Ο νευρολόγος Αναστάσιος Μπονάκης αναλύει στην εκπομπή «Ελένη» ποιες είναι οι διαταραχές ύπνου και πότε μπορούν να αποβούν επικίνδυνες.
Ο ύπνος είναι μια πολύ σημαντική λειτουργία για τον ανθρώπινο οργανισμό. Δεν είναι απλά ξεκούραση αλλά μια εγκεφαλική διεργασία κατά την οποία επιτελούνται πολύ σοβαρές λειτουργίες όπως η ενδοκρινική λειτουργία.
Αποκαθίσταται η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου και καθαρίζεται ο εγκέφαλος. Ο ύπνος διαταράσσεται από καταστάσεις, όπως διαταραχές αναπνοής κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η αποφρακτική άπνοια είναι η βασική αιτία που κατακερματίζεται ο ύπνος με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια της ημέρας να αισθανόμαστε κόπωση και υπνηλία.
«Πρέπει να προσέξουμε πολύ την στέρηση ύπνου»
Σύμφωνα με τον νευρολόγο Αναστάσιο Μπονάκη, η υπνηλία είναι ένα σύμπτωμα που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε έναν ηλικιωμένο ή σε έναν ενήλικα άνθρωπο. Οφείλεται στην έλλειψη ύπνου είτε στην αποφρακτική άπνοια. Στα παιδιά όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πρέπει να προσέξουμε πολύ την στέρηση ύπνου αλλά και καταστάσεις όπως η ναρκοληψία, η οποία είναι ιδιαίτερη και πρέπει να την αναγνωρίζουμε νωρίς.
«Η αϋπνία είναι ένα υποκειμενικό αίσθημα. Είναι το αίσθημα που έχουν οι άνθρωποι για την ποιότητα του ύπνου τους. Αυτή η διαταραχή οφείλεται συνήθως σε κάποιο ψυχοπιεστικό παράγοντα, ο οποίος έχει επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο μπαίνουμε στον ύπνο.
»Μπαίνουμε σε ένα περιβάλλον που έχουμε στρες, κατά συνέπεια αυτό δεν είναι ένα περιβάλλον στο οποίο μπορεί κάποιος να κοιμηθεί. Τα όνειρα πρέπει να τα απολαμβάνουμε και όχι να τα εκδραματίζουμε. Το να εκδραματίζουμε τα όνειρα δεν είναι φυσιολογικό αλλά πρόκειται για μια διαταραχή που μπορεί να καταλήξει σε άνοια», αναφέρει στην εκπομπή «Ελένη» ο νευρολόγος.
«Η υπνοβασία δεν είναι διαταραχή»
«Υπάρχουν και καταστάσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με τη συμπεριφορά. Για παράδειγμα, η υπνοβασία. Η υπνοβασία δεν είναι απαραίτητα διαταραχή αλλά μια ιδιαιτερότητα και συμβαίνει συχνά στα παιδιά.
»Αυτό συμβαίνει διότι ο εγκέφαλος σε αυτήν την ηλικία κάνει πολλά βραδέα κύματα, μια λειτουργική κατάσταση που δύσκολα θα αφυπνιστώ και θα βγω από αυτήν. Εάν έρθει ένα ερέθισμα το οποίο θέλει να με αφυπνίσει, μπορεί ένα κομμάτι του εγκεφάλου να συνεχίσει να κοιμάται αλλά ταυτόχρονα μπορώ να κάνω κινήσεις.
»Δεν πρέπει να φοβόμαστε την υπνοβασία σε έναν δικό μας άνθρωπο αλλά θα πρέπει να του μιλήσουμε ήρεμα και να τον γυρίσουμε στο κρεβάτι του», επισημαίνει ο κ. Μπονάκης.