Η Ναϊντέ Ουμάι έμεινε κάτω από τα χαλάσματα για 175 ώρες. Παγιδεύτηκε όταν χτύπησε ο πρώτος σεισμός των 7,8 Ρίχτερ τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας.
Κρατήθηκε, άντεξε, μέχρι που άκουσε τις φωνές των διασωστών.
Συγκλονιστικές διασώσεις
Με προσεκτικές κινήσεις οι πυροσβέστες την πηγαίνουν με το φορείο στο ασθενοφόρο κάτω από θερμά χειροκροτήματα. Οι διασώστες συγχαίρουν ο ένας τον άλλον, άλλη μία ψυχή σώθηκε.
Το βράδυ της Κυριακής, η ισπανική ομάδα διάσωσης έβγαλε ζωντανή από τα συντρίμμια μία 50χρονη γυναίκα. Η θέλησή της να ζήσει, την κράτησε ζωντανή για μία εβδομάδα και τελικά εντοπίστηκε μετά από 144 ώρες και τις επίμονες προσπάθειες των πυροσβεστών.
Στο Καχραμανμαράς, διασώστες βγάζουν ζωντανό έναν άνδρα μετά από 160 ώρες. Η επιχείρηση διάσωσης ήταν συνεργασία πυροσβεστών από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Κιργιστάν.
Χρειάστηκαν τέσσερις ώρες για να απεγκλωβιστεί ο άντρας.
Στο Γκαζιαντέπ ένα 9χρονο αγοράκι σώθηκε μετά από 170 ώρες. Το άδειο και έκπληκτο βλέμμα του παιδιού δείχνει την ταλαιπωρία που πέρασε.
Ο Σεμίχ Ετζέ διακομίστηκε στο νοσοκομείο με ελικόπτερο.
Στο Χατάι, ζωντανοί κάτω από τα ερείπια βρέθηκαν χθες Κυριακή, ένα 11χρονο κοριτσάκι, η Ζεϊνέπ, και ο 35χρονος πατέρας της, Γκοχάν Ουγκουρλού.
Οι απίστευτοι απεγκλωβισμοί μετά από μία εβδομάδα αγωνίας σκόρπισαν ενθουσιασμό στον κόσμο που παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα αλλά και στους διασώστες.
Χιλιάδες οι νεκροί
Όγδοη μέρα ερευνών και ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Ήδη, έχουν καταγραφεί πάνω από 35.000 νεκροί σε Τουρκία και Συρία και περισσότεροι από 100.000 τραυματίες.
Όσο για τους εγκλωβισμένους; Αυτόν τον αριθμό μάλλον δε θα τον μάθουμε ποτέ.
Με τα περισσότερα κλιμάκια διάσωσης να έχουν εγκαταλείψει τις έρευνες και τους εκσκαφείς να απομακρύνουν σωρηδόν τα μπάζα, χιλιάδες άνθρωποι θα χαρακτηριστούν νεκροί χωρίς ποτέ να εντοπιστούν.
Φωτογραφίες ντοκουμέντο είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της τεράστιας καταστροφής που έχει υποστεί το Γκαζιαντέπ και οι γύρω περιοχές. Οι σεισμόπληκτοι είναι εκατομμύρια, δεν είναι λίγοι αυτοί που εγκαταλείπουν την πόλη τους αφού δεν υπάρχει τίποτα πλέον να τους κρατάει.
«Πάμε στον σταθμό του λεωφορείου. Κανένας δε μας βοηθά. Πάμε με τα πόδια».
Το γήπεδο του Χατάι, έχει γεμίσει με σκηνές για τους σεισμόπληκτους. Στα χείλη όλων είναι τα πικρά παράπονα για τον κρατικό μηχανισμό.
«Βγήκα μόνος μου από τα χαλάσματα μετά από 19 ώρες. Λιποθύμησα τρεις φορές».
Ολοκληρωτική καταστροφή
Οι δίδυμοι σεισμοί της 6ης Φεβρουαρίου δεν άφησαν τίποτα όρθιο. Η κατασκευή ενός δρόμου που ολοκληρώθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, έχει καταστραφεί τελείως.
Η Τουρκία έχει οικοδομικούς κανόνες όμως οι παραβάτες δεν τιμωρούνται ποτέ. Άλλα κτίρια δεν γκρεμίστηκαν, απλώς έπεσαν ολόκληρα αποκαλύπτοντας πως δεν είχαν θεμέλια.
Ανάμεσα στα θύματα και ο Πρότεο, που σκοτώθηκε εν ώρα καθήκοντος. Ήταν ένας από τους σκύλους – διασώστες του μεξικανικού στρατού που βρισκόταν στην Τουρκία σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Ο ηρωικός σκύλος αναζητούσε παγιδευμένους στα συντρίμμια και καταπλακώθηκε από πτώση τσιμέντου. Ο θάνατος του σκύλου διασώστη έφερε θλίψη στη χώρα και οι συνάδελφοί του, του απέδωσαν όλες τις τιμές.
Είχε δώσει αμνηστία σε εργολάβους
Δηλώσεις του ιδίου του Τούρκου προέδρου κάνουν τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου. Σε αυτές, εμφανίζεται ο Ερντογάν να λέει ότι δίνει «αμνηστία» σε εργολάβους προκειμένου να λύσει, όπως είπε, τα στεγαστικό πρόβλημα πολιτών.
«Με την αμνηστία των κτιρίων λύσαμε το πρόβλημα 144.556 πολιτών από το Μαράς».
Οι εργολάβοι, που πλήρωναν προκαθορισμένο πρόστιμο και έχτιζαν με ελλείψεις, έκαναν εγκληματικές παραλείψεις σε 75.000 κτίρια της περιοχής.