Στα νιάτα της υπήρξε για ένα μικρό χρονικό διάστημα μια από τις πιο περιζήτητες νύφες της Ευρώπης. Η νεαρή καλλονή, πριγκίπισσα της Δανίας, έμελλε να γίνει στα 18 της χρόνια βασίλισσα της Ελλάδας, αλλά να βασιλέψει στη χώρα, μόνο για τρία χρόνια.
Η Άννα Μαρία που πλέον ανεβαίνει το δικό της Γολγοθά μετά την απώλεια του συζύγου της, έχει ήδη κάνεις τους πρώτους απολογισμούς για τη ζωή και τη σχέση της με τον Κωνσταντίνο. Έχει μιλήσει για τη γνωριμία, την επεισοδιακή πρόταση γάμου που βρήκε τον τέως βασιλιά κλειδωμένο σε τουαλέτα και τα χρόνια μακριά από την Ελλάδα μετά την κατάργηση της μοναρχίας.
Η ίδια θεωρεί το χιούμορ ως το πιο δυνατό στοιχείο της προσωπικότητάς της. Αν όπως είχε πει, δεν ήταν γαλαζοαίματη θα ήθελε να γίνει ιστορικός ή μουσικός. Παρά την εξέλιξη των πραγμάτων λατρεύει όπως λέει, την Ελλάδα και αισθάνεται τυχερή για την οικογένεια που κατάφερε να δημιουργήσει.
Στο πλευρό του Κωνσταντίνου μπροστά και πίσω από τις κάμερες για πέντε και πλέον δεκαετίες. Η γυναίκα που έζησε μαζί του στιγμές μεγαλείων στον παραμυθένιο της γάμο και μοιράστηκε την τύχη του μονάρχη όταν με απόφαση του λαού, έγινε έκπτωτος.
Η γνωριμία και ο γάμος με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο
Η Άννα Μαρία γεννήθηκε το 1946 στα ανάκτορα της Κοπεγχάγης. Ήταν το τρίτο παιδί του βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου και της βασίλισσας Ίνγκριντ. Στα 13 της, σε μια επίσκεψη της ελληνικής βασιλικής οικογένειας στη Δανία, βλέπει για πρώτη φορά ένα μακρινό της ξάδερφο που έμελλε να γίνει ο άντρας της ζωής της.
Πέντε χρόνια μετά οι δυο τους γίνονται ζευγάρι. Ο Κωνσταντίνος κάνει πρόταση γάμου αιφνιδιαστικά στο παλάτι της Κοπεγχάγης και ο πατέρας της μέλλουσας νύφης, τον κλειδώνει στην τουαλέτα μέχρι να το συζητήσει με τη γυναίκα του.
Η πιο ευτυχισμένη περίοδος στη ζωή της Άννας Μαρίας έχει ξεκινήσει. Εκτός από το βασιλικό ειδύλλιο, θα γίνουν 50 γάμοι μεταξύ Δαννίδων και Ελλήνων. «Η Δανία κατακτά ειρηνικά την Ελλάδα. Στις Ελληνίδες, δεν μπορείς να πεις όχι», αναφέρει δημοσίευμα της εποχής.
Η Άννα Μαρία γνωρίζει την Αθήνα και λίγο πριν το γάμο, η μητέρα του Κωνσταντίνου Φρειδερίκη φροντίζει να κάνει τις απαραίτητες συστάσεις για την Ελλάδα.
«Το Βήμα» έγραφε στη δημοσίευσή του:
«Η απλότητα και η χάρη της Άννας Μαρίας εντυπωσίασε. 500 άτομα στη χθεσινή πρωθυπουργική δεξίωση. Σαμπάνια και ευχές για την ευτυχία του ζευγαριού».
Η Άννα Μαρία στα 18 της αρχίζει όπως λέει να αισθάνεται Ελληνίδα.
«Καλώς ήρθες Άννα Μαρία. Ωραία βασιλοπούλα, αυριανή μας βασίλισσα καλώς ήρθατε. Ο ελληνικός λαός σας υποδέχεται με άπειρη αγάπη. Σας καμαρώνει και σας εύχεται να είστε ευτυχισμένη στη νέα ζωή και στη νέα πατρίδα σας», έγραφε το δημοσίευμα του Βήματος.
Ο γάμος της, το 1964 είναι το κοσμικό γεγονός της χρονιάς.
Η γέννηση του παιδιού της
Ένα χρόνο μετά γίνεται μητέρα και όλα για τη νέα βασίλισσα μοιάζουν να κυλούν ιδανικά.
«Το Βήμα» έγραφε για τη γέννηση του πρώτου παιδιού:
«Εγγενήθη αισίως χθες πριγκίπισσα. Φυσιολογικός και ανώδυνος ο τοκετός. Παρίστατο και ο βασιλεύς. Μητέρα και βρέφος χαίρουν άκρας υγείας».
Αυτές οι εικόνες κλείνουν ένα κεφάλαιο που μοιάζει με παραμύθι. Τα δύσκολα είναι μπροστά και δεν αργούν να φανούν.
Από το 1967 άλλοτε στη Ρώμη, άλλοτε στη Μαδρίτη και άλλοτε στο Λονδίνο, να σκέφτεται και εκείνη τι θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά για ένα διατηρήσει το στέμμα της.
Πάντα χαμηλών τόνων, στο πλευρό του συζύγου, των παιδιών και αργότερα των εγγονιών της. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας να παρακολουθεί και η ίδια όπως έλεγε, ελληνικά κανάλια καθημερινά για να ενημερώνεται για τις εξελίξεις.
Στα χρόνια της βαθιάς οικονομικής ύφεσης, το 2013 αποφασίζουν να εγκατασταθούν και πάλι μόνιμα στην Ελλάδα. Είναι η εποχή των μνημονίων, των φόρων, της ανεργίας και των συνεχών περικοπών σε μισθούς και συντάξεις. Τα ψώνια για ορισμένους σε σούπερ μάρκετ γίνονται με το σταγονόμετρο.
Η Άννα Μαρία προσπαθεί πλέον να στηρίξει και να στηριχθεί στα παιδιά της. Σε κακή ψυχολογική κατάσταση, η τελευταία βασίλισσα στην Ελλάδα ετοιμάζεται να οδηγήσει τη σορό του συζύγου της, στην τελευταία του κατοικία στο Τατόι. Όπως είχε ζητήσει στην ίδια και στα παιδιά του, σε μια από τις τελευταίες επιθυμίες του.