Από χθες τα ξημερώματα, ο θάνατος και η ζωή παλεύουν σε κάθε γωνιά, τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία.
Ζωή & θάνατος στα ερείπια
Ήρθε στη ζωή κάτω από τα χαλάσματα, ορφανό από τη γέννα. Το κοριτσάκι σώθηκε, όμως η μητέρα του άφησε την τελευταία της πνοή στα ερείπια. Αντί για την αγκαλιά της μάνας, στα πρώτα λεπτά της ζωής του το βρέφος τυλίχθηκε πρόχειρα με μια κουβέρτα γεμάτη χώματα.
Στο Τζιντιρές της βόρειας Συρίας, στην ελληνιστική Γίνδαρο, μιλούν για το θαύμα της ζωής.
Βορειότερα, στην Τουρκία, οι διασώστες δίνουν κουράγιο στη μικρή Αϊσέ, της φέρνουν ένα κινητό για να μιλήσει με τον πατέρα της.
«Μπαμπά εδώ είμαι. Είμαι καλά»
Μετά από εφτά ώρες αγωνίας οι διασώστες κατάφεραν να βγάλουν το παιδί από τα ερείπια του σπιτιού της. Η μικρή Αϊσέ έμεινε στην αγκαλιά του μπαμπά της μέχρι που τη μετέφεραν στο νοσοκομείο.
Σωτήρια ήταν η επέμβαση των διασωστών και για τον μικρό Χαρούν που είχε παγιδευτεί ανάμεσα σε δυο τσιμεντένιες πλάκες. Αφού τράβηξαν τα χώματα, τον ενθάρρυναν να συρθεί προς το μέρος τους και τον τράβηξαν έξω.
«Έλα Χαρούν, έλα. Προσπάθησε Χαρούν. Αφήστε τον να ξεκουραστεί λίγο. Έλα, βοήθησέ με Χαρούν. Βοήθησέ με. Αργά τώρα, έλα».
Η τουρκική τηλεόραση μεταδίδει διαρκώς ρεπορτάζ με διασώσεις, όπως μία στην Αλεξανδρέττα, όπου ανασύρθηκαν δυο αδελφάκια. Πρώτα το κοριτσάκι και μετά ο αδελφός της.
Αγωνία & οργή στα ερείπια
Σε άλλη περιοχή της Αλεξανδρέττας ωστόσο, η νύχτα ήταν εφιαλτική, με εκκλήσεις για βοήθεια να ακούγονται κάτω από τα ερείπια.
«Φωνάζουν αλλά κανείς δεν έρχεται. Είμαστε τελειωμένοι. Είμαστε τελειωμένοι. Θεέ μου. Φωνάζουν και δεν είναι κανείς εδώ. Κανείς. Τι κράτος είναι αυτό;», λένε μάρτυρες.
Όταν φτάνει η βοήθεια, δεν είναι αρκετή. Μέσα στη νύχτα κλαίνε, προσεύχονται, ικετεύουν.
«Θεέ μου βοήθησέ μας. Σας παρακαλώ προσευχηθείτε για εμάς. Σας ικετεύω προσευχηθείτε για εμάς. Προσευχηθείτε για εμάς. Υπάρχουν μετασεισμοί. Δεν ξέρουμε τι θα μας συμβεί».
Εκατομμύρια άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα στην παγωνιά.
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Οι εικόνες από drone είναι αποκαλυπτικές για το μέγεθος της τραγωδίας. Ολόκληρες συνοικίες ισοπεδώθηκαν από το διπλό χτύπημα του εγκέλαδου. Σε πολλές περιπτώσεις η μία πολυκατοικία έπεσε πάνω στην άλλη.
Ο πρόεδρος Ερντογάν κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις πληγείσες περιοχές για τρεις μήνες, δηλαδή μέχρι τις παραμονές των εκλογών στα μέσα Μαΐου.
«Η παρούσα κατάσταση απαιτεί έκτακτα μέτρα. Οι δέκα επαρχίες όπου έγινε ο σεισμός χαρακτηρίζονται ζώνες καταστροφής και κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Η «Ερυθρά Ημισέληνος» στήνει πρόχειρους καταυλισμούς, οι Αρχές επιτάσσουν διαρκώς ξενοδοχεία. Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν προσωρινά σε αστέγους 50.000 κλίνες στην τουριστική περιοχή της Αττάλειας.
Με πρόσχημα λίγες αναρτήσεις από κακόγουστους φαρσέρ, η κυβέρνηση σφίγγει και άλλο τα λουριά στα κοινωνικά δίκτυα την ώρα που φουντώνει η κριτική για τις κακοτεχνίες και την αισχροκέρδεια εργολάβων καθώς χιλιάδες διαμερίσματα έγιναν παγίδες θανάτου.