Η οικονομική απώλεια μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Υπάρχουν όμως, τρόποι ώστε να το αντιμετωπίσουμε.
Ο γνωστός παρουσιαστής, Μίλτος Μακρίδης, μίλησε στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη και στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» για τη δύσκολη περίοδο της ζωής του κατά την οποία είχε έρθει αντιμέτωπος με μια μεγάλη οικονομική καταστροφή.
«Στα μέσα της δεκαετίας του 90’, έφτιαξα μαζί με κάποια ακόμη άτομα την πρώτη εταιρία Ίντερνετ στην Ελλάδα, η οποία ήταν πρωτοποριακή σε παγκόσμιο επίπεδο. Επειδή όμως, δεν γνωρίζαμε από επιχειρήσεις, βρήκαμε κάποιον ειδικό για να μας βοηθήσει, ο οποίος μάλιστα ήταν μεγαλοστέλεχος σε κρατική τράπεζα. Εκείνος όμως, έκλεβε τον κόσμο μέσα από την τράπεζα».
Εκείνη την περίοδο, ο Μίλτος Μακρίδης φρόντιζε οικονομικά την οικογένειά του αλλά είχε βοηθήσει και φίλους, μπαίνοντας ως εγγυητής στα δάνεια τους. Και τότε, έχασε αρκετά χρήματα.
Θέλοντας να εξηγήσει τον τρόπο που κατάφερε να αντιμετωπίσει τη δύσκολη οικονομική απώλεια, ο γνωστός παρουσιαστής είπε πως όλα έχουν να κάνουν με τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τα χρήματα. Για εκείνον ήταν απλώς, ένα μέσο για να αναπτύξει τη δουλειά του.
«Η οικονομική απώλεια είναι ένας μικρός θάνατος. Στην αρχή, εγώ πέρασα πάρα πολύ δύσκολα. Έκλαιγα στον ύπνο μου, δεν μίλαγα σε κανέναν και απλά δούλευα γιατί έπρεπε να δουλέψω. Το μεγάλο πρόβλημα για εμένα δεν ήταν τόσο η οικονομική απώλεια όσο αυτά που πέρασα αργότερα, από την ελληνική δικαιοσύνη ώστε να βρω το δίκιο μου».
Οι οικονομικές δυσκολίες δεν «αδειάζουν» μόνο την τσέπη μας
Η ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, κ. Σταυρούλα Μπαντούνα εξήγησε πως όταν χάνεις τα χρήματά σου, χάνεις και την προσωπική σου αυτοεκτίμηση.
«Η οικονομική απώλεια, ακόμη και η ανεργία, σε αλλοιώνει, χάνεις τον εαυτό σου, αλλάζει ο τρόπος που ντύνεσαι και η καθημερινότητά σου γενικότερα».
Σύμφωνα με την ψυχολόγο, οι άνθρωποι δεν λειτουργούν όλοι το ίδιο σε ένα τέτοιο γεγονός, καθώς σημαντικό ρόλο παίζουν οι προηγούμενες εμπειρίες, η αντοχή στη ματαίωση αλλά και το πώς έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν γενικότερα την απώλεια.
«Πρέπει να μείνουμε ψύχραιμοι και να βρούμε τους δικούς μας ανθρώπους. Το πόσο δύσκολη θα είναι μια κατάσταση, έχει να κάνει και με την ηλικία, καθώς στη μέση ηλικία είναι πιο δύσκολο. Οι έρευνες δείχνουν πως οι άντρες της μέσης ηλικίας το αντιμετωπίζουν πιο δύσκολα, καθώς έχουν διαμορφώσει ήδη ένα πλαίσιο ζωής».
Πώς ξεπερνάμε τις οικονομικές δυσκολίες;
«Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε από την αρχή, διότι όσο βυθιζόμαστε σε αυτό μας συμβαίνει τόσο πιο δύσκολο είναι να βγούμε. Η αλλαγή και η προσαρμογή είναι υγιής ένδειξη ψυχισμού».
Ο Μίλτος Μακρίδης εξομολογήθηκε πως σε αυτή τη δύσκολη περίοδο τον βοήθησαν οι φίλοι του και η οικογένειά του.
Σύμφωνα με την κ. Μπαντούνα, οι φίλοι μπορεί να λειτουργήσουν ως στήριγμα σε μια δύσκολη περίοδο αλλά θα πρέπει η συμβολή του ειδικού είναι απαραίτητη.
«Ένας ειδικός δεν εμπλέκεται συναισθηματικά, οπότε μπορεί να είναι ένα στιβαρό στήριγμα. Όταν όμως, αντιμετωπίζεις οικονομικές δυσκολίες δεν είναι εύκολο να διαθέτεις χρήματα και σε ψυχολόγο. Η προσπάθεια πρέπει να γίνει κατά βάση από μέσα σου. Είναι σημαντικό να πούμε, πως η προοπτική σταματά να υπάρχει όταν εμείς σταματάμε να τη βλέπουμε. Πρέπει να αντλήσουμε δύναμη από μέσα μας, από την πνευματικότητά μας, να βρούμε αυτά που είναι σημαντικά για εμάς».