Συναγερμός στο κέντρο επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας σήμανε στις 10.30 το πρωί της Δευτέρας μετά την απώλεια επαφής με αεροσκάφος Φάντομ της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας μάχης.
Το αεροσκάφος F-4 ξεκίνησε μαζί με ακόμα ένα από την Ανδραβίδα, σύμφωνα με πληροφορίες, για εκπαιδευτική πτήση χαμηλής ναυτιλίας και έπεσε στη θάλασσα 8 μίλια δυτικά του Κατάκολου κοντά στα Στροφάδια.
Αγνοούνται οι πιλότοι
Οι δύο πιλότοι του F-4 έλαβαν σήμα να κάνουν χρήση του συστήματος εκτίναξης, ωστόσο δεν ήταν βέβαιο ότι το έπραξαν και για αυτό κινητοποιήθηκε άμεσα ο μηχανισμός για τον εντοπισμό τους.
Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία κινητοποιήθηκε άμεσα και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έδωσε εντολή να κινητοποιηθούν όλα τα μέσα.
Άμεσα ξεκίνησε γιγάντια επιχείρηση έρευνας διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή ακτίνας 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας με ιπτάμενα και πλωτά μέσα να σαρώνουν κάθε χιλιοστό.
Στην Τουρκία, η είδηση παίζει ανάμεσα στις πρώτες.
«Συνετρίβη ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος F-4 Phantom».
Συντρίμμια του Phantom εντοπίστηκαν λίγη ώρα αργότερα στα ανοιχτά του Ανεμοχωρίου – Κάτω Σαμικού.
Αξιόπιστα αλλά «γερασμένα»
Τα Φάντομ της ΠΑ είναι από τα τελευταία μαχητικά του τύπου που πετάνε παγκοσμίως σε 12 χώρες.
Τα πρώτα βγήκαν το 1963 και τα πρώτα ελληνικά Phantom αποκτήθηκαν το 1974 με το αμυντικό πρόγραμμα Peace Icarus. Το 1977 η ΠΑ παράγγειλε επιπλέον 18 αεροσκάφη. Το 1990 η USAF προχώρησε σε μείωση του στόλου των αεροσκαφών της και παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα 28 αεροσκάφη F-4E της εθνοφρουράς της Ιντιάνα.
Είναι αεροσκάφος δεύτερης γενιάς. 36 ελληνικά Phantom μετά από 23 χρόνια υπηρεσίας στην ΠΑ έχουν εκσυγχρονιστεί με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα (πρόγραμμα Peace Icarus 2000) με αποτέλεσμα να έχει παραταθεί το όριο της επιχειρησιακής τους ζωής.
Η κατάρα της 30ης Ιανουαρίου
Η 30η Ιανουαρίου είναι μία ημέρα που η έχει γραφτεί με μελανά χρώματα στο ιστορικό επετειολόγιο της ΠΑ καθώς στις 30 Ιανουαρίου 1969, ο Υποσμηναγός (Ι) Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος και ο Ανθυποσμηναγός (Ι) Αντώνιος Πιπεράκης έχασαν τη ζωή τους λόγω προσκρούσεως του αεροσκάφους τους F-84F στην κορυφή του όρους Δίκτη του νομού Λασιθίου Κρήτης, ενώ στις 30 Ιανουαρίου 1918, ο σημαιοφόρος Ιωάννης Καφετζόπουλος έχασε τη ζωή κατά την εκτέλεση διατεταγμένης πτήσεως, στον Μούδρο.