Ο Κωνσταντίνος ήταν ο τελευταίος βασιλιάς της Ελλάδας, ενός ξενόφερτου θεσμού που διήρκησε σχεδόν έναν αιώνα. Ήταν ο πρωτότοκος γιος της Φρειδερίκης και του Παύλου και όταν ανέβηκε στον θρόνο το 1964 σε ηλικία 24 ετών, συνέδεσε το όνομά του με τα Ιουλιανά, την Αποστασία και τη Χούντα των Συνταγματαρχών, την οποία άλλωστε και όρκισε.
Ο τελευταίος βασιλιάς
Ως πρωτότοκος γιος του βασιλιά Παύλου και της βασίλισσας Φρειδερίκης, η πορεία του Κωνσταντίνου Β’ ήταν προδιαγεγραμμένη από τη γέννησή του τον Ιούνιο του 1940 στα ανάκτορα του Παλαιού Ψυχικού.
Μεγάλωσε όπως όριζε το πρωτόκολλο. Πρίγκιπας και διάδοχος του θρόνου έλαβε την απαραίτητη θεωρητική και στρατιωτική εκπαίδευση ενώ ασχολήθηκε με ζήλο με την ιστιοπλοΐα όπου και κατέκτησε χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στους αγώνες της Ρώμης το 1960.
Σε ηλικία μόλις 24 ετών και με τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του Παύλου, αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ως Βασιλεύς των Ελλήνων. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς σε μια μεγαλοπρεπή τελετή σε εθνική μετάδοση τηλεοπτικά, ο Κωνσταντίνος παντρεύεται την πριγκίπισσα Άννα – Μαρία.
Ο γάμος γίνεται στη Μητρόπολη της Αθήνας και χιλιάδες κόσμου βγαίνει στους δρόμους για να δει από κοντά το βασιλικό ζευγάρι.
Τα «Ιουλιανά»
Αν και αρχικά είχε δοθεί η εικόνα της αγαστής συνεργασίας μεταξύ του νεαρού μονάρχη και του τότε πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, η σχέση των δύο ανδρών ήρθε σε πλήρη ρήξη τον Απρίλιο του 1965, όταν ο πρωθυπουργός αποφάσισε να αντικαταστήσει την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων αλλά και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Η σθεναρή αντίσταση των ανακτόρων στις κυβερνητικές αποφάσεις οδηγεί σε πολιτική κρίση. Ο πρωθυπουργός άρχισε να ανταλλάσσει οξύτατες επιστολές με το παλάτι, συνολικά πέντε. Οι επιστολές του τότε βασιλιά, συνιστούσαν αντισυνταγματική επέμβασή του στη διακυβέρνηση της χώρας.
Στις 15 Ιουλίου του 1965 ο Γεώργιος Παπανδρέου συναντάται για τελευταία φορά με τον Κωσταντίνο μόλις για 10 λεπτά. Αμέσως μετά ανακοινώνει την παραίτησή του.
Λίγη ώρα μετά, ο Κωνσταντίνος προχωρά σε άλλη μια πρωτοφανής κίνηση ορκίζοντας νέα κυβέρνηση. Είναι η αρχή μιας πολυτάραχης περιόδου, με τον Γεώργιο Παπανδρέου να κηρύττει τον ανένδοτο αγώνα και με κυβερνήσεις «φαντάσματα» να διαδέχονται η μια την άλλη.
Πορείες και επεισόδια γίνονται σε καθημερινή βάση. Η κατάσταση είναι εκρηκτική και τελικά το παλάτι δέχεται τη διεξαγωγή νέων εκλογών τον Μάιο του 1967.
Δικτατορία
Μέσα σε αυτό το κλίμα, τη νύχτα της 20ης προς 21η Απριλίου 1967 εκδηλώθηκε το στρατιωτικό πραξικόπημα από μια ομάδα συνταγματαρχών.
Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ενημερώνεται έγκαιρα αλλά διστάζει να πάρει αποφάσεις. Φοβάται, όπως υποστηρίζει, αργότερα μην ξεκινήσει εμφύλιος. Δέχεται να δώσει το παρών στην ορκωμοσία της κυβέρνησης των συνταγματαρχών. Φωτογραφίζεται μαζί τους κατά την τελετή. Σκυθρωπός όμως, όπως λέει, για να στείλει το μήνυμά του στον ελληνικό λαό.
Στις 13 Δεκεμβρίου 1967 ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Β’, συνοδευόμενος από μέλη της ελληνικής βασιλικής οικογένειας, αποπειράθηκε αντικίνημα με σκοπό την ανατροπή της Χούντας.
Μεταβαίνει στην Καβάλα αεροπορικώς για να ηγηθεί της προσπάθειας. Ύστερα από μια σειρά κακών συνεννοήσεων και πρόχειρης προετοιμασίας, η απόπειρα ναυαγεί. Η βασιλική οικογένεια φεύγει από την Ελλάδα για την Ιταλία όπου και παραμένει μέχρι το 1973.
Έκπτωτος βασιλιάς
Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανακοινώνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το πολιτειακό.
Η κυβέρνηση απαγορεύει την επιστροφή του μονάρχη πίσω στη χώρα, ενώ του δίνεται η δυνατότητα να απευθυνθεί μια φορά με τηλεοπτικό μήνυμα στον ελληνικό λαό.
Στο δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου 1974, η αβασίλευτη δημοκρατία συγκέντρωσε μεγάλη πλειοψηφία 69,2% έναντι 30,8% της βασιλευομένης. Από τότε ξεκινά μια μεγάλη αντιδικία για τη λεγόμενη βασιλική περιουσία.
Το 1992 η τότε κυβέρνηση επιτρέπει στην πρώην βασιλική οικογένεια να μεταφερθεί με κοντέινερ όλη η κινητή περιουσία που βρισκόταν στα παλαιά ανάκτορα Τατοΐου. Ύστερα από χρόνια δικαστικών αντιπαραθέσεων, το ελληνικό δημόσιο καταβάλει το 2003 13,7 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση.
Ο έκπτωτος βασιλιάς τα τελευταία χρόνια και με επιβαρυμένη την υγειά του ζούσε στην Ελλάδα μαζί με τη σύζυγό του ενώ το ζευγάρι έχει πέντε παιδιά, την Αλεξία, τον Παύλο, τον Νικόλαο, τη Θεοδώρα και τον Φίλιππο.