Μέσα σε 125 σελίδες η Ρούλα Πισπιρίγκου επιχειρεί σήμερα να αποδομήσει το πόρισμα Καρακούκη και Καλόγρηα και να πείσει την ανακρίτρια ότι οι κόρες της, Μαλένα και Ίριδα, δε δολοφονήθηκαν αλλά κατέληξαν από αδιευκρίνιστα παθολογικά αίτια.
«Ελπίζουμε η κα ανακρίτρια να μη δείξει την ίδια μεροληπτική στάση που είχε δείξει προηγουμένως», ανάφερε ο συνήγορός της, Αλέξης Κούγιας.
Η υπερασπιστική γραμμή της κατηγορούμενης έχει βασιστεί στο επιχείρημα ότι ο παθολογοανατόμος των δύο κοριτσιών φέρεται να παραδέχεται εκ των υστέρων πως η μέθοδος που χρησιμοποίησε για να πιστοποιηθεί ο ασφυκτικός θάνατος δεν ήταν η ενδεδειγμένη.
«Η ασφυξία έχει στηριχτεί στην χρώση (μέθοδο) του παθολογοανατόμου κύριου Ευτυχιάδη, ο οποίος σήμερα ανασκευάζει και λέει ότι δεν είναι ιδανική για να τεκμηριώνει ασφυκτικούς θανάτους. Άλλωστε μια χρώση δεν μπορεί να βγάλει ασφυξία, παρά μόνο υποξία, δηλαδή έλλειψη οξυγόνου», αναφέρει ο ιατροδικαστής Χρήστος Κραββαρίτης.
Βέβαια, όπως θα υποστηρίξει σήμερα στο LIVE NEWS ο ίδιος ο παθολογοανατόμος, δεν υπάρχει καμία αναδίπλωση, καθώς εξαρχής διευκρίνιζε πως τα ευρήματά του έδειχναν υποξία, δηλαδή έλλειψη οξυγόνου, η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να ερμηνευτεί ως ασφυξία.
«Διαπίστωσα μια έντονη υποξία και στα δύο παιδιά. Η υποξία είναι μια ευρύτερη έννοια, μέσα στην οποία περιλαμβάνεται και η ασφυξία. Η υποξία μπορεί να οφείλεται σε παθολογικά αλλά και σε βίαια αίτια. Εγώ έγραψα τα συμπεράσματά μου, τα έδωσα στους ιατροδικαστές για να τα επεξεργαστούν και να βγάλουν το πόρισμα», σημειώνει ο Χρήστος Ευτυχιάδης.
Έχοντας λοιπόν ως δεδομένο ότι και στα δύο κοριτσάκια υπήρχε έλλειψη οξυγόνου, οι Καρακούκης και Καλόγρηας είδαν τις εκδορές στα πρόσωπα των παιδιών και συμπέραναν πως κάποιος τους έκλεισε τη μύτη και το στόμα με αποτέλεσμα να τους στερήσει τη ζωή.
«Σε καμία περίπτωση δεν είναι ασφυκτικός, σε καμία περίπτωση δεν ήταν ασφυκτικός, δεν υπήρχαν προθανάτιες κακώσεις, δεν υπάρχουν προθανάτιες κακώσεις στις φωτογραφίες. Συνεπώς καταρρίπτεται ο ασφυκτικός μηχανισμός, έτσι και αλλιώς», λέει η ιατροδικαστής, Ουρανία Δημακοπούλου.
Βέβαια η κ. Δημακοπούλου λίγους μήνες νωρίτερα, θεωρούσε ότι υπάρχουν οι κακώσεις:
«Δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι έχει γίνει λάθος γιατί έχουν καταγραφεί οι κακώσεις και στις πρώτες εκθέσεις αλλά δεν είχαν συνεκτιμηθεί».
Τα «ρίχνουν» στη λευχαιμία της Μαλένας
Η μικρή Μαλένα κατέληξε στις 13 Απριλίου του 2019 μέσα στο δωμάτιο του νοσοκομείου. Το κορίτσι είχε μόλις ολοκληρώσει με επιτυχία τη θεραπεία της για τη λευχαιμία, έτρωγε σουβλάκι στο κρεβάτι και ήταν ιδιαίτερα ευδιάθετη.
Από τις άριστες εξετάσεις που θα την οδηγούσαν στο εξιτήριο, βρέθηκε εντελώς αναπάντεχα νεκρή και μάλιστα με εκτεταμένη βλάβη στο συκώτι, που λίγες ώρες πριν δεν υπήρχε.
«Η εκφύλιση αυτή δείχνει παρατεταμένη υποξία δηλαδή έλλειψη οξυγόνου για αρκετό διάστημα, όχι μικρό», αναφέρει ο Χρήστος Ευτυχιάδης.
Παρόλο που και ο πρώτος παθολογοανατόμος είχε εντοπίσει τις ενδείξεις ασφυξίας στη Μαλένα, το πόρισμα της ιατροδικαστή κατέληγε στην ηπατική ανεπάρκεια ως αιτία θανάτου.
«Αυτό το έγγραφο κι ένας που έχει τελειώσει ιατρική Αλβανίας μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει. Οφείλουν οι ιατροδικαστές να γνωρίζουν γράμματα και να διαβάζουν σωστά την ιστοπαθολογική εξέταση του παθολογοανατόμου. Αυτό λέω», σημείωσε ο Γιάννης Μαντζουράνης, δικηγόρος Χρήστου Ευτυχιάδη.
Σήμερα, κι η ίδια η Πισπιρίγκου απορρίπτει την ηπατική ανεπάρκεια και ρίχνει το βάρος της στη λευχαιμία και στη μία και μοναδική χημειοθεραπεία που έκανε η Μαλένα.
«Δεν αναρωτήθηκαν γιατί κανένας παθολογοανατόμος δεν βρήκε λευχαιμία. Το παιδί έπαιρνε φάρμακο για την λευχαιμία, δεν αναρωτήθηκε κανείς γιατί τα τοξικολογικά δεν έδωσαν το φάρμακο της λευχαιμίας. Η κενοτοπιώδης εκφύλιση δεν γίνεται μέσα σε δύο λεπτά», αναφέρει η Ουρανία Δημακοπούλου.
«Το σπάνιο σύνδρομο της Ίριδας»
Για τη μικρή Ίριδα που έζησε μόλις 6 μήνες, η πλευρά Πισπιρίγκου θα επιχειρήσει να βγάλει από το κάδρο την ασφυξία με το περιβόητο ματωμένο πανάκι και να υποστηρίξει πως το παιδί κατέληξε από ένα σπανιότατο μεταβολικό σύνδρομο που συναντάται σε 1 ασθενή στα 2 εκατομμύρια.
Τον Μάρτιο του ’21 πάντως, οι Τσιόλα και Μητσέλου είχαν αποφανθεί πως το βρέφος είχε καταλήξει από αγενεσία φλεβόκομβου, κάτι που επιχείρησαν να αναδιπλώσουν μόλις βγήκε το πόρισμα που μιλούσε ξεκάθαρα για ασφυξία.
«Έχω να πω μόνο τούτο. Η κυρία Μητσέλου με το εύρημά της, έθεσε από μόνη της αιτία θανάτου την αγενεσία φλεβόκομβου».
«Όταν ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία που όλοι με ρωτήσαν για τον φλεβόκομβο εγώ δεν είπα τίποτα για τα υπόλοιπα ευρήματα για να μην την εκθέσω, αλλά η κυρία βγήκε και με εξέθεσε τόσο άσχημα. Εξέθεσε την υπόληψη, εξέθεσε την επιστημοσύνη μου και τα πάντα», είπε η Αντιγόνη Μήτσελου, παθολογοανατόμος Ίριδας.
Δηλητηρίαση με κεταμίνη και δύο ασφυκτικοί θάνατοι βαραίνουν την 34χρονη κατηγορούμενη με το κατηγορητήριο σε βάρος της να είναι «καταπέλτης».
Δημήτρης Γαλεντέρης: «Μαλένα και Ίριδα δεν μπορεί να έχουν πεθάνει από παθολογικά»
Ο Δημήτρης Γαλεντέρης, ιατροδικαστής αρχικά ανέφερε: «Για να στηριχθεί το παθολογικό αίτιο θα πρέπει να υπάρχουν ευρήματα, δηλαδή να υπάρχουν αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων. Όταν τα αίτια αφορούν την ίδια την καρδιά είναι εμφανή, θα μπορούσαμε να τα είχαμε αναγνωρίσει τόσο καιρό. Συνεπώς εγώ θεωρώ ότι τα παθολογικά αίτια στην συγκεκριμένη φάση και με τα συγκεκριμένα υλικά που έχουμε στην διάθεσή μας δεν μπορούν να αποδοθούν».
Και πρόσθεσε ο ιατροδικαστής σχετικά με τους ισχυρισμούς της κα Δημακοπούλου γιατί οι τοξικολογικές δεν έδωσαν το φάρμακο της λευχαιμίας.
«Αυτά όλα προκύπτουν από τον φάκελο του νοσοκομείου. Δηλαδή θα γνωρίζουμε τι φάρμακο έπαιρνε, σε τι δοσολογία και πότε το ξεκίνησε και πότε το σταμάτησε και φυσικά αν αυτό το φάρμακο μπόρεσε και προκάλεσε κάποιες διαταραχές στην ομοιομορφία του οργανισμού, οι οποίες θα προκαλούσαν το θάνατο. Αυτόν τον φάκελο νοσηλείας τον μελέτησαν οι Καρακούκης και Καλόγρηας και κατέληξαν στο συμπέρασμα που γνωρίζουμε».
Καταλήγοντας ο κ. Γαλεντέρης τόνισε σχετικά με τα ευρήματα των ιατροδικαστικών πορισμάτων των Καρακούκη και Καλόγρηα: «Ο θάνατος (των δύο κοριτσιών) έχει να κάνει με την έλλειψη οξυγόνου. Οι ιατροδικαστές που εξέτασαν τα ευρήματα είπαν ότι αυτή η έλλειψη οξυγόνου των κοριτσιών οφείλεται στην απόφραξη των εξωστομίων. Εδώ θα πρέπει να προταθεί ένας καινούργιος μηχανισμός με σαφήνεια που θα μπορέσει να αποδείξει ότι η υποξία δεν αφορούσε την ασφυξία».