«Κοχλάζει» η οργή για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Ερντογάν μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Τουρκία, με τα χιλιάδες θύματα.
Με γιουχαΐσματα υποδέχθηκαν κάτοικοι του Ντιγιάρκμπακιρ τον υπουργό Δικαιοσύνης και την τοπική βουλευτή από το κυβερνών κόμμα.
«Με τι μούτρα ερχόσαστε εδώ, ξεδιάντροποι».
Μεταλλικά φράγματα και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εμφανίστηκαν στους δρόμους της πόλης ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, τον οποίο συνόδευσε αυτήν τη φορά η σύζυγός του Εμινέ.
«Εσωτερικοί εχθροί»
Ο Ερντογάν έκανε πάλι λόγο για εσωτερικούς εχθρούς και προβοκάτορες.
«Υπάρχουν πολιτικά κόμματα και μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες επιχειρούν άθλιες και ξεδιάντροπες επιθέσεις ακόμη και τώρα, που η ενότητα και η αλληλεγγύη πρέπει να κορυφωθούν. Είναι καιρός να ενωθούμε».
Το επικοινωνιακό επιτελείο του Τούρκου προέδρου κάνει τα πάντα για να διασώσει την εικόνα του ενόψει των εκλογών τον Μάιο, όμως όλο και περισσότεροι αναλυτές λένε πως το καταστροφικό χτύπημα του εγκέλαδου άλλαξε τα δεδομένα.
«Ο καταστροφικός σεισμός θα μπορούσε να αλλάξει την εκλογική εξίσωση για τον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας», εκτιμά σε άρθρο του το CNN, ενώ το Bloomberg επισημαίνει ότι η κατάρρευση τόσων πολλών κτιρίων αναζωπύρωσε τις καταγγελίες ότι πολλά από αυτά χτίστηκαν χωρίς να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δικτύου, οι Τούρκοι εργολάβοι αφαιρούσαν κολώνες και τοίχους στήριξης για να μειώσουν το κόστος και να παραδώσουν γρήγορα τα διαμερίσματα.
Στο Αντίγιαμαν, ένα ολόκληρο κτίριο έφυγε από τη θέση του, πέφτοντας προς τα πίσω. Τα τουρκικά κανάλια κάνουν ρεπορτάζ προσπαθώντας να βρουν εξήγηση.
«Το κάτω μέρος του κτιρίου ‘ξεκόλλησε’ από την άσφαλτο, Είναι απίστευτο. Μοιάζει με παιχνίδι».
Σε συνοικία του Καχραμάνμαρας, το μόνο κτίριο που έμεινε όρθιο χωρίς καμία ρωγμή ήταν το τεχνικό επιμελητήριο, κάτι που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά, σημειώνουν σχολιαστές.
Συλλήψεις εργολάβων
Σε μια προσπάθεια να αποποιηθεί τις ευθύνες, η κυβέρνηση Ερντογάν «δείχνει» τους εργολάβους, αποσιωπώντας το γεγονός ότι πολλοί είχαν γλιτώσει τα πρόστιμα για τις αυθαίρετες κατασκευές.
Μέχρι στιγμής οι Αρχές συνέλαβαν 12 εργολάβους, ανάμεσά τους τον κατασκευαστή ενός πολυτελούς συγκροτήματος που κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα.
Ως εξαίρεση παρουσιάζεται η πόλη Ερζίν, που απέχει 140 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού, όπου δεν έπεσε ούτε ένα κτίριο.
«Η συνείδησή μου είναι καθαρή. Δεν επιτρέψαμε να γίνουν αυθαίρετα, αν και οι πολίτες μάς πίεζαν να μην κόβουμε πρόστιμα και να εκδώσουμε άδειες», λέει ο δήμαρχος του Ερζίν.
Την ίδια ώρα, μπροστά στα ερείπια γιγαντώνεται η οργή για την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, ενώ συνεχίζεται η λογοκρισία στα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
«Ήρθε η Πολιτική Προστασία και μας είπε ότι δεν υπάρχουν επιζώντες. Μετά ήρθαν οικοδόμοι με μηδενική εμπειρία στις διασώσεις και έβγαλαν ζωντανό έναν άνθρωπο».
Στρατιώτες αναπτύχθηκαν σε σεισμόπληκτες περιοχές για να προλάβουν λεηλασίες, όπως λέει η κυβέρνηση.