Στα δακρυσμένα μάτια της συζύγου του, μέσα στη Μητρόπολη Αθηνών, στα βλέμματα των παιδιών και των εγγονιών του, δίπλα από το φέρετρο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, στην ιστορία που κρύβει αυτό το στεφάνι που επέλεξε η Άννα Μαρία για να τον αποχαιρετήσει και στα λόγια του μεγαλύτερου γιου του Παύλου στον επικήδειο που εκφώνησε το μεσημέρι, συμπυκνώνεται ένα κομμάτι από τη θλίψη της απώλειας για την οικογένειά του.
Οι εικόνες από την εξόδιο ακολουθία ταξιδεύουν σε κάθε γωνιά του κόσμου. Οι κάμερες εστιάζουν στα παράσημα του έκπτωτου μονάρχη, στο φέρετρο που ήταν σκεπασμένο με τη γαλανόλευκη σημαία και στα πρόσωπα που παρακολουθούν τη τελετή.
Γαλαζοαίματοι που ταξίδεψαν από κάθε γωνιά της Ευρώπης για να τιμήσουν τον φίλο και συγγενή τους. Τον τελευταίο μονάρχη στην ιστορία της Ελλάδας, που έμελλε να περάσει το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του, σαν έκπτωτος βασιλιάς.
Ο μεγαλύτερος γιος του, παίρνει το λόγο συντετριμμένος. Εκφωνεί τον επικήδειο στα ελληνικά και στη συνέχεια στα αγγλικά. Ευχαριστεί τον πατέρα του, για την αφοσίωση στην οικογένειά του και κάνει το δικό του απολογισμό για μια πορεία οχτώ και πλέον δεκαετιών.
Από τη μέρα που ο Κωνσταντίνος έγινε διάδοχος του ελληνικού θρόνου, μέχρι εκείνη την Κυριακή του 1974, που η μοναρχία στη χώρα μας καταργήθηκε με απόφαση του λαού.
Τα λόγια του Παύλου και το στεφάνι της Άννας Μαρίας
Η Άννα Μαρία τον παρακολουθεί και προσπαθεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της. Δίπλα εξίσου συγκινημένα τα υπόλοιπα παιδιά, οι σύζυγοί τους και τα εγγόνια που απέκτησαν.
Βασιλείς, διάδοχοι, πολιτικοί και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας παρακολουθούν την κατάθεση ψυχής του 56χρονου Παύλου, σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής του.
Σε πρώτο πλάνο, πίσω από την οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η αδερφές του Σοφία και Ειρήνη, μαζί με τον επίτιμο βασιλιά της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος. Πριν από 61 χρόνια, οι δυο τους είχαν παντρευτεί στη Μητρόπολη της Αθήνας και μετά από ένα γάμο και μια πορεία που πέρασε από χίλια κύματα τα τελευταία χρόνια, επέστρεψαν για το τελευταίο «αντίο» στο στενό συγγενή τους.
Ο Παύλος που υποδεχόταν τους εν ενεργεία βασιλείς και διαδόχους στην είσοδο της Μητρόπολης, φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο της μόνιμης εγκατάστασής του, στην Ελλάδα. Ο ίδιος με τη Μαρί Σαντάλ και τα παιδιά τους, ζούσαν ανάμεσα σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο. Πλέον φέρονται να ψάχνουν σπίτι στην Αθήνα, κοντά στον αδερφό τους Νικόλαο και την Τατιάνα Μπλάτνικ.
Η συγκίνηση για ορισμένους κορυφώνεται αμέσως μετά, όταν το φέρετρο βγαίνει από τη Μητρόπολη και ο συγκεντρωμένος κόσμος ξεσπά σε χειροκροτήματα.
Κάποιοι τραγουδούν τον εθνικό μας ύμνο, με τον σύζυγο της Αλεξίας, Κάρλος Μοράλες, να κρατάει το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο που κατέκτησε ο πεθερός του το 1960 στην Ρώμη.
Η Άννα Μαρία κ η υπόλοιπη οικογένεια του έκπτωτου μονάρχη αποθεώνονται διαρκώς. Πολλοί χειροκροτούσαν και νωρίτερα, όταν άκουγαν από τα μεγάφωνα τον επικήδειο του Παύλου.
Το στεφάνι που είχε τοποθετηθεί πάνω στο φέρετρο του τέως βασιλιά ήταν προσωπική επιλογή της συζύγου του. Ένα στεφάνι αποκλειστικά φτιαγμένο από λουλούδια μιγκέ και μια κορδέλα που έγραφε, η αγαπημένη σου Άννα Μαρία.
Ήταν τα αγαπημένα λουλούδια του άλλοτε βασιλικού ζεύγους της χώρας. Εκείνα που είχε η νυφική ανθοδέσμη της Άννας Μαρίας, στο γάμο της, το 1964. Λουλούδια με ένα ιδιαίτερο άρωμα που θεωρούνται σύμβολο ευτυχίας και επιτυχίας.
Οι επίσημοι καλεσμένοι της κηδείας
Πριν τις αφίξεις γαλαζοαίματων, εμφανίζονται οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης που αποδοκιμάζονται από τον συγκεντρωμένο κόσμο.
Η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πάνος Πικραμμένος προχωρούν στα ενδότερα, με τις αφίξεις των υψηλών προσκεκλημένων να διαδέχονται η μία την άλλη.
Τον βρετανικό θρόνο εκπροσωπεί η πριγκίπισσα Άννα που στον γάμο του τέως βασιλιά με την Άννα Μαρία ήταν παρανυφάκι. Το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας είναι ένα από τα τελευταία που φτάνει στη Μητρόπολη, με τον Παύλο να υποκλίνεται στον Φελίππε όπως προβλέπει το βασιλικό πρωτόκολλο.
Η οδός Μητροπόλεως παραμένει κλειστή και τα μαύρα πολυτελή βανάκια φτάνουν το ένα μετά το άλλο βάσει του προγράμματος που είχε καταρτηθεί. Η αρχή γίνεται με το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας.
Ακολουθεί ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό και το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου. Σε κάθε άφιξη οι ίδιες εικόνες με τον Παύλο στην είσοδο να υποδέχεται τους καλεσμένους που τίμησαν τη μνήμη του πατέρα του.
Ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος Γουσταύος, ο διάδοχος του θρόνου της Νορβηγίας και ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου που ήταν από τους πρώτους που έφτασαν στην Αθήνα για την κηδεία, προχωρούν στα ενδότερα με τον κόσμο να ρωτάει κάθε φορά που σταματούσε ένα βανάκι για το πρόσωπο που μεταφέρει. Μετά τον τέως πρίγκιπα της Σερβίας, φτάνει η βασίλισσα της Δανίας και αδερφή της Άννας Μαρίας που καταχειροκροτείται από τον κόσμο.
Το μεγαλύτερο χειροκρότημα πριν από την εξόδιο ακολουθία για την Άννα Μαρία και τη Μαρί Σαντάλ που έφτασαν μαζί.
Λίγο νωρίτερα, είχαν φτάσει η σύζυγος του Νικολάου Τατιάνα Μπλάτνικ και η σύζυγος του Φιλίππου Νίνα Φλορ.
Μαζί με την επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία, έφτασε και η αδερφή της Ειρήνη. Η μικρότερη αδερφή του τέως βασιλιά, η μόνη που δεν παντρεύτηκε, δεν έγινε ποτέ της βασίλισσα και αποφάσισε να ακολουθήσει έναν αντισυμβατικό δρόμο με φιλανθρωπικές δράσεις εντός αλλά και εκτός συνόρων.
Οι θέσεις μέσα στη Μητρόπολη ήταν συγκεκριμένες. Πολλοί βουλευτές συλλυπήθηκαν αλλά έμειναν εκτός. Μέσα βρίσκονταν συμμαθητές και φίλοι του εκλιπόντος, όπως ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος μαζί με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, όπως η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
Η εξόδιος ακολουθία ολοκληρώθηκε στη 13:30 το μεσημέρι, με την πομπή να ξεκινάει πολύ γρήγορα για το Τατόι κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με drone και πάνω από 1.000 αστυνομικούς να παρακολουθούν και να ρυθμίζουν τα πάντα.
Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Ολοκληρώθηκε η ταφή – Αποχωρούν από το Τατόι η οικογένεια και προσκεκλημένοι
Στην τελευταία του κατοικία οδηγήθηκε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος ετάφη στο βασιλικό κοιμητήριο δίπλα από τους τάφους των γονέων του τέως βασιλιά, όπως ήταν άλλωστε η τελευταία επιθυμία του. Νωρίτερα, προηγήθηκε το τρισάγιο στο κοιμητήριο του ναού της Αναστάσεως στα πρώην βασιλικά κτήματα Τατοΐου.
Η ταφή έγινε ιδιωτικώς, όπως ζήτησε η οικογένεια, χωρίς την παρουσία καμερών.
Οι προσκεκλημένοι άρχισαν να αποχωρούν από το Τατόι, μετά το πέρας της κηδείας και του τρισάγιου του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Επόμενος προορισμός το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, όπου η οικογένεια αναμένεται να παραθέσει γεύμα στους καλεσμένους.