Την ώρα που η αγωνία κορυφώνεται για τον εντοπισμό του 31 ετών σμηναγού, Ευστάθιου Τσιτλακίδη, κυβερνήτη του μοιραίου F4 FANTOM, ήδη οι εμπειρογνώμονες αλλά και στελέχη της πολεμικής αεροπορίας προσπαθούν να φωτίσουν τα αίτια του δυστυχήματος.
Συνεχείς έρευνες
Άκαρπες έχουν καταστεί μέχρι τώρα οι έρευνες για τον εντοπισμό του χειριστή του F4 FANTOM που συνετρίβη 25 ναυτικά μίλια νότια της Ανδραβίδας.
Με τις έρευνες να συνεχίζονται εντατικά με πλωτά και εναέρια μέσα για τον εντοπισμό του κυβερνήτη του αεροσκάφους, τα σενάρια, με βάση το προφίλ της απαιτητικής άσκησης χαμηλής ναυτιλίας, ως προς το τι μπορεί να οδήγησε σε αυτήν την τραγωδία, είναι πολλά.
Τα σενάρια του δυστυχήματος
Με βάση τα όσα είπαν στο MEGA απόστρατοι και εν ενεργεία χειριστές, μερικά από τα βασικά σενάρια περιλαμβάνουν:
– Μηχανική βλάβη στο υδραυλικό σύστημα (το αεροσκάφος πετάει χαμηλά και ξαφνικά το χειριστήριο δεν υπακούει)
– Καθοδικό ρεύμα αέρα (το αεροσκάφος πετάει χαμηλά και ξαφνικά ένα καθοδικό ρεύμα αέρα το «καρφώνει» στη θάλασσα)
– Ακραίος ελιγμός που έθεσε το αεροπλάνο εκτός φακέλου (το αεροσκάφος πετάει χαμηλά και κάνει ελιγμούς αριστερά δεξιά μέχρι που ξαφνικά το «χτυπάει» ρεύμα αέρα και το κάνει να χάσει την ισορροπία του και να συντριβεί
– Σύγκρουση με πτηνό (το αεροσκάφος πετάει χαμηλά και ξαφνικά συγκρούεται στον αέρα με πτηνό που τυφλώνει τον πιλότο με αποτέλεσμα την πρόσκρουση στην επιφάνεια της θάλασσας
Αναμφισβήτητα την πιο σίγουρη απάντηση για το τι πήγε λάθος με αποτέλεσμα την πρόσκρουση του F4 FANTOM στη θάλασσα θα τη δώσει η εξέταση των συντριμμιών του μαχητικού από τους εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι θεωρούν θέμα τιμής τόσο τον εντοπισμό του κυβερνήτη όσο και του μεγαλύτερου μέρους του αεροσκάφους.
Άνθρωποι που έχουν πετάξει με μαχητικά τζετ όπως ο Θωμάς Σκαμπαρδώνης που είναι ένας από τους δύο μοναδικούς Έλληνες πιλότους εν ζωή που έχουν συμμετάσχει σε πραγματική αερομαχία με τουρκικά μαχητικά, μιλούν για μια επικίνδυνη άσκηση που πολλά μπορεί να πάνε λάθος.
«Γεγονός είναι ότι η συγκεκριμένη άσκηση είναι από τις πιο δύσκολες και επικίνδυνες στην Αεροπορία. Περιλαμβάνει σκληρές στροφές σε πολύ χαμηλό ύψος και το χειρότερο στη θάλασσα που όταν υπάρχει νηνεμία είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ή να εκτιμήσει το πραγματικό ύψος από την επιφάνεια.
»Ίσως το ότι ο χειριστής δεν ενίσχυσε τον κινητήρα του να μπορεί το αεροπλάνο να κρατηθεί με αρκετά g χωρίς να πάθει απώλεια στηρίξεως ήταν αυτό το οποίο συνετέλεσε στο ατύχημα».
Το μεγάλο βάθος στο οποίο πιθανότατα έχουν καταλήξει τα κομμάτια του αεροπλάνου θα απαιτήσουν αρκετό χρόνο μέχρι να γίνει γνωστή η πραγματική αιτία.