Η κλινική ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια και Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Άννα Κανδαράκη, μιλάει για την αλλαγή που έρχεται στην οικογένεια όταν από δύο, γίνονται τρεις.
Ο ερχομός ενός παιδιού μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες σε μια οικογένεια. Σύμφωνα με την κ. Κανδαράκη, το ζευγάρι δεν πρέπει να ξεχνά τις επιθυμίες του και να αφήσει τον εαυτό του ή τη σχέση τους μόλις έρθει ένα παιδί.
«Κανένας γονιός δεν πρέπει να νιώθει πως κάνει θυσία. Διότι η θυσία σημαίνει υποχρέωση. Άλλο προσφέρω και χαίρομαι και άλλο θυσιάζομαι».
Όσον αφορά για το ενδεχόμενο απιστίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η κ. Κανδαράκη αναφέρει πως ο άντρας που θα απιστήσει εκείνη τη χρονική περίοδο είνβαι εκείνος που έχει μάθει να είναι το επίκεντρο. Έτσι, όταν νιώσει πως δεν είναι πια το επίκεντρο της προσοχής, προσπαθεί να το ξαναβρεί αλλού.
«Η γονεϊκότητα είναι μια αιώνια σύμβαση. Δεν είσαι γονέας μόνο όταν αλλάζεις πάνες αλλά φτιάχνεις μια σχέση που στο μέλλον θα είναι σχέση μεταξύ ενηλίκων. Έτσι, και στη σχέση με τον σύντροφο. Είναι μια καθημερινή προσπάθεια μεταξύ σας, την οποία δεν πρέπει να σταματήσετε την προσπάθεια. Πρέπει να επιλέγεις και να σε επιλέγει ο σύντροφός σου καθημερινά».
Το δεύτερο παιδί και η επιλογή του να μην κάνεις
Επιπλέον, η ψυχολόγος αναφέρει πως όταν το ζευγάρι έχει προβλήματα στη σχέση του, δεν πρέπει να προσπαθήσει να κάνει δεύτερο παιδί για να «σωθεί» η σχέση, διότι ένα παιδί δεν πρέπει να είναι αποτέλεσμα συμβιβαστικής λύσης.
«Οι γυναίκες μένουν συνήθως, στη σχέση από επιθυμία και όχι από ανάγκη. Πρέπει ο σύντροφος να προσπαθεί για να είναι μαζί σου, όχι γιατί έχει ανάγκη από έναν σύντροφο ή την ένοια της οικογένειας. Εάν κάποιος δεν θέλει να κάνει παιδί και πιέζεται για να κάνει , τότε δεν πρέπει διότι το παιδί θα νιώθει πως δεν το θέλουν».