Ο Μάνος Δασκαλάκης ήταν ο πρώτος που στάθηκε σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου για να καταθέσει κατά της εν διαστάσει συζύγου του.
Ήρεμος και σιωπηλός, είδε τη Ρούλα Πισπιρίγκου να δακρύζει όταν ο συνήγορός της έκανε την αρχική του τοποθέτηση κι ύστερα, σηκώθηκε και άρχισε να εξιστορεί στους δικαστές και τους ενόρκους τα όσα γνωρίζει για τον χαμό της μεγαλύτερής τους κόρης, Τζωρτζίνας.
«Τον Ιούλιο του 2013 γνωριστήκαμε. Συνάψαμε γρήγορα σχέση. Αποφασίσαμε από κοινού να κάνουμε ένα παιδί. Ήμασταν πολύ χαρούμενοι. Δεν υπήρχε πρόβλημα. Η κατηγορούμενη ήταν πολύ καλή μητέρα, τουλάχιστον αυτό έδειχνε. Μετά από δύο χρόνια γεννήσαμε την Μαρία Ελένη που απεβίωσε. Μετά κάναμε το τρίτο μας παιδί», είπε αρχικά.
Με τη φωτογραφία της Τζωρτζίνας στα χέρια
Η Ρούλα Πισπιρίγκου, ντυμένη στα μαύρα, κρατούσε στα χέρια της μια φωτογραφία της Τζωρτζίνας και άκουγε τον εν διαστάσει σύζυγό της προσεκτικά.
«Πριν ‘φύγει’ το βρέφος μας, υπήρξε ένας λεκτικός τσακωμός με την κατηγορούμενη. Ανακάλυψε μια εξωσυζυγική σχέση. Η Τζωρτζίνα ήταν εκεί. Το άκουγε. Πήρα το παιδί μου στο άλλο δωμάτιο. Ήμουν εκτός εαυτού. Της έριξα ένα χαστούκι και έφυγα από το σπίτι.
»Πληροφορούμαι από την αδελφή της κατηγορουμένης ότι κάτι δεν πάει καλά με το βρέφος. Έτρεξα στο σπίτι και είδα την κατηγορουμένη και την αδελφή της να της κάνουν μαλάξεις. Η Τζωρτζίνα ήταν εκεί. Πήγαμε στο νοσοκομείο και μας είπαν ότι το βρέφος απεβίωσε. Παίρνω πρωτοβουλία και κάνω μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Έτσι δημιουργήθηκε η έρευνα για τη Μαλένα».
«Θα μείνεις για μένα»
Ο Μάνος Δασκαλάκης, θέλησε να ξεκαθαρίσει στο δικαστήριο ότι ο μόνος λόγος που επέστρεψε στο σπίτι του μετά τον θάνατο του μωρού, ήταν για την Τζωρτζίνα.
«Μετά τον θάνατο της Ίριδας και τον τσακωμό με την κατηγορουμένη, ενώ έχω φύγει από το σπίτι, επέστρεψα για να είμαι δίπλα στην Τζωρτζίνα όπως όφειλα. Έχω κάνει ένα λάθος στην κατάθεσή μου. Είπα ότι επέστρεψα μετά από 2 – 3 μέρες ενώ ήταν 10. Πιάσαμε το θέμα της σεξουαλικής μας σχέσης. Μου είπε: ‘εγώ θέλω να μείνεις για μένα εδώ’.
»Της είπα ότι αυτό δεν γίνεται και ξαναέφυγα. Πήγε να μείνει στο εξοχικό της, μαζί με την κόρη μου την Τζωρτζίνα. Τότε, δέχομαι ένα μήνυμα, στις 6/4/2021 που λέει ‘να προσέχεις το παιδί, σ’ αγαπώ πολύ’. Κάπως έτσι… Τότε ενημέρωσα τους συγγενείς της, γιατί πήγε το μυαλό μου ότι θα έκανε κακό στον εαυτό της, είχε αφήσει τέτοιο υπονοούμενο.
»Τότε ήμουν στην Αθήνα, πήρα τους συγγενείς της, την έψαξαν, δεν ήταν στο σπίτι. Μετά από ώρες μαθαίνω ότι ήταν κλεισμένη σε ένα ξενοδοχείο. Το παιδί το είχε αφήσει στη μητέρα της. Με ρώτησαν γιατί δεν προσπάθησα να πάρω το παιδί, μου είπε ο δικηγόρος ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί αρπαγή ανηλίκου».
Η Ρούλα Πισπιρίγκου ακούει τον εν διαστάσει σύζυγό της. Άλλοτε φαίνεται να έχει χαμηλωμένο βλέμμα κι άλλοτε κάνει νεύματα, κουνώντας το κεφάλι της.
«Με παίρνει (σ.σ. η κατηγορούμενη) λίγες μέρες μετά και μου λέει ότι το παιδί ένιωσε μία ‘βόμβα’ στην πλάτη του, έχει σπασμούς. Πήγα στο νοσοκομείο, ό,τι και να τη ρωτούσα κοίταζε τη μητέρα της.
»Η Τζωρτζίνα είχε τεράστια αδυναμία σε μένα. Ήταν κάτι για μένα πρωτόγνωρο αυτό που είδα στο παιδί. Δεν υπήρχε περίπτωση να μη με πάρει αγκαλιά η Τζωρτζίνα. Ήταν περίοδος Covid και έπρεπε να μείνει μόνο ένας. Έμεινε η κατηγορούμενη. Σε επίσκεψή μου, κάποιες μέρες μετά, οι γιατροί δε με άφηναν να μπω. Δε ξέρω τι τους είχε πει. Έβαλα τον δικηγόρο μου να μιλήσει με τον δικηγόρο της για να δω το παιδί μου».
Πώς έμεινε τετραπληγική η Τζωρτζίνα
Ο Μάνος Δασκαλάκης, συνέχισε στην κατάθεσή του, περιγράφοντας τα όσα συνέβησαν και οδήγησαν την Τζωρτζίνα στην τετραπληγία.
«Μια ή δύο μέρες πριν την ανακοπή, η κατηγορούμενη μου είπε ότι πρέπει να κάνει ακτινογραφία. Την Κυριακή το πρωί πήγα να την αλλάξω για να ξεκουραστεί, κατόπιν συμφωνίας. Το παιδί ήταν ψυχολογικά πεσμένο. Όντως έπεφτε το οξυγόνο της. Οι γιατροί δεν είπαν ότι μπορεί να προκληθεί ανακοπή.
»Φεύγω γύρω στις 7, με παίρνει τηλέφωνο η κατηγορούμενη και λέει ‘τρέξε, το παιδί έμεινε’. Καταλαβαίνετε ότι μετά από δύο θανάτους, όταν βλέπεις αυτό, χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου. Το επανέφεραν μετά από 55 λεπτά και το παιδί πήγε στην Αθήνα, όπου την ανέλαβε ο κ. Ηλιάδης. Το παιδί επανήλθε τετραπληγικό. Να επισημάνω ότι σαν μάνα, αυτό που έδειχνε προς εμένα και τους συγγενείς μου, ήταν υπόδειγμα. Τα παιδιά δεν ήταν ποτέ απεριποίητα. Ήταν συνέχεια πάνω τους».
Η Ρούλα Πισπιρίγκου συνέχισε να παρακολουθεί με προσοχή τον Μάνο Δασκαλάκη και να κρατά σημειώσεις σε δυο κόλλες χαρτί που είχε μπροστά της.
«Βγαίνοντας από τη ΜΕΘ, πήγαμε στο σπίτι και είπαμε ότι θα είμαστε μαζί μόνο για το παιδί και ότι θα προσπαθήσουμε και αν βγει κάτι παραπάνω. Αλλά μένουμε μαζί για το παιδί. Στις 15 Ιανουαρίου του 2022, της είπα ‘καλύτερα να είμαστε χωριστά, παρά να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας’. Στις 17 Ιανουαρίου του 2022 είχε εξέταση η κόρη μου και δέχτηκα μια βιντεοκλήση από την κατηγορουμένη να μου δείχνει την Τζωρτζίνα σε επιληπτικό επεισόδιο που το παιδί έβγαζε αφρούς από το στόμα. Της λέω ‘τι κάνεις; Πάρε τους γιατρούς!’.
»Το παιδί έκανε εμετούς, το πήγαμε στο νοσοκομείο, στο Ρίο, κατόπιν συνεννόησης με τον κ. Ηλιάδη. Έμεινε δύο μέρες. Έκανε επεισόδια το παιδί. Στο ένα ήμουν παρών. Κατέβηκε μια γιατρός από τη ΜΕΘ και τσακώθηκα γιατί έλεγε ότι το παιδί δεν έχει τίποτα. Στη ΜΕΘ δεν έκανε κάποιο επεισόδιο. Μεταφέρθηκε στο ‘Παίδων’ για καλύτερη νοσηλεία. Ήταν μια χαρά, επικοινωνούσε και καταλάβαινε τα πάντα. Παρακολουθούσε τηλεόραση. Όταν πήγε στο ‘Παίδων’, κατέπεσε τελείως. Ακόμη και στις βιντεοκλήσεις φαινόταν. Το τελευταίο 24ωρο δεν μπορούσε να ανοίξει τα μάτια της καθόλου».
Ο θάνατος της Τζωρτζίνας
Με τη πλάτη γυρισμένη στην εν διαστάσει συζυγό του, ο Μάνος Δασκαλάκης, απευθυνόμενος στους δικαστές και τους ενόρκους, περιέγραψε τον θάνατο της Τζωρτζίνας.
«Στις 29 Ιανουαρίου του 2022 ήμουν στο ΚΤΕΛ όταν με πήρε τηλέφωνο η κατηγορουμένη και μου είπε ότι οι γιατροί προσπαθούν να επαναφέρουν το παιδί. Αυτά έγιναν μέχρι το θάνατο της Τζωρτζίνας μου. Από εκεί και πέρα, σα μάνα των παιδιών μου, όφειλα να τη στηρίξω.
»Δεν είχε δώσει το παραμικρό δικαίωμα ότι είχε κάνει κάτι στα παιδιά. Είχα δύο πορίσματα που έλεγαν «ηπατική ανεπάρκεια» και ‘αγενεσία φλεβόκομβου’. Την στήριξα ως όφειλα μέχρι τη μέρα της σύλληψής της. Σε όλη τη διάρκεια που ξεκίνησε το θέμα να παίζει στα κανάλια, η κατηγορούμενη ήταν συνεχώς στα τηλέφωνα με δημοσιογράφους. Έψαχνε απαντήσεις μέσω του δημοσιογράφου Γιώργου Σόμπολου. Ρωτούσε για τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής, πότε θα βγουν. Τι λέει ο Μπουζιάνης, ο Χασιώτης».
Στην κατάθεσή του ο Μάνος Δασκαλάκης, ισχυρίστηκε ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η εν διαστάσει σύζυγός του έχει ακόμη και τώρα, εμμονή μαζί του, μια μάνα που κανονικά θα έπρεπε να θρηνεί.
«Τότε υπήρξε ένα τηλεφώνημα προς τη δημοσιογράφο Γιώτα Κηπουρού όπου έλεγε ‘ψάξτε να βρείτε το σπίτι που μένει ο Μάνος στην Αθήνα’. Θα σας πω πώς το ξέρουμε αυτό. Ήταν οικογενειακό ‘πακέτο’ και ο αριθμός ήταν στο όνομά μου. Ο πατέρας μου ήταν συνεχώς δίπλα στην κατηγορούμενη. Ένα απόγευμα όμως, του είπε επιθετικά: ‘αν με κατηγορήσουν θα τον πάρω μαζί μου! Δεν θα τον αφήσω έτσι’.
»Όταν ανέβηκα να υποστηρίξω την κατηγορία, ακούστηκε ως δημοσίευμα ότι ανεβαίνω για να βρω το δικηγόρο της. Σε νέο τηλεφώνημα, είπε ότι αν πάρω τον Κούγια εκείνη θα πράξει αλλιώς. Συνεχώς απειλούσε τους συγγενείς μου τηλεφωνικά, πριν συλληφθεί, αλλά και μέσα από τον Κορυδαλλό. Έχει εμμονή ακόμη και τώρα, αντί να ψάξει να βρει από τι πέθαναν τα παιδιά μας».
Όση ώρα ο Μάνος Δασκαλάκης κατέθετε, έξω από την αίθουσα ήταν η μητέρα, η αδελφή και ο πατριός της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία έχουν κληθεί να καταθέσουν στη συνέχεια της διαδικασίας.