Κόντρα έχει ξεσπάσει στη Βουλή μετά την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να δώσει στη δημοσιότητα από το βήμα της Βουλής τα ονόματα όσων πολιτικών, στρατιωτικών και δημοσιογράφων παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ με βάση το πόρισμα της ΑΔΑΕ, υποβάλλοντας την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση.
Η Κατερίνα Παπανικολάου, τακτικό μέλος της ΑΔΑΕ, εξήγησε πως ο Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή του προς την ΑΔΑΕ είχε συμπεριλάβει ονόματα πολιτικών και στρατιωτικών, με την Αρχή να απαντά με «ναι» ή «όχι», χωρίς ονόματα.
«Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλαβε απάντηση σε σχέση με το αίτημα που είχε υποβάλει στην ΑΔΑΕ. Η επιστολή παρέπεμπε στο αρχικό αίτημα που είχε υποβάλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο περιελάμβανε πράγματι ονόματα. Αυτό δεν συνέβη με τις επιστολές που ο πρόεδρος της Αρχής έστειλε στους υπόλοιπους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, τον πρόεδρο της Βουλής και τον υπουργό Δικαιοσύνης», δήλωσε στο MEGA.
Σύμφωνα με την ίδια, ο θιγόμενος μπορεί να ζητήσει ενημέρωση από την Αρχή για το εάν βρίσκεται υπό παρακολούθηση, ωστόσο μετά από τρία χρόνια μπορεί να μάθει το γιατί.
«Όταν μιλάμε για ζητήματα εθνικής ασφάλειας, ο πρόσφατος νόμος προβλέπει ως αρχική προϋπόθεση την πάροδο τριών χρόνων, οπότε δεν συζητείται η δυνατότητά του για άμεση ενημέρωση. Το αρμόδιο όργανο είναι ένα τριμελές συμβούλιο που αποτελείται από τους δύο εισαγγελείς και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ. Πέρα από αυτό υπάρχει μία άλλη διάταξη στον νέο νόμο, η οποία καθιστά θεσμικούς συνομιλητές της ΑΔΑΕ πολιτειακούς παράγοντες, όπως ο πρόεδρος της Βουλής, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων και ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ και όχι το συλλογικό όργανο ενημερώνει για όλα αυτά τα θεσμικά πρόσωπα με θέματα άρσης του απορρήτου», εξήγησε.
Σύμφωνα με την κα Παπανικολάου, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ θεώρησε ότι η ενημέρωση στο ερώτημα που υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν τόσο σημαντική που δεν θα έπρεπε να περιοριστεί μόνο σε εκείνον.
«Με δική του πρωτοβουλία, χωρίς να έχει τεθεί ερώτημα από τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων, αποφάσισε να διαβιβάσει το ίδιο περιεχόμενο σε όλους, παραθέτοντας ποιοτικά χαρακτηριστικά», είπε και τόνισε πως ο φάκελος της ΑΔΑΕ ήταν απόρρητο τόσο για τον Αλέξη Τσίπρα όσο και για τους λοιπούς αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.
Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής δήλωσε πως υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ ήταν ο νυν υπουργός Εργασίας και πρώην υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός του ΓΕΣ, κ. Λαλουσης, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, κ. Διακόπουλος, καθώς και ο πρώην και ο νυν επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης εξοπλισμών κ.κ. Λάγιος και Αλεξόπουλος.