Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια, Χριστίνα Βίδου, και η κλινική διατροφολόγος - διαιτολόγος, Αμαλία Φιλίππου, βρέθηκαν καλεσμένες στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη και μίλησαν για την αξία του σπιτικού φαγητού.
Πόσες φορές έχουμε ακούσει πως το σπιτικό φαγητό είναι το πιο υγιεινό; Γιατί, όμως;
Η διατροφολόγος – διαιτολόγος Αμαλία Φιλίππου, εξηγεί πως σύμφωνα με μελέτες οι άνθρωποι που καταναλώνουν καθημερινά σπιτικό φαγητό έχουν πιο υγιές βάρος.
«Τα παιδιά που μαθαίνουν να τρώνε στο οικογενειακό τραπέζι αποκτούν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες και αποφεύγουν την παχυσαρκία ακόμα και στην ενήλικη ζωή τους».
Η δημοσιογράφος Χριστίνα Βίδου, αναφέρει πως για εκείνη το μαγείρεμα είναι ένας τρόπος να δείξεις την αγάπη σου στους δικούς σου ανθρώπους.
«Η κουζίνα είναι ο φυσικός μου χώρος, με ηρεμεί. Οι εικόνες που έχω από τα παιδικά μου χρόνια είναι το Κυριακάτικο τραπέζι. Η μαγειρική θέλει χρόνο αλλά κυρίως πρέπει να έχεις κάνει μια σωστή προετοιμασία ώστε να προλάβεις και να μαγειρεύεις καθημερινά αλλά και να δουλεύεις. Πρέπει να σου αρέσει όμως, γιατί εμένα για παράδειγμα δεν μου αρέσει το σιδέρωμα. Για μένα το σπιτικό φαγητό είναι αγάπη και φροντίδα για τα μέλη της οικογένειας μου».
Άλλο σπιτικό και άλλο υγιεινό φαγητό
Η κλινική διατροφολόγος και διαιτολόγος, Αμαλία Φιλίππου, αναφέρει πως πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός στο τι εννοούμε σπιτικό φαγητό.
«Σπιτικό φαγητό δεν είναι η πίτσα επειδή την φτιάχνουμε στο σπίτι. Σπιτικό φαγητό είναι πως υπάρχουν καθαρές πρώτες ύλες. Ο κόσμος συνήθως ταυτίζει το υγιεινό φαγητό με το σπιτικό φαγητό. Για παράδειγμα, το ελαιόλαδο είναι πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών αλλά εάν βάζουμε κάθε μέρα πολύ λάδι στη σαλάτα ή χρησιμοποιούμε πολύ λάδι γενικά, αυτό θα φανεί μετέπειτα στο βάρος μας», είπε αρχικά και συνέχισε, λέγοντας:
«Υπάρχουν μαμάδες που μου λένε πως βάζουν στο παιδί τους κέικ για το σχολείο ώστε να είναι υγιεινό, αλλά δεν είναι. Έχει ζάχαρη, λιπαρά και θερμίδες. Και το σπιτικό φαγητό μπορεί να είναι ανθυγιεινό».
Η Χριστίνα Φιλίππου αναφέρει πως θεωρεί πως αυτό που κάνουμε στην ελληνική οικογένεια, με τα πολλά φαγητά είναι πολύ καλό.
Σύμφωνα με έρευνα, η περίοδος της πανδημίας οδήγησε πολλούς ανθρώπους στο να βρουν άλλες ασχολίες και ενδιαφέροντα, όπως η μαγειρική.
Κανόνες για πραγματικά υγιεινό φαγητό
Σύμφωνα με την κ. Αμαλία Φιλίππου, οι κανόνες για το υγιεινό φαγητό είναι η πρώτη ύλη, η ποσότητα, περιορίζουμε αλάτι και ζάχαρη και να χρησιμοποιούμε το ελαιόλαδο.
«Καλό είναι να αποφεύγουμε το τηγάνισμα και ειδικά να μην χρησιμοποιούμε ξανά το λάδι. Οι άνθρωποι που τρώνε στο σπίτι έχουν συνήθως σταθερό βάρος και η οργάνωση είναι το Α και το Ω για το υγιεινό φαγητό», με τη δημοσιογράφο να συμπληρώνει:
«Όσο μεγαλώνω, ειδικά από τότε που έκανα παιδί, με ενδιαφέρουν πάρα πολύ οι πρώτες ύλες και δεν ξεφεύγω ποτέ από την εποχικότητα».
Όσον αφορά τα γλυκά, η διατροφολόγος εξηγεί πως πρέπει να είναι περιορισμένο όπως για παράδειγμα να τηρείται ο κανόνας του Σαββατοκύριακου, να καταναλώνονται γλυκά μόνο το Σαββατοκύριακο και όχι τις καθημερινές.