Το «όχι» της κυβέρνησης για λαϊκό προσκύνημα στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο και οι αιτίες της απόφασης.
Την τελευταία του πνοή άφησε, το βράδυ της Τρίτης, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος σε ηλικία 83 ετών ενώ νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Υγεία» με εγκεφαλικό επεισόδιο.
Σήμερα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να κηδευτεί ως ιδιώτης και να μην τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.
Για τη κυβέρνηση τα πράγματα είναι ξεκάθαρα όσον αφορά το αίτημα της οικογένειας για κηδεία δημοσίας δαπάνης και για το εάν θα υπάρξει λαϊκό προσκύνημα, όπως είθισται στους ηγέτες της μεταπολιτευτικής χώρας.
Είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές επικοινωνίες ανάμεσα στα μέλη της οικογενείας του τέως βασιλιά και του Μέγαρου Μαξίμου όταν και οι ίδιοι πια γνώριζαν πως η κατάσταση της υγείας του χειροτέρευε.
Τότε, είχε διαμηνυθεί ότι η κυβέρνηση δεν είχε την πρόθεση να απαντήσει θετικά στο αίτημα για τα δύο αυτά σκέλη.
Γιατί «όχι» στη Μητρόπολη Αθηνών;
Προβληματισμός ως προς την απάντηση της κυβέρνησης δεν υπήρχε αλλά αυτό που θέλησε να υπολογίσει ήταν το να υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ της ανθρώπινης διάστασης και της πολιτικής διαδρομής του τέως βασιλιά.
Για την κυβέρνηση υπήρξε διαχωρισμός ανάμεσα στο κομμάτι της πολιτικής του ιστορίας και από το εάν για αυτή την ειδικότητα που κάποτε είχε ο έκπτωτος βασιλιάς, θα μπορούσε να του αποδοθούν συγκεκριμένες κρατικές τιμές.
Στη Μητρόπολη Αθηνών συνηθίζεται να γίνονται τελετές με συγκεκριμένες τιμές σε εξέχοντα πολιτικά πρόσωπα της μεταπολιτευτικής ελληνικής δημοκρατίας. Η κυβέρνηση όμως, αρνήθηκε το λαϊκό προσκύνημα ειδικά στη Μητρόπολη λόγω συμβολισμού καθώς ο τέως βασιλιάς δεν έχει αυτήν την ιδιότητα.
Επέτρεψε όμως, με αυτήν την απόφαση, στην οικογένεια να έχει την επιλογή να αποδώσουν με όποιες τιμές θέλουν ιδιωτικώς στο Τατόι.