Ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής Κώστας Τσουρός, και η χημικός και διευθύντρια Εργαστηρίου Ελέγχου Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων & Ποτών, Δήμητρα Χούχουλα μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για τα παράσιτα στα τρόφιμα και τι κινδύνους μπορεί να προκαλέσει η ύπαρξή τους στον ανθρώπινο οργανισμό, όταν τα καταναλώσει.
Η ασφάλεια των τροφίμων αποτελούσε ανέκαθεν προβληματισμό στους ειδικούς τροφίμων, καθώς σε πολλά από τα τρόφιμα που αποθηκεύομε, κα όχι μόνο, ζουν και βασιλεύουν… παράσιτα.
Τα παράσιτα αποτελούν αόρατους κινδύνους και γι΄ αυτόν τον λόγο, οφείλουμε να προσέχουμε όταν καταναλώνουμε μία τροφή και φυσικά να τηρούμε την απαραίτητη υγιεινή.
Υπάρχουν και τα παράσιτα, οι προνύμφες παρασίτων, που μπορούν να μολύνουν τον άνθρωπο μέσω της κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών.
Τι είναι τα παράσιτα στα τρόφιμα;
«Παράσιτα είναι οργανισμοί που θέλουν και τρέφονται και επιβιώνουν από άλλους ζωντανούς οργανισμούς, οι οποίοι λέγονται ξενιστές. Τα παράσιτα είναι τα εκτρεφόμενα ζώα. Αν κάτι το φάμε εμείς μετά, για παράδειγμα ωμό, θα περάσουν τα παράσιτα και στον οργανισμό μας. Ο ενδελεχής καθαρισμός, η απολύμανση και το μαγείρεμα σε θερμοκρασία που σκοτώνονται τα παράσιτα είναι σημαντικοί παράγοντες», είπε αρχικά η κ. Χούχουλα.
Τα παράσιτα υπάρχουν στα φρούτα μέσω της άρδευσης των γεωργικών προϊόντων. Η αρχική κατηγορία είναι ότι αρέσει στα παράσιτα ο μυϊκός ιστός άρα υπάρχει πολύ στα ψάρια, στο κρέας.
Από τη στιγμή που υπάρχει στα ζώα, και μέσω των λυμάτων και μεσώ των ανθρώπων που είναι διαχειριστές ων τροφίμων, μέσω της άρδευσης περνάει σε έναν οργανισμό
Τα παράσιτα δεν φαίνονται ωστόσο γίνονται αντιληπτά μέσω της αφής ή της όσφρησης. Τα παράσιτα μπορεί να ζουν μέσα στον οργανισμό μας.