Ο διευθυντής Γ’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Θεοδόσιος Μπίσδας, μιλάει στο LIVE NEWS για το Υβριδικό Χειρουργείο και το πώς η νέα τεχνολογία και ιδιαίτερα η Τεχνητή Νοημοσύνη απογειώνει τις δυνατότητες αντιμετώπισης της καρδιακής ανεπάρκειας.
Ο Δρ. Μπίσδας είναι διευθυντής της Γ’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Μύνστερ, στη Γερμανία.
Ο όρος Υβριδικό Χειρουργείο προέκυψε από τη δυνατότητα που υπάρχει πια να έχουμε ειδικές αίθουσες που συνδυάζουν τη δυνατότητα για ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες, με η τη δυνατότητα για συμβατική ανοικτή επέμβαση, αν κι εφόσον χρειαστεί.
Το Υβριδικό Χειρουργείο υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, όμως στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών έχει φτάσει σε ένα εντυπωσιακό επίπεδο, όπως φαίνεται κι από τα εξής πλεονεκτήματα:
Χάρη σε ειδικό λογισμικό μπορεί ο χειρουργός να βρει άμεσα το προβληματικό αγγείο, ωσάν να χρησιμοποιεί GPS μέσα στον ασθενή!
Έτσι, αποφεύγονται μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας ή σκιαγραφικού που είναι τοξικό για τα νεφρά.
Η επέμβαση γίνεται πρώτα σε ένα τρισδιάστατο αντίγραφο του προβληματικού αγγείου του ασθενούς που φτιάχνεται μέσω 3D printing, και μετά στον ίδιο τον ασθενή!
Τέλος, υπάρχει δυνατότητα για αξονική αγγειογραφία κι ο χειρουργός μπορεί να διαπιστώσει αν η επέμβαση πήγε καλά πριν ακόμα ξυπνήσει ο ασθενής!
Τα παραπάνω προσφέρουν πρωτοφανή επίπεδα αποτελεσματικότητας κι ασφάλειας!
Για την πρωτοπορία του αυτή, το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και ο κ. Μπίσδας συγκεκριμένα, έχει αναδειχθεί σε κέντρο εκπαίδευσης ιατρών από όλον τον κόσμο, όπώς π.χ. Ευρώπη και ΗΠΑ.
Η δε εκπαίδευση γίνεται με χρήση τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας, με τους εκπαιδευόμενους γιατρούς να φορούν ειδικά γυαλιά virtual reality και να παρακολουθούν ή να εξασκούνται από την έδρα τους (π.χ. ΗΠΑ).