Εξήντα ώρες μετά τους φονικούς σεισμούς υπάρχουν εικόνες που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στην μνήμη όλων.
Η ζωή αν και θαμμένη μέχρι τον λαιμό στα μπάζα δεν παραδίδεται στον θάνατο.
Η μιρκή Άσια από την Συρία εντοπίστηκε από σωστικά συνεργεία στην Μαλάττεια καταπλακωμένη από το εξαώροφο κτίριο που έμενε, 30 ώρες μετά το διπλό φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου.
Το μικρό κορίτσι μετά από πολύωρες προσπάθειες απεγκλωβίστηκε και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.
Με ένα καπάκι διασώστες δίνουν γουλιά γουλιά νερό στον μικρό Μοχάμεντ. Εγκλωβισμένος ανάμεσα στις πλάκες του τσιμέντου ο μικρός πρόσφυγας από τη Συρία χαμογελά και δίνει ελπίδα στα σωστικά συνεργεία. Ακόμη ένα παιδί που τα χέρια ανθρώπων άρπαξαν από τον θάνατο.
Ζωή μερικών ωρών έρχεται στην επιφάνεια από τον σκοτεινό κόσμο των χαλασμάτων και του θανάτου. Το νεογέννητο μωρό βρέθηκε στα χαλάσματα του σπιτιού του 40 ώρες μετά τον σεισμό. Το πρόσωπο του σωτήρα του είναι το πρώτο πράγμα που αντικρίζει στο φως.
Στην Βόρεια Συρία, δυο αδελφάκια αγκαλιασμένα παρά την πίεση από τις τσιμεντένιες πλάκες του σπιτιού τους ήρθαν ξανά στην επιφάνεια μετά από 17 ώρες. Η μεγάλη αδελφή εκλιπαρούσε τους διασώστες να βγάλουν πρώτα τον αδελφό της και μετά την ίδια.
Ένας νεαρός εντοπίστηκε και σώθηκε αφού είχε στείλει δραματικό μήνυμα μέσα από τα χαλάσματα.
«Δεν ξέρω αν θα ζήσω ή θα πεθάνω. Δεν ξέρω πως να περιγράψω αυτά που αισθάνομαι κάτω από τα συντρίμμια . Όπως βλέπετε είμαι κάτω από τα συντρίμμια».
Όλα τα συναισθήματα από τον απόλυτο φόβο στο σκοτάδι μέχρι την χαρά στο φως καταγράφονται στο πρόσωπο του 8χρονου Γιτζίτ που βγήκε από τα χαλάσματα του σπιτιού του στο Χατάι. Η λύτρωση έρχεται μόνο όταν πέφτει στην αγκαλιά της μητέρας του.
Μικρές νίκες με μεγάλο νόημα αυτές της ζωής στα χαλάσματα της Τουρκίας και της Συρίας αλλά ο αγώνας με τον θάνατο είναι άνισος.
Η εικόνα των 10 επαρχιών της Τουρκίας που χτυπήθηκαν διπλά από τους σεισμούς είναι αυτές της απόλυτης καταστροφής. Ο χρόνος φαίνεται να έχει παγώσει στην στιγμή του ολέθρου.
Κλειστά γυμναστήρια που στέκουν ακόμη έχουν μετατραπεί σε χώρους αναγνώρισης νεκρών από τους συγγενείς τους. Το δράμα και ο πόνος της απώλειας δεν περιγράφονται.
Στις εμβληματικές εικόνες και αυτή του πατέρα που κρατά το χέρι της νεκρής κόρης του στα ερείπια και αρνείται να την αποχωριστεί.
Στο τόπο της τραγωδίας ο Ερντογάν
Τρεις ημέρες μετά την καταστροφή ο Πρόεδρος της Τουρκίας επισκέφθηκε κάποιες από τις πληγείσες περιοχές.
Ο Ταγίπ Ερντογάν παραδέχθηκε πως υπήρξαν προβλήματα τις πρώτες ώρες της κρίσης αλλά δεσμεύθηκε να αποκαταστήσει όλες τις ζημιές μέσα σε ένα χρόνο.
Ο Τούρκος Πρόεδρος φρόντισε επίσης να χαρακτηρίσει τις κραυγές όσων έχουν μείνει αβοήθητοι μέσα σε συντρίμμια “προβοκάτσιες”.
«Δεν θα αφήσουμε ποτέ τους πολίτες στους δρόμους. Ζητώ από τους ανθρώπους μας να μην δίνουν στους προβοκάτορες την ευκαιρία και να ακούν μόνο τις ανακοινώσεις των αρμόδιων υπηρεσιών. Ζητώ επίσης από τους δημοσιογράφους να μην τους δίνουν βήμα. Σήμερα είναι ημέρα ενότητας και αλληλεγγύης».
Εκτός από τον θάνατο που έφερε ο σεισμός οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές έρχονται αντιμέτωποι και με ληστές. Στην Σανλιούρφα ένοπλη ομάδα προσπάθησε μέρα μεσημέρι να ληστέψει καταστήματα.
Οι κάτοικοι του Γκαζιάντεπ πήραν το νόμο στα χέρια τους και συνέλαβαν αφού χειροδίκησαν ληστή στην περιοχή τους.