H Χρύσπα, τραγουδίστρια, και η Λίλα Παπαδοπούλου, ψυχίατρος - ψυχοθεραπεύτρια, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη αναφορικά με τις διατροφικές διαταραχές.
Η σημερινή εκπομπή ερευνά τη σχέση με το φαγητό. Είναι γνωστό πως όσο περνούν τα χρόνια, η σχέση αυτή γίνεται όλο και πιο περίπλοκη.
Καθημερινά, το χρησιμοποιούμε ως αγχολυτικό και καταφεύγουμε σ’ αυτό στις δύσκολες στιγμές. Και τότε ξεκινάει ένας φαύλος κύκλος που όσο περισσότερο τρώμε τόσο μεγαλύτερη ενοχή βιώνουμε.
Κάπου εκεί, κάνουν την εμφάνισή τους και οι διατροφικές διαταραχές. Συχνά, μάλιστα, δεν τις αντιλαμβανόμαστε εγκαίρως.
Ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης υποδέχεται στο στούντιο της εκπομπής την τραγουδίστρια Χρύσπα, που μιλάει για τη δική της εμπειρία με την βουλιμία αλλά και πώς κατάφερε να βρει τελικά τις ισορροπίες της.
Η Χρύσπα περιέγραψε την δική της σχέση με το φαγητό: «Εγώ δεν γνώριζα τι μου συνέβαινε κι αυτό γιατί ήμουν σε μία εγρήγορση, δούλευα πάρα πολύ, ένιωθα κόπωση συνέχεια. Όταν δεν δούλευα ήταν οι μόνες μέρες που ένιωθα καλά, ότι μπορώ να χαλαρώσω κι αυτό το είχα συνδέσει με το πολύ φαγητό. Παράλληλα, όμως είχα τύψεις που έτρωγα, κι έτσι από μόνη μου μπήκα στην διαδικασία να αποβάλλω αυτά που τρώω».
Και πρόσθεσε: «Δεν συνειδητοποίησα για πόσο καιρό μου συνέβαινε αυτό. Στην αρχή, το προκαλούσα μόνη μου. Στην πορεία, άρχισα να φθάνω σε σημεία που συνέβαινε από μόνο του. Αυτό μου συνέβαινε σε επεισόδια υπερφαγίας. Στη συνέχεια, καταλαβαίνεις ότι δεν μπορείς να ανταποκριθείς σε πολλά πράγματα κι εκεί ”χτυπάει το καμπανάκι”».
Η Λίλα Παπαδοπούλου, ψυχίατρος – ψυχοθεραπεύτρια μίλησε για τις διατροφικές διαταραχές.
Υπερφαγία, βουλιμία, ανορεξία – Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής
Όταν γίνεται αναφορά στην ψυχογενή βουλιμία συνδέεται με τα υπερφαγικά επεισόδια που ακολουθούνται συνήθως από μία συμπεριφορά αντιρροπιστική. Η υπερφαγία είναι όταν δεν υπάρχει αντιρρόπηση και είναι σχετικά πρόσφατη διαταραχή και είναι και η πιο συνηθέστερη.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στην επαναληπτικότητα και στην ένταση αυτών των φαινομένων. Οι διαταραχές στην πρόσληψη τροφής θεωρείται μία «γυναικεία υπόθεση», σύμφωνα με την κα Παπαδοπούλου, αφού η αναλογία είναι στις 9 γυναίκες 1 άντρας θα εμφανίσει διαταραχές.
Η βουλιμία αλλιώς ξεκινάει κι αλλιώς καταλήγει
Η βουλιμία μπορεί να ξεκινάει σαν να είναι ένας τρόπος για να ισορροπήσει κάποιος τις θερμίδες που παίρνει και να μείνει σε χαμηλό βάρος, αλλά στην πορεία μπορεί να αποκτά άλλη σημασία. Δηλαδή, να είναι ένας τρόπος ψυχικής εκφόρτισης.
Πώς βοηθάει ο ειδικός στις διαταραχές πρόσληψης τροφής
Ο ειδικός ψυχικής υγείας είναι η κύρια λύση στην αντιμετώπιση των διαταραχών στην διατροφή, καθώς θεωρούνται ψυχιατρικές παθήσεις που έχουν πολυπαραγοντική αιτιολογία.
Οι κύριες θεραπείες που προτείνονται είναι κυρίως ψυχοθεραπευτικές.
Επίσης, θα πρέπει να γνωστοποιηθεί ότι οι διαταραχές στην πρόσληψη τροφής τείνουν στην χρονιότητα. Η απόφαση για να αντιμετωπιστούν οι διαταραχές αυτές, μπορεί να παρθεί από το συγγενικό περιβάλλον του πάσχοντα.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να υπάρξει στην περίπτωση της ψυχογενής ανορεξίας κι αυτό γιατί έχει πιο υψηλή θνησιμότητα σε σύγκριση με τις άλλες διατροφικές διαταραχές και το άτομο, επίσης έχει διαστρεβλωμένη εικόνα του εαυτού του.
Καταλήγοντας, η ψυχολόγος τόνισε ότι αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι η επεξεργασία που έχει κάποιος ως προς το πώς προσεγγίζει το φαγητό και την σχέση που έχει με το σώμα του.