Έφυγε στα 89 του χρόνια «το παιδί του λαού». Ο Νίκος Ξανθόπουλος μεσουράνησε τη δεκαετία του ‘60 στη μεγάλη οθόνη με ρόλους οι οποίοι τον ταύτισαν με τα βάσανα και τις δυσκολίες των απλών ανθρώπων που τον λάτρεψαν και γέμιζαν τις κινηματογραφικές αίθουσες σε κάθε του νέα ταινία, ενώ μεγάλες επιτυχίες έγιναν και τα τραγούδια που ερμήνευσε.
Αγαπήθηκε ως τραγουδιστής και ηθοποιός της βιοπάλης, της ξενιτιάς, της εντιμότητας και της αξιοπρέπειας. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο με σοβαρά προβλήματα υγείας και σήμερα το πρωί κατέληξε.
Η πορεία του
Ο Νίκος Ξανθόπουλος μέσα από τους ρόλους του είχε ταυτιστεί με το φτωχό και κατατρεγμένο «παιδί του λαού», που ξεκινά τη ζωή του μέσα στην ανέχεια αλλά τελικά παλεύει και τα καταφέρνει.
Στο πλευρό του μέχρι το τέλος ο καρδιακός του φίλος, δημοσιογράφος Τάσος Κοντογιαννίδης .
«Η γνωριμία μας ξεκίνησε στην πλατεία Βικτωρίας σε ένα στέκι του Μίμη Δομάζου. Μου λέει ‘Πόντιος είσαι’; Από τότε ήμασταν φίλοι αδελφικοί».
Σπούδασε στην δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Από το 1958 έως το 1995 είχε πρωταγωνιστήσει σε 50 ταινίες. Οι 30 ήταν δραματικές.
Το 1970 έφτιαξε δικό του θίασο και περιόδευσε στην Ελλάδα. Συμμετείχε σε 24 θεατρικές παραγωγές και έπαιξε όλα τα είδη του θεάτρου. Η τελευταία του κινηματογραφική παρουσία, μετά από απουσία 24 ετών, ήταν το 1995 στην ταινία του Γιώργου Ζερβουλάκου «Με τον Ορφέα τον Αύγουστο» με τη Βάνα Μπάρμπα.
«Με τον θάνατό του κλείνει ένας κύκλος, ένας κύκλος αθωότητας, ένας κύκλος των χρόνων που η Ελλάδα πάλευε να σταθεί μέσα από το ήθος, μέσα από την ανέχεια. Για αυτό και ο Νίκος αντιπροσώπευσε το παιδί και τον ήρωα, αυτό το λαϊκό είδωλο. Πάντα θα μας θυμίζει αυτήν την υπέροχη εποχή, τα νιάτα μας, την Ελλάδα της φτώχειας, την φτωχολογιά», σημείωσε η Βάνα Μπάρμπα.
Τα πρώτα χρόνια
Γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία. Ήταν παιδί Ποντίων προσφύγων, μεγάλωσε φτωχικά μαζί με τη μητέρα του.
Από παιδί αγαπούσε το διάβασμα και ήθελε να γίνει φιλόλογος.
«Ο Νίκος ήταν εξαιρετικός. Ήταν πάντα ταπεινός, απλός και είχε μια απίστευτη γοητεία. Τόσο σημαντικοί άνθρωποι που σηματοδότησαν εποχές χάνονται. Να έχει καλό ταξίδι», πρόσθεσε η Βάνα Μπάρμπα.
Η άλλη του αγάπη ήταν ο αθλητισμός. Από μικρή ηλικία έκανε στίβο και είχε καλές επιδόσεις στο τριπλούν και τρέξιμο μετ΄ εμποδίων. Του άρεσε επίσης να ασχολείται με την αγροτική ζωή.
Ο Νίκος Ξανθόπουλος ήταν ενεργό μέλος στα social media. Όταν πέθανε ο αδελφικός του φίλος και κουμπάρος Ανέστης Βλάχος, τον αποχαιρέτησε με σπαραγμό στο Facebook, προαναγγέλλοντας και το δικό του ταξίδι.
«Εγώ δεν είχα αδερφό, εσύ ήσουν ο αδερφός μου. Καλό σου ταξίδι ΑΝΕΣΤΗ. Σε λίγο έρχομαι κι εγώ…», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το 2005 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του με τίτλο «Όσα θυμάμαι και όσα αγάπησα».
Ο Νίκος Ξανθόπουλος αφήνει πίσω την αγαπημένη του σύζυγο Εριφύλη, 4 παιδιά και 5 εγγόνια, αλλά κυρίως μια ανεκτίμητη παρακαταθήκη συνδεδεμένη άρρηκτα με την κουλτούρα της βιοπάλης και της φτωχολογιάς, έτσι όπως περίτεχνα αποδόθηκε στην χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου.