Από τον Γεώργιο τον πρώτο μέχρι και το τέλος του θεσμού, στο γκαράζ στο Τατόι φυλάσσονταν υπερπολυτελείς άμαξες επενδυμένες με χρυσό, πανάκριβα αυτοκίνητα, μέχρι και Rolls-Royce.
Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου σε γερμανικο τηλεοπτικό δίκτυο, μαζί με τη σύζυγό του, Άννα Μαρία, επισκέφθηκαν το Τατόι, εκεί όπου έζησαν τα τελευταία χρόνια της ζωής τους ως βασιλείς.
Λίγο πιο μακριά όμως, στους στάβλους του βρισκόταν εγκαταταλελειμμένος ένας μικρός θησαυρός. Πανάκριβα αυτοκίνητα που τους συνόδευαν σε κάθε του εμφάνιση, αλλά και παραμυθένιες άμαξες που χρησιμοποιούνται κυρίως στις επίσημες θρησκευτικές τελετές για να μεταφέρουν με κάθε λαμπρότητα πρίγκιπες και βασιλείς.
Τα βασιλικά αυτοκίνητα
Πριν επτά χρόνια το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων αναγνώρισε και επισήμως την ιστορική αξία των «βασιλικών» αυτοκινήτων, τα οποία φιλοξενούνταν σε βοηθητικούς χώρους του κτήματος Τατοΐου, ανοίγοντας τον δρόμο για την αποκατάστασή τους.
Τα αυτοκίνητα που στις θέσεις κάποτε κάθονταν βασιλείς και πρίγκιπες ήταν εγκαταλελειμμένα στις αποθήκες του Τατοΐου.
Ανάμεσα στα αυτοκίνητα που βρέθηκαν είναι μια Rolls-Royce Silver Cloud 3, κατασκευής 1965. Πρόκειται για μια κάμπριο λιμουζίνα, με χρώμα σκούρο μπλε με άσπρη οροφή.
Ακόμη, βρέθηκε μία Rolls-Royce Silver Wraith, κατασκευής 1959. Το αυτοκίνητο έχει ανοιγόμενη οροφή και έχει τροποποιηθεί με την προσθήκη προστατευτικών από πλεξιγκλάς. Έχει ταυτοποιηθεί η χρήση του από τον βασιλιά Παύλο και το τέως βασιλικό ζεύγος Κωνσταντίνου-Άννας Μαρίας.
Μία Rolls-Royce Silver Cloud 3, κατασκευής 1964, χρώματος ασημί με μπλε οροφή και έχει επίσης ταυτοποιηθεί ότι χρησιμοποιούνταν από τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο σε δημόσιες εμφανίσεις.
Επίσης, βρέθηκαν δύο MG TD σε κόκκινο και πράσινο χρώμα και δύο Fiat 500 του 1959 σε άσπρο και μπλε χρώμα.
Οι βασιλικές άμαξες
Η συλλογή όμως της τέως βασιλικής οικογένειας ήταν πλούσια και σε άμαξες. Άμαξες που θα ζήλευαν ακόμη και οι πριγκίπισσες των παραμυθιών.
Με αυτές τις άμαξες έγιναν οι βασιλικοί γάμοι με τους γαλοζοαίματους να γυρνούν όλη την πόλη για να χαιρετήσουν τα πλήθη.
Άμαξες που έχουν τη δίκή τους μοναδική ιστορία. Η άμαξα με την οποία έγινε ο γάμος της βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας αγοράστηκε από τον βασιλιά Γεώργιο Α’ το 1871. Ανήκε στον πρώην δούκα του Μπορντό και τροποποιήθηκε όταν πάνω από τους θυρεούς του γαλλικού οίκου ζωγραφίστηκαν οι θυρεοί της ελληνικής δυναστείας.
Μια ανοικτή άμαξα χρησιμοποιήθηκε για τον γάμο του Κωνσταντίνου και της πριγκίπισσας της Δανίας Άννα- Μαρία.
Συνολικά για 12 άμαξες, με σημαντικότερες δύο από αυτές: Την κλειστή άμαξα που χρησιμοποιήθηκε στον γάμο της Βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας, τύπου coach -είχε αγοραστεί από τον βασιλιά Γεώργιο Α’ το 1871- και την ειδικά τροποποιημένη, ανοιχτή άμαξα, τύπου landau, που χρησιμοποιήθηκε στους γάμους του τ. Βασιλιά Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας. Επίσης, περιλαμβάνονται μια χρυσή άμαξα τύπου Coupe, 3 άμαξες τύπου Berlin, 2 ανοιχτές τύπου Phaethon, μία κυνηγετική και 3 μόνιππα.
Πριν από μερικά χρόνια οι βασιλικές άμαξες βρέθηκαν στο Τατόι μετά από 52 χρόνια εγκατάλειψης, εντός του κτηρίου του Στάβλου και σε εντελώς ακατάλληλες συνθήκες. Με ειδικές παρεμβάσεις απέκτησαν την λάμψη τους.
Εκτάκτως αυτήν την Κυριακή με το «ΒΗΜΑ» κυκλοφόρησε και το βιβλίο του Γιώργου Μαλούχου για τον τέως βασιλια με μοναδικές φωτογραφίες από τη ζωή του τελευταίου μονάρχη της χώρας.