Ο βουλευτής της ΝΔ, Σπύρος Πνευματικός και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την ψήφιση της τροπολογίας για το κόμμα Κασιδιάρη.
Αρχικά, ο κ. Πνευματικός μίλησε για τον καταστροφικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία που έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και ένας μεγάλος αριθμός αγνοείται, καθώς βρίσκεται εγκλωβισμένους στα συντρίμμια.
«Να εκφράσω τη μεγάλη μου λύπη για την καταστροφή που έχει συμβεί στην Τουρκία. Ο σεισμός είναι ένα τρομακτικό φαινόμενο, ελπίζω να μην επιβεβαιωθούν τα νούμερα που λέγονται κι που βγάζουν οι προβλέψεις», είπε αρχικά.
Για το εάν η διπλωματία των σεισμών μπορεί να «ρίξει» τους τόνους ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ο κ. Πνευματικός ανέφερε πως, «μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε σε κάτι τέτοιο. εμείς από την πλευρά μας ως χώρα κάνουμε αυτό που πρέπει να γίνει. Πρέπει να βοηθήσουμε και ήμασταν από τις πρώτες χώρες που στείλαμε βοήθεια και όλοι συμφωνούν σε αυτή την πράξη και αυτή την κατεύθυνση».
Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε πως, «πρόκειται για ασύλληπτη ανθρώπινη τραγωδία, εάν σκεφτεί κανείς και τους ανθρώπους της Συρίας, όπου ήδη υποφέρουν από έναν πολυετή πόλεμο. Άρα οι άνθρωποι που μένουν σε σκηνές λόγω του πολέμου και της προσφυγιάς, και τώρα τους βρήκε και ο σεισμός, καταλαβαίνουμε ότι παίρνει θηριώδεις διαστάσεις. Από την πλευρά μας ας κάνουμε αυτό που μπορούμε, με την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας, άλλο ζήτημα είναι το τι κάνουμε διπλωματικά σε σχέση με την ένταση που προκαλεί η γειτονική χώρα και ο Ερντογάν. Κύριο μέλημα είναι να σωθούν όσες περισσότερες ανθρώπινες ζωές».
Μεταξύ άλλων η Έφη Αχτσιόγλου τοποθετήθηκε σχετικά με την ψήφισης της τροπολογίας για το κόμμα Κασιδιάρη όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών».
«Δεν υπήρξε από την πλευρά της κυβέρνησης μία διάθεση να υπάρξει συναίνεση στην πραγματικότητα. Εμείς καταθέσαμε προτάσεις και μία στο τέλος, αφού κάναμε πολλά βήματα πίσω, και δεν υπήρξε καμία διάθεση από την κυβέρνηση και από την πλευρά του κ. Βορίδη, για να υπάρξει αυτή η συναίνεση. Εμάς επιθυμία μας ήταν μην έχει καμία πρόσβαση, το εγκληματικό αυτό μόρφωμα, στον δημόσιο λόγο, η θέση του είναι στη φυλακή. Γι΄αυτό και το ”παρών”».
«Προς την ουσία, η κυβέρνηση έφερε μία τροπολογία με προβλήματα αντισυνταγματικότητας και αόριστη, υπό την έννοια ότι επιτρέπει στο δικαστήριο να έρθει και κρίνει το πολιτικό πρόγραμμα κομμάτων, θέτει για πρώτη φορά μετά την Μεταπολίτευση, το ζήτημα του αποκλεισμού κόμματος για λόγους που σχετίζονται με τον μη σεβασμό του δημοκρατικού πολιτεύματος, που το δικαστήριο θα μπορούσε να ερμηνεύσει με έναν πάρα πολύ ευρύ τρόπο και να αποκλείσει ευρύτερους συνδυασμούς», υπογράμμισε.
«Κάναμε μία πρόταση που να έδινε μία συγκεκριμένη λύση και επέμενε στο να υπάρχει το ναζιστικό, το ρατσιστικό του χαρακτήρα των ενεργειών. Όταν είδαμε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συναινέσει σε αυτό, πήγαμε σε μία ενδιάμεση λύση που επέμενε στο ποινικό σκέλος, δηλαδή να υπάρχει η καταδίκη μελών αυτού του συνδυασμού. Ήδη υπάρχει σε εφαρμογή η ρύθμιση για καταδίκη για τρομοκρατική οργάνωση. Με αυτή τη ρύθμιση θα μπορούσε να αποκλειστεί οποιονδήποτε συνδυασμός. Ανοίγει μία κερκόπορτα αποκλεισμού με αυτή τη ρύθμιση», συμπλήρωσε η κ. Αχτσιόγλου.
Με τη σειρά του ο κ. Πνευματικός, σχετικά με την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη σημείωσε πως, «ήμασταν χθες στη Βουλή και ακούσαμε τον κ. Τσίπρα, αλλά και τον κ. Βορίδη. Το ζήτημα ήταν για τον εικονικό αρχηγό ενός κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να καταργείται ένα ολόκληρο κόμμα, εφόσον υπάρχει μέλος που έχει συμμετάσχει σε εγκληματική οργάνωση. Το θέμα είναι ότι κοιτώντας το άρθρο 29 του Συντάγματος, πρέπει να σκεφτούμε τι σκεφτόταν ο νομοθέτης, όταν το έκανε. Ο νομοθέτης σκεφτόταν ότι, για οποιονδήποτε ο οποίος έχει τελέσει ένα ποινικό αδίκημα, αμετάκλητο και τελεσίδικο, να του αφαιρούνται τα πολιτικά δικαιώματα. Στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει αυτό το πράγμα. Δεν θέλουμε το δικαστήριο να μπει σε ιδεολογική κρίση των κομμάτων. Εμείς θέλουμε να αποφύγουμε ότι κάποιος που έχει ένα ποινικό μητρώο, που δικαιολογεί την αφαίρεση των πολιτικών δικαιωμάτων του, να μην μπορεί να συμμετάσχει ως αρχηγός».
Για το ενδεχόμενο να ήθελε κάποιος να «κόψει» από τη ΝΔ ψήφους, με το να κατέβει η Χρυσή Αυγή στις εκλογές, ο βουλευτής της ΝΔ, ανέφερε πως, «δεν θεωρώ ότι θα πρέπει να μας απασχολεί εμάς ως ΝΔ, εμείς έχουμε την δική μας θέση και ιδεολογία. Και με αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να μπορέσουμε να κερδίσουμε. δε θα έπρεπε να μας αφορά πως το βλέπουν οι άλλοι. Πρέπει να διεκδικήσουμε την ψήφο του ελληνικού λαού σύμφωνα με αυτά που έχουμε πράξει τα τελευταία 4 χρόνια».