Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στην Τουρκία που εξακολουθούν να επιχειρούν, αξιοποιώντας κάθε ένδειξη πως κάτω από τα χαλάσματα υπάρχει ζωή.
Πάνω από 100 ώρες έχουν περάσει από τη στιγμή που οι τρομακτικοί σεισμοί έπληξαν τη νότια Τουρκία, οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται καθώς πολλοί επιζώντες ανασύρονται από τα συντρίμμια.
Ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε την Τουρκία και την Συρία, άφησε το φονικό αποτύπωμά του. Οι νεκροί εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τους 100.000.
Πολλά ερωτήματα έχουν δημιουργηθεί σχετικά με την καταλληλότητα των κτιρίων, καθώς σε πολλές περιπτώσεις επιχειρήσεις και κάτοικοι έκοβαν τις κολόνες από τα κτίρια προκειμένου να μεγαλώσουν τα καταστήματά τους.
Πλέον όλοι αναμένουν σε ένα θαύμα καθώς οι ελπίδες για να βρεθεί κάποιος ζωντανός εξανεμίζονται.
Πριν από λίγη ώρα, οι διασώστες, στην προσπάθειά τους να μετακινήσουν μπάζα και ερείπια, εντόπισαν έναν νεκρό άνθρωπο, ενώ στο διπλανό μέρος της κατεστραμμένης πολυκατοικίας έχουν φτιάξει ένα σημείο, όπου τοποθετούνται οι σοροί.
Οι συγγενείς προχωρούν σε αναγνωρίσεις των αγνοουμένων, ενώ η κατάσταση που επικρατεί είναι δραματική.
Η περιοχή έχει υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές ενώ σχεδόν όλα τα κτίρια έχουν καταρρεύσει. Πολλά κτίρια έχουν μετακινηθεί ωστόσο δεν πρόκειται να είναι ξανά ασφαλή για να κατοικηθούν.
Στο σημείο επιχειρεί και η ελληνική ΕΜΑΚ από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η οποία ήταν και η πρώτη αποστολή που επιχείρησε. Αυτό που εξετάζεται σοβαρά είναι ότι εάν δεν υπάρχει κάποιο άλλο αίτημα για την ανεύρεση ζωντανών, δεν αποκλείεται να μετακινηθεί σε άλλο σημείο, πιθανότατα στην Αλεξανδρέττα.
Στα δύο προάστια του Γκαζιαντέπ το 60% των κτιρίων έχει καταρρεύσει ενώ τα υπόλοιπα είναι ακατάλληλα για κατοίκηση.
Στην πιο θετική είδηση που έρχεται από το Γκαζιαντέπ, 117 ώρες μετά τον σεισμό σώθηκε μία μητέρα έγκυος 6 μηνών με το 6χρονο κορίτσι της.
Στο Γκαζιαντέπ φτάνουν τα πρώτα κοντέινερ που θα στεγάσει τους σεισμόπληκτους, ωστόσο το πρόβλημα είναι τεράστιο αναφορικά με την στέγαση των ανθρώπων αυτών η οποία προβλέπεται μακρά.