Οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας ολοκληρώθηκαν πριν από μία εβδομάδα, ωστόσο υπήρχε η αναμονή να σταλεί το επίσημο αίτημα στο Κογκρέσο και συγκεκριμένα στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων που είναι η αρμόδια επιτροπή για να εγκρίνει τα F-16.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν έχει σταλεί αίτημα για την αγορά των F-35 που αφορά στην Ελλάδα, και αναμένεται να σταλεί επισήμως και το αίτημα για την Τουρκία και τα F-16.
Όσον αφορά στην κίνηση για τα F-35 πολλοί το θεωρούσαν αναμενόμενο και η αμερικανική κυβέρνηση επέλεξε να το κάνει προκειμένου να αμβλύνει τις αντιδράσεις στο Κογκρέσο.
Άμεση ήταν η αντίδραση του Ρόμπερτ Μενέντεζ. Ως πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και βάσει κανονισμών έχει το δικαίωμα να κρατήσει τη δική του στάση όσον αφορά στις αποφάσεις.
Όλα αυτά, μία εβδομάδα μετά την δήλωση του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου, ότι «εμείς θέλουμε να πάρει η Τουρκία τα F-16. Όχι τώρα, σε βάθος χρόνου, γιατί θέλουμε να ελέγχεται από τη Δύση».
Όπως εξήγησε ο κ. Συρίγος: «Φανταστείτε μια Τουρκία, η οποία έχει ρωσικά οπλικά συστήματα, δεν θα μπορούσε να τη σταματήσει κανένας στην επιθετικότητά της έναντι ημών. Ενώ τώρα, συγκρατείται ως ένα βαθμό. Παράλληλα το εμπάργκο όπλων που υπάρχει, μας δίνει τη δυνατότητα να καλύψουμε το χάσμα που δημιουργήθηκε την προηγούμενη δεκαετία, στα αμυντικά μας συστήματα».
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Επιμένει στην πολιτική των ίσων αποστάσεων
Συνεχίζει να τηρεί στάση του «Ποντίου Πιλάτου» το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και αναφορικά με το ζήτημα των υπερπτήσεων αλλά και με το επεισόδιο στο Φαρμακονήσι.
Η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κινήθηκε στην πολιτική των ίσων αποστάσεων, ενώ χθες την ενημέρωση του Τύπου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «κρύφτηκε» πίσω από τους κανόνες ότι το «αμερικανικό υπουργείο δεν σχολιάζει πωλήσεις αμυντικών όπλων μέχρι αυτές να ολοκληρωθούν».