Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης για το θέμα των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ μπήκαν εδώ και λίγες ώρες κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, με τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέτει πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για μια κυβέρνηση επικίνδυνη για τη δημοκρατία και την ασφάλεια της χώρας, τονίζοντας ότι η Βουλή στο σύνολό της θα κληθεί να αποφασίσει αν θα ταχθεί υπέρ της δημοκρατίας ή υπέρ της εκτροπής.
Πρόταση μομφής
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τραβά στα άκρα την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση μετά την αποκάλυψη και επιβεβαίωση της παρακολούθησης έξι ακόμη κορυφαίων πολιτικών και στρατιωτικών προσώπων.
«Υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας ως ένα πρώτο βήμα της πορείας μας στον λαό, για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης».
«Καλοδεχούμενη η πρόταση. Η αλήθεια είναι ότι τον προκαλούσα πολλούς μήνες να το κάνει», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί ακόμη κι αν το βάζει στα πόδια, να δώσει απαντήσεις. Με τη δημοκρατία ή με την εκτροπή», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Αποφάσισε να το κάνει τώρα λίγο πριν τις εκλογές. Μία καλή ευκαιρία κυρίως για να συγκρίνουμε πεπραγμένα τετραετιών. Εγώ δεν επιζητώ τη σύγκρουση, επιδιώκω τη σύγκριση», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Αυτοί παρακολουθούνταν»
Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής αποκάλυψε τα νέα ονόματα που έγιναν στόχος της ΕΥΠ σύμφωνα με το πόρισμα της ΑΔΑΕ που παρέδωσε στους πολιτικούς αρχηγούς ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής, Χρήστος Ράμμος.
Σε επισύνδεση βρέθηκαν ο Κωστής Χατζηδάκης όταν ήταν υπουργός Ενέργειας, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Κωνσταντίνος Φλώρος, ο νυν και ο πρώην διευθυντής εξοπλιστικών, Αριστείδης Αλεξόπουλος και Θεόδωρος Λάγιος ,καθώς και ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Διακόπουλος.
«Μια λέξη. Υπάρχει ζόφος και παρακμή», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η ΑΔΑΕ επιβεβαίωσε και την παρακολούθηση των Τάσου Τέλλογλου και Γιώργου Κύρτσου και μαζί με τους Ανδρουλάκη και Κουκάκη, συνολικά η ΕΥΠ παρακολουθούσε επι μήνες 10 συνολικά πρόσωπα δημοσίου ενδιαφέροντος.
Με τον «Υπέρ Αδυνάτου Λόγο» του Λυσία απάντησε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, εξηγώντας την ευγνωμοσύνη της κυβέρνησης για την ευκαιρία να αντιπαρατεθεί με το ΣΥΡΙΖΑ.
«Εκείνος ο οποίος έχει δυο ειδικά δικαστήρια για χειραγώγηση θεσμών. Που έχει σήμερα αποκαλυφθεί ότι χρησιμοποιούσε φερέφωνα στα οποία έβαζε κουκούλες. Κι εκείνος που έχει διασύνδεση με βαλίτσες, δεν μπορεί να δημιουργήσει άλλον ένοχο», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.
«Είναι ΣΥΡΙΖΑ;»
Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ δέχεται σφοδρά κυβερνητικά πυρά για παιχνίδια με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον ίδιο τον κ. Ράμμο να απαντά ότι ο πρωθυπουργός δε ζήτησε ποτέ να τον συναντήσει για ενημέρωση.
«Θεωρώ βαθύτατα προσβλητικό για την τιμή και υπόληψή μου τον ισχυρισμό ότι φιλοδοξώ να παίξω ρόλο πολιτικού παράγοντα. Η ανεξαρτησία της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών της οποίας έχω την τιμή να προΐσταμαι, ίσταται εκ του Συντάγματος και έναντι της εκτελεστικής εξουσίας, λογοδοτεί δε ενώπιον του Κοινοβουλίου».
«Είναι αδιανόητο να στοχοποιούνται άνθρωποι οι οποίοι αγωνίζονται για τις ανεξάρτητες αρχές και τα δικαιώματα του πολίτη με τρόπο που θυμίζει απόλυτα την προηγούμενη κυβέρνηση», σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
ΚΚΕ: «Θα καταψηφίσουμε την κυβέρνηση»
«Δεδομένη και διαρκής» είναι η μομφή του ΚΚΕ προς την κυβέρνηση της ΝΔ, τονίζει ο Περισσός σε ανακοίνωσή του, με την οποία σχολιάζει την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης.
Και σημειώνει πως αυτή η μομφή «δεν εξαιρεί κανένα από τα κόμματα που, είτε προηγούμενα από τη θέση της κυβέρνησης, είτε τώρα από τη θέση της αντιπολίτευσης, υπηρετούν τα κρίσιμα βάθρα αυτής της πολιτικής, ακόμη και στο επίμαχο ζήτημα των υποκλοπών, συνδιαμορφώνοντας το θεσμικό πλαίσιο των παρακολουθήσεων και της συγκάλυψης και στηρίζοντας το σημερινό σάπιο σύστημα και το κράτος του».
Το ΚΚΕ δηλώνει πως θα καταψηφίσει την κυβέρνηση, αναδεικνύοντας στην σχετική συζήτηση, που θα διεξαχθεί στη Βουλή, αυτά τα ζητήματα και τις «αντιλαϊκές» πολιτικές της κυβέρνησης.
Γιάνης Βαρουφάκης: «Θα υπερψηφίσουμε την μομφή, αλλά δεν αρκεί»
Την πρόθεση του ΜέΡΑ25 να υπερψηφίσει την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, γνωστοποίησε ο επικεφαλής του κόμματος, Γιάνης Βαρουφάκης, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε, μάλιστα, πως σε χώρες όπως η Βρετανία και η Γερμανία, «ωτακουστής πρωθυπουργός θα είχε αναγκαστεί σε παραίτηση».
Τόνισε, ωστόσο, πως δεν αρκεί η πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού, αλλά ότι απαιτείται μομφή «συνολικά στην ολιγαρχία και τις μυστικές της υπηρεσίες».
Η σύγκρουση στην ολομέλεια αναμένεται να κορυφωθεί την Παρασκευή με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.
Τι προβλέπει το Σύνταγμα & ο κανονισμός της Βουλής
Σύμφωνα με τον κανονισμό, μόλις κατατεθεί η πρόταση μομφής η Boυλή πρέπει να υπογράφουν τουλάχιστον 60 βουλευτές. Τη συγκεκριμένη υπέγραψε όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, συνεπώς και έγινε δεκτή.
Στη συνέχεια η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, κάτι το οποίο δέχθηκε η κυβέρνηση δια του Γιώργου Γεραπετρίτη.
Έτσι, μετά την κατάθεση μομφής από τον Αλέξη Τσίπρα η τριήμερη διαδικασία ξεκίνησε στις 18:00 το απόγευμα της Τετάρτης και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής με ονομαστική ψηφοφορία.
Τέλος, η πρόταση δυσπιστίας μπορεί να εγκριθεί μόνο εφόσον συγκεντρώσει την πλειοψηφία της Βουλής δηλαδή να ψηφίσουν «υπέρ» 151 βουλευτές, αλλιώς απορρίπτεται.
Το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας, όπως τυπικά αποκαλείται, προβλέπει τα εξής:
1. H Boυλή μπoρεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστoσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τoυλάχιστoν των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
2. H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής.
3. Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.
4. Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
5. H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ άρθρoυ 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων oμιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίoυ. Kατά τα λoιπά η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
6. Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.
7. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.