και το Προεδρικό Μέγαρο, καθώς και το μέγαρο του ανώτατου δικαστηρίου, εκεί όπου πριν από μια εβδομάδα ορκίστηκε πρόεδρος ο αριστερός Λούλα ντα Σίλβα.
Οι φανατικοί οπαδοί του πρώην προέδρου Μπολσονάρου επιχείρησαν την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος με τη βία. Έσπασαν τζάμια, εισέβαλαν σε γραφεία, άρπαξαν υπολογιστές, έσκισαν έγγραφα.
Ένας έφτασε στο σημείο να αφοδεύσει πάνω σε γραφείο, άλλοι έβαλαν φωτιές. Διάδρομοι και γραφεία γέμισαν καπνούς. Ο πρόεδρος Λούλα, που δεν βρισκόταν στην πρωτεύουσα, κήρυξε την Μπραζίλια σε κατάσταση ανάγκης και διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να εκδιώξουν τους εισβολείς.
«Όλοι αυτοί οι βάνδαλοι, που θα τους αποκαλούσα φανατικούς ναζί, φανατικούς φασίστες, έκαναν κάτι χωρίς προηγούμενο στη χώρα».
«Θα τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι»
Αν οι χιλιάδες ακροδεξιοί και οι υποκινητές τους πόνταραν σε μια επέμβαση του στρατού που θα εξελισσόταν σε πραξικόπημα, απέτυχαν οικτρά στους υπολογισμούς τους, όπως είχαν αποτύχει πριν από δύο χρόνια και οι οπαδοί του Τραμπ που εισέβαλαν στο αμερικανικό Κογκρέσο για να ανατρέψουν τη νίκη του Μπάιντεν.
Πάντως ο πρόεδρος Λούλα επισήμανε ότι οι αστυνομικοί που φρουρούσαν τα μέγαρα στην πλατεία των «Τριών Εξουσιών» δεν έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο στην εκτέλεση των καθηκόντων τους και ότι θα αναζητηθούν ευθύνες.
«Σαν αληθινοί βάνδαλοι κατέστρεφαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Πιστεύουμε ότι υπήρχε έλλειμμα ασφάλειας. Σας διαβεβαιώνω ότι όλοι οι ένοχοι θα εντοπιστούν και θα τιμωρηθούν».
Μέσα στη νύχτα αστυνομικές ενισχύσεις συνέλαβαν εκατοντάδες οπαδούς του Μπολσονάρου. Οι οπαδοί του εκδιώχθηκαν τελικά από το Κογκρέσο, χωρίς να αναφερθούν σοβαροί τραυματισμοί.
Ο Λούλα έδειξε ως υποκινητή τον ακροδεξιό πρώην πρόεδρο ο οποίος δεν αναγνώρισε την εκλογική ήττα του, ούτε παρέδωσε επίσημα την εξουσία, αλλά κατέφυγε σε αμερικανικό έδαφος, στην Φλόριντα.
Ο Μπολσονάρο αρνείται ότι εκείνος οργάνωσε την επίθεση, όμως δεν έπαψε να μιλά για νοθεία, για κομμουνιστική συνωμοσία και να ενθαρρύνει τους ακραίους οπαδούς του που είχαν μεταφερθεί με λεωφορεία στην πρωτεύουσα.
Την απόπειρα ανατροπής του Λούλα καταδίκασαν οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ρωσία καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου παραμένει ο Μπολσονάρου.
Η αστυνομία αδειάζει το ορμητήριο των οπαδών του Μπολσονάρου
Το πρωί της Δευτέρας άρχισε η εκκένωση της κατασκήνωσης που είχαν φτιάξει οπαδοί του Μπολσονάρου έξω από το αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων, όπου καλούσαν τον στρατό να κάνει πραξικόπημα.
Προς το παρόν χωρίς παρατράγουδα, όμως από το γραφείο του προέδρου Λούλα λένε ότι οπαδοί του πρώην προέδρου της Βραζιλίας επιχειρούν και σήμερα να κλείσουν δρόμους και να αποκλείσουν διυλιστήρια σε άλλες περιοχές της Βραζιλίας.
Οπαδοί του Μπολσονάρου επιχειρούσαν επί εβδομάδες να σπείρουν το χάος, ένας επιχείρησε παραμονές Χριστουγέννων να ανατινάξει βυτίο με κηροζίνη στο αεροδρόμιο της Μπραζίλια.
Η πρόκληση αναταραχής και χάους είχε στόχο να κινητοποιηθούν επίδοξοι σωτήρες μέσα από τον στρατό. Όμως, όπως φαίνεται, το σχέδιο δεν πέτυχε καθώς η χώρα έχει βαριά κληρονομιά πραξικοπηματιών.
Στους υποστηρικτές του Μπολσονάρου περιλαμβάνονται νοσταλγοί της χούντας που κυβέρνησε την Βραζιλία την περίοδο 1964-1985, υποστηρίζουν ότι ο Λούλα θέλει να φέρει τον κομμουνισμό και να απειλήσει το τρίπτυχο πατρίς, θρησκεία, οικογένεια.
Μπάιντεν, Τριντό και ο Μεξικανός Ομπραντόρ, καταδίκασαν την επίθεση στη Δημοκρατία. Όμως ορισμένοι Δημοκρατικοί βουλευτές λένε ότι αυτό δεν αρκεί και ζήτησαν από την κυβέρνηση Μπάιντεν να απελάσει στην Βραζιλία τον Μπολσονάρου που συνωμοτούσε επί αμερικανικού εδάφους για την ανατροπή της κυβέρνησης Λούλα.
Σε τελευταία εξέλιξη, ο Μπολσονάρο εισήχθη σε νοσοκομείο του Ορλάντο με πόνους στην κοιλιακή χώρα.