Ανώτατα στελέχη της αστυνομίας και ποινικοί με πλούσιο βιογραφικό, φέρονται να εμπλέκονται σε ένα απίστευτο κύκλωμα διαφθοράς.
Στο «ΒΗΜΑ» της Κυριακής ο αστυνομικός συντάκτης Βασίλης Λαμπρόπουλος αποκαλύπτει τηλεφωνικές συνομιλίες και ανταλλαγές μηνυμάτων που σοκάρουν.
Μέλος κυκλώματος: Στρατηγέ μου, καλημέρα. Να βοηθήσουμε τρία βενζινάδικα ή να απευθυνθώ στους πολιτικούς του υπουργείου;
Ανώτατος αξιωματικός ΕΛ.ΑΣ.: Όχι φίλε μου. Εγώ και άμεσα.
Σκοπός του κυκλώματος ήταν άλλοτε η αποτροπή ελέγχων της οικονομικής αστυνομίας κατά της νοθείας καυσίμων, άλλοτε η μη εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων, ακόμα και η στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών με «μυημένους» στο κύκλωμα αστυνομικούς.
Διοικητής αστυνομικού τμήματος: Καλησπέρα κύριε Γ.
Νονός – Έμπορος καυσίμων: Είχα δώσει και έναν ακόμα άνθρωποι και πέρασε. Μπήκε. Τώρα με πήρε του υπουργού αυτός και μου είπε κομπλέ. Οπότε έχουμε κι εκεί δικό μας. Σκέψου μήπως για το Οργανωμένο δώσουμε κάποιον και πας κι εσύ στη Δίωξη Εκβιαστών, να είμαστε κομπλέ.
Οι προσπάθειες στελέχωσης των ελεγκτικών μηχανισμών με μυημένους ελεγκτές φαίνεται πως απέδιδαν καθώς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στις 18 Μαΐου 2022 μέλος του κυκλώματος δέχτηκε προειδοποιητικό μήνυμα στο κινητό του.
«Αύριο στις 8:30 το πρωί στο πρατήριο στην Καβάλας», έγραφε το SMS.
Το κύκλωμα φαίνεται πως είχε απλώσει τα «πλοκάμια» του ακόμα και στην ευαίσθητη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών όπου φρόντιζαν να βάλουν δικούς τους ανθρώπους.
«Στελέχωσαν» ακόμα και την ΕΥΠ
Διοικητής αστυνομικού τμήματος: Καλημέρα.
Νονός – έμπορος καυσίμων: Αφού έχουμε έτσι όπως είναι τώρα τα πράγματα στην Οικονομική, στο Ανθρωποκτονιών, στο Οργανωμένο και στο Εκβιαστών, να τα φτιάξω για σένα για την ΕΥΠ; Στείλε μου πάλι τα δικά σου στοιχεία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στο «ΒΗΜΑ» της Κυριακής αποδεικνύεται ότι πρόκειται για μια κατάσταση χρόνια και παγιωμένη, αφού υπάρχουν καταγεγραμμένες συνομιλίες από το 2018, με ονόματα ακόμα και κυβερνητικών στελεχών.
Μέλος κυκλώματος: Στρατηγέ μου, με πήρε τώρα ο Πάνος Καμμένος. Στο Α.Τ. Αμαρουσίου μεταβαίνει τώρα ο δικηγόρος Σ. να εφαρμόσει δικαστική απόφαση.
Ανώτατος αξιωματικός ΕΛ.ΑΣ.: Πήραμε πριν 15 λεπτά τον αρμόδιο ανώτερο αξιωματικό εκεί και τακτοποιήθηκε το θέμα. Καλημέρα.
Σε άλλο μήνυμα προς έμπορο καυσίμων, διοικητής αστυνομικού τμήματος αναφέρεται στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
«Ο μεγάλος με τον Οικονόμου δεν είναι ευχαριστημένος. Να το ξέρετε αυτό. Μου το είπε ο φίλος σήμερα. Σίγουρα τον πήρε ο Θεοδώρου τηλέφωνο και έδωσε εντολή να περάσουν όλα. Για αυτό είπε ο άλλος είμαστε πολύ καλά», αναφέρει το SMS.
Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν την αντίδραση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
«Το συγκεκριμένο δημοσίευμα αποστέλλεται στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας προκειμένου να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος καθώς και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών», δήλωσε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.
Το εξοργιστικό υλικό προκύπτει από αρχεία κινητών τηλεφώνων ή υπολογιστών υπόπτων για συμμετοχή σε εγκληματικές ενέργειες, που έχουν πέσει θύματα συμβολαίων θανάτου.
Νέα συγκλονιστικά στοιχεία για τις υπόγειες διασυνδέσεις
Όπως επεσήμανε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, το μεγαλύτερο προβληματικό σημείο στην υπόθεση είναι ότι στους «διαλόγους της ντροπής» εμπλέκεται υπηρεσιακός παράγοντας της λεωφόρου Κατεχάκη, ο οποίος ακόμα και σήμερα παραμένει στη θέση του, ενώ φαίνεται πως έπαιξε κύριο ρόλο στις κρίσεις της ελληνικής αστυνομίας.
Οι επίορκοι αστυνομικοί και τα μέλη κυκλώματος επικαλούνται ότι έχουν γνωριμίες στα γραφεία πολιτικών στελεχών της λεωφόρου Κατεχάκη, ενώ μνημονεύεται και το όνομα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, γεγονός που θα διερευνηθεί διεξοδικά από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Την ίδια στιγμή αίσθηση έχει προκαλέσει η ανακοίνωση που εξέδωσε η αστυνομία, ωστόσο λίγες ώρες μετά μία παράγραφος εξαλείφθηκε. Συγκεκριμένα, στην αρχική ανακοίνωση της αστυνομίας μνημονεύεται ότι καμία συγκεκριμένη καταγγελία δεν έχει περιέλθει σε γνώση της υπηρεσίας, ούτε πως έχει υπάρξει σχετική ενημέρωση.
Όπως σημείωσε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, η παραπάνω τοποθέτηση δεν είναι αληθής, καθώς τουλάχιστον τέσσερις υπηρεσίες της ελληνικής αστυνομίας (το τμήμα Ανθρωποκτονιών, του Οργανωμένου Εγκλήματος, τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια και η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων) είχαν γνώση αυτών των δεδομένων.