Εκατόμβες νεκρών. Οι φονικοί σεισμοί που ταρακούνησαν την κεντρική Τουρκία και τη βόρεια Συρία έχουν σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, με τα μέχρι τώρα στοιχεία να προκαλούν οδύνη.
Ο νεότερος απολογισμός δίνει 12.873 νεκρούς για την Τουρκία και 3.162 για τη Συρία. Συνολικά για τις δύο χώρες, σκοτώθηκαν 16.035 άνθρωποι.
Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες
Βρισκόμαστε ήδη στην τέταρτη μέρα μετά από το χτύπημα του εγκέλαδου και οι ελπίδες για ανάσυρση ζωντανών από τα χαλάσματα όλο και μειώνονται.
Ο Τούρκος σεισμολόγος – γεωφυσικός Δρ. Οβγκούν Αχμέτ Ερτζάν ,με ανάρτησή του στο Twitter κάνει μία αδιανόητη πρόβλεψη.
«Περίπου 6.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει. Αυτό αντιστοιχεί σε 48.000 διαμερίσματα συνολικά δια 4 ορόφων, 8 διαμερισμάτων (κάθε όροφος). Αυτό αντιστοιχεί σε 192.000 άτομα κάτω από τα ερείπια δια 4 ατόμων (σε κάθε διαμέρισμα). Περίπου 8.000 άτομα έχουν διασωθεί. Κάπου 184.000 (περισσότεροι) άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια».
Αν επαληθευθούν οι φόβοι του Τούρκου επιστήμονα, ίσως και να έχουμε μπροστά μας έναν από τους φονικότερους σεισμούς στην ιστορία, αφού οι 327.000 νεκροί στη νοτιοανατολική Ασία το 2004 οφείλονταν κυρίως στο τσουνάμι που προκλήθηκε από τον σεισμό των 9,2 Ρίχτερ.
Επί ποδός τα σωστικά συνεργεία
Συγκινητικές είναι οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων που έχουν φτάσει στις δύο χώρες από όλον τον κόσμο.
Οι διασώστες γνωρίζουν πως ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός τους αφού ήδη ξεπεράσαμε το χρονικό όριο – κλειδί, δηλαδή τις 72 ώρες για διάσωση εγκλωβισμένων.
Χιλιάδες γκρεμισμένα κτίρια σε Τουρκία και Συρία ακόμη δεν έχουν ερευνηθεί και οι καταπονημένοι διασώστες εντείνουν τις έρευνες.
Στην πόλη Μαλάτια, πυροσβέστες κατάφεραν μετά από 77 ώρες να σώσουν τον 60χρονο Μεράλ Νακίρ που είχε εγκλωβιστεί στον πρώτο όροφο ενός 6οροφου κτιρίου.
«Επιζήσαμε από τους σεισμούς, θα πεθάνουμε από το κρύο & την πείνα»
Δεκάδες χιλιάδες κοιμούνται σε αυτοκίνητα ή στον δρόμο, τυλιγμένοι με κουβέρτες μέσα στην παγωνιά, καθώς φοβούνται να ξαναμπούν σε κτίρια που άντεξαν τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ και τον ισχυρό μετασεισμό των 7,6 Ρίχτερ που ακολούθησε λίγες ώρες αργότερα.
Παγώνουν σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν και λένε πως επέζησαν από δύο ισχυρότατους σεισμούς, αλλά θα πεθάνουν από το κρύο και την πείνα.
Σχολεία, τζαμιά, γυμναστήρια και καταστήματα έχουν στεγάσει επιζώντες, όμως τα διαθέσιμα κρεβάτια είναι λίγα. Οι πιο πολλοί διαμαρτύρονται για την έλλειψη εξοπλισμού και υποστήριξης για τη διάσωση των εγκλωβισμένων, ενώ κατηγορούν τον κρατικό μηχανισμό για νωχελική κινητοποίηση.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, επισκέφθηκε πληγείσες περιοχές και παραδέχθηκε ότι υπήρχαν προβλήματα στην αρχική αντίδραση του κρατικού μηχανισμού μετά τον φονικό σεισμό.
Ο Ερντογάν βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της πολύχρονης πορείας του στην πολιτική, με τις εκλογές σε τρεις μήνες.
«Ο στόχος μας με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης είναι να ξαναχτίσουμε τα κατεστραμμένα κτίρια μέσα σε έναν χρόνο ως τριώροφα και τετραώροφα».
Θορυβημένος από τα παράπονα του κόσμου που φτάνουν στα αυτιά του, ο Ερντογάν επιστρατεύει μέχρι και τη σύζυγό του Εμινέ, η οποία επισκέφτηκε τραυματισμένα παιδιά σε νοσοκομείο της Άγκυρας.
Ανάλογα παράπονα και στη Συρία αφού η Δαμασκός παραδέχθηκε την έλλειψη δυνατοτήτων και εξοπλισμού, κάτι που απέδωσε στον πόλεμο που μαίνεται εδώ και μία δεκαετία, αλλά και στις κυρώσεις της Δύσης.