Την ώρα που οι τραγικοί γονείς του 22χρονου ποδοσφαιριστή από την Πάτρα, έλεγαν το στερνό αντίο στο παιδί τους, η γενναία απόφαση τους να δωρίσουν τα όργανα του, έδινε ζωή σε 4 συνανθρώπους μας.
Ζωή σε τέσσερις συνανθρώπους μας χάρισε με το θάνατό του ο 22χρονος Δημήτρης Σκόνδρας, μετά την ξαφνική κατάρρευσή του το Περασμένο Σάββατο, ενώ εργαζόταν στο μαγαζί του πατέρα του στην Πάτρα. Η καρδιά του 22χρονου μεταφέρθηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο όπου την έλαβε ένας 36χρονος που υποστηριζόταν μέχρι τώρα μηχανικά, ενώ το ήπαρ μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο στην Θεσσαλονίκη.
«Ήρθε το μόσχευμα νωρίς το μεσημέρι στο Ιπποκράτειο ήταν μια πολύωρη επέμβαση η οποία τελείωσε προς τα μεσάνυχτα. Η εικόνα είναι καλή δείχνει ότι λειτουργεί το μόσχευμα είναι σταθερή η κατάσταση του λήπτη . Είναι 62 ετών ένας άνθρωπος με κύρωση που είχε και καρκίνο, οπότε πραγματικά είναι μια ζωή που σώθηκε» δήλωσε ο καθηγητής χειρουργικής μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ, Γιώργος Τσουφλιάς.
Οι νεφροί του Δημήτρη ήρθαν στην Αθήνα, με τον έναν από αυτούς να τον λαμβάνει ένας νέος άντρας που περίμενε χρόνια αυτό το δώρο ζωής.
«Ήταν πολύ ιδιαίτερη αυτή η μεταμόσχευση γιατί είχαμε δυστυχώς ένα πάρα πολύ νέο παιδί για δότη, είχαμε για καλή μας τύχη και έναν πάρα πολύ νέο λήπτη, έναν άντρα 38 ετών, ο οποίος παρόλο που ήταν έντεκα χρόνια στην αιμοκάθαρση παρουσίαζε και με πολλούς προηγούμενους δότες, τον είχαμε καλέσει επανειλημμένως, ασυμβατότητες ανοσολογικά και πραγματικά για τον συγκεκριμένο λήπτη, ο συγκεκριμένος δότης ήταν λαχείο, τζακ ποτ» δήλωσε η διευθύντρια Νεφρολογικής Κλινικής του «Λαϊκού», Σμαραγδή Μαρινάκη.
Είναι το τρίτο κατά σειρά περιστατικό μέσα σε λίγες μέρες πολύ νέων ανθρώπων που δίνουν ζωή μέσα από το θάνατό τους.
«Τους τελευταίους δύο μήνες και ξεκινώντας από το πολύ έντονο και φωτεινό παράδειγμα των γονιών της Έμμας έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός αποβιωσάντων δοτών. Αυτό για άτομα τα οποία ταλαιπωρούνται χρόνια στην αιμοκάθαρση και είναι στη λίστα αναμονής είναι το πιο σημαντικό δώρο ζωής που μπορεί να προσφέρει κάποιος» συμπλήρωσε η κα Μαρινάκη.
Περίπου 1200 ασθενείς στη χώρα μας περιμένουν για έναν νεφρό με μέσο όρο αναμονής τα επτά χρόνια.