Η πρωταθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής, Όλγα Πηλιάκη, και η χειρούργος ΩΡΛ κεφαλής και τραχήλου, Μαρία Γιοπάνου, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για τα ντεσιμπέλ της μουσικής που ενδέχεται να μειώνουν την ακοή μας.
Η ακοή είναι μια από τις βασικές μας αισθήσεις. Με την πάροδο των χρόνων όμως, έχει διαπιστωθεί πως είτε μειώνεται, είτε χάνεται, είτε μετριάζεται, ακόμη και σε νέους ανθρώπους.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η οποία είναι αναδρομική και εμπεριέχει και παλαιότερες έρευνες, τα άτομα που χρησιμοποιούσαν ακουστικά ή ήταν εκτεθειμένα σε πολύ δυνατούς ήχους κατά τη διάρκεια της ημέρας, είχαν χάσει μεγάλο κομμάτι της ακοής τους, χωρίς να το γνωρίζουν.
«Ο ήχος είναι ένα κύμα, το οποίο έρχεται και χτυπά σε κάποια κύτταρα, τα οποία παράγουν το ερέθισμα του ήχου και μοιάζουν σαν τριχίδια ή τριχωτά. Όταν λοιπόν, αυτό το κύμα είναι πάρα πολύ δυνατό, θα τα κουράσει ή μπορεί να τους προκαλέσει και βλάβες, εάν είναι συνεχόμενο, χωρίς διαλλείματα δηλαδή για να ξεκουραστούν τα κύτταρα. Κάποιες βλάβες είναι μόνιμες και κάποιες προσωρινές».
Η έκθεση στον θόρυβο, το πόσο δυνατός είναι ο ήχος αλλά και η διάρκεια του είναι μερικά από τα στοιχεία που μπορεί να μειώσουν την ένταση της ακοής μας.
Σύμφωνα με την ειδικό, ο τρόπος για να καταλάβουμε εάν έχουμε πρόβλημα με την ακοή μας είναι το βουητό που παραμένει, ειδικότερα το βράδυ.
Πώς μπορούμε να το αποφύγουμε
Σύμφωνα με την κ. Μαρία Γιοπάνου, τα ακουστικά πρέπει να είναι καλής ποιότητας και να απομονώνουν τους εξωτερικούς ήχους, να είναι ακουστικά κεφαλής και να μην ξεπερνούν το 60% της έντασης αλλά και τα 60 λεπτά ακρόασης.
Τα άτομα που πρέπει να προσέχουν είναι εκείνα που δουλεύουν σε θορυβώδες περιβάλλον, εκείνοι που έχουν κληρονομικό και οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι.