Ένας ακόμη μετασεισμός βρίσκεται σε εξέλιξη και διασώστες πηδούν από τα παράθυρα για να σωθούν. Προσγειώνονται όπως - όπως σε στρώματα πάνω από τα συντρίμμια.
Με τον κίνδυνο μιας νέας κατάρρευσης να είναι κάτι περισσότερο από ορατός, Γάλλοι και Αμερικανοί διασωστές βγαίνουν έντρομοι από το παράθυρο κτιρίου, στο οποίο έψαχναν για επιζώντες ακόμη και μία εβδομάδα μετά τον σεισμό.
Κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή, όπως οι διασώστες στην πόλη Χατάι που καταπλακώθηκαν από τα συντρίμμια. Το βίντεο με τους Τούρκους διασώστες να θάβονται ζωντανοί την ώρα που αναζητούν επιζώντες, κόβει την ανάσα.
Λίγη ώρα μετά τη νέα κατάρρευση θα απεγκλωβιστούν σώοι, κάτι που δε συνέβη με τον Proteo, τον σκύλο διασώστη που ταξίδεψε από το Μεξικό στην Τουρκία για να βοηθήσει στις επιχειρήσεις διάσωσης αλλά πέθανε στο καθήκον.
«Είμαστε βαθύτατα λυπημένοι για την απώλεια του σπουδαίου συντρόφου μας σκύλου διασώστη Proteo. Εκπλήρωσε το καθήκον του ως μέλος της μεξικανικής αντιπροσωπείας. Σε ευχαριστούμε για το ηρωικό σου έργο», ανέφερε, σε ανακοίνωσή του, υπουργείο Άμυνας του Μεξικού.
Την ώρα που ο ανθρώπινος πόνος και θρήνος δεν περιγράφεται με λόγια, συγκλονίζει η εικόνα σκύλου που θάβει μέσα στα χαλάσματα το ίδιο του σπλάχνο του, ένα μικρό κουτάβακι που έχασε τη ζωή του στον φονικό σεισμό.
«Οι επιχειρήσεις διάσωσης πλησιάζουν στο τέλος»
Σωστικά συνεργεία από είκοσι χώρες μαζί με δεκάδες χιλιάδες ντόπιους διασώστες δουλεύουν νύχτα μέρα για να βρουν ίχνη ζωής κάτω από τα χαλάσματα.
Με φακούς ψάχνουν για επιζώντες, πετυχαίνουν μεγάλες νίκες. Βγάζουν ζωντανούς ακόμα και 170 ώρες μετά τον σεισμό, αλλά η μάχη με τον χρόνο είναι άνιση.
36.000 νεκροί μέχρι στιγμής, με τις πληγείσες περιοχές να μοιάζουν με ένα απέραντο νεκροταφείο.
«Αυτό που προκαλεί περισσότερη εντύπωση εδώ, είναι ότι ακόμη και στο Χαλέπι, που έχει υποφέρει τόσο εδώ και πολλά χρόνια, εκείνη η στιγμή ήταν η χειρότερη εμπειρία που έχουν ζήσει αυτοί οι άνθρωποι», ανέφερε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αξιωματούχος ΟΗΕ.
Την ώρα που οι ελπίδες για μικρά θαύματα μέσα στα χαλάσματα εξανεμίζονται και το έργο των σχεδόν 233.000 διασωστών φτάνει προς το τέλος του, ο ΟΗΕ εκτιμά πως μόνο στη Συρία, 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι.
«Αυτό που είδαμε να συμβαίνει σε αυτήν τη ζώνη των πληγεισών περιοχών, είναι ότι η φάση των διασώσεων, το να βρεις δηλαδή ζωντανούς ή νεκρούς μέσα στα συντρίμμια, πλησιάζει στο τέλος της. Και τώρα ξεκινά η φάση της ανθρωπιστικής βοήθειας, η ανάγκη να βρεθούν καταφύγια, ψυχολογική υποστήριξη, τρόφιμα, εκπαίδευση. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας τώρα».
Οι ήρωες της ελληνικής ΕΜΑΚ
205 ζωές σώθηκαν από τους Ευρωπαίους διασώστες, εκ των οποίων οι 5 από την ελληνική ΕΜΑΚ, τους Έλληνες ήρωες, που επέστρεψαν το βράδυ της Κυριακής στην πατρίδα.
Πίσω παραμένουν όμως επίλεκτες ομάδες αιασωστών που έχουν στήσει στρατηγείο στην πόλη Καχραμάνμαρας, επιχειρώντας για το θαύμα, να βρουν δηλαδή ζωντανούς μετά από εφτά ημέρες στα χαλάσματα.
Οι Έλληνες διασώστες βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο σημείο της βιβλικής καταστροφής σώζοντας ζωές, με αυταπάρνηση και γεμίζοντας όλους εμάς με υπερηφάνεια.
Θερμή υποδοχή επεφύλασσαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις δύο αποστολές της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ που επέστεψαν έπειτα από μία εβδομάδα επιχειρήσεων στην Τουρκία. Το παρών έδωσαν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, καθώς και η φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και μέλη του ΕΚΑΒ.
«Οι άνθρωποι αυτοί τίμησαν τα ελληνικά χρώματα κι έστειλαν το μήνυμα παντού ότι η Ελλάδα ήταν παρούσα εκεί σε αυτή τη στιγμή της ανθρωπιάς», ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης.
«Ανάμεικτα τα συναισθήματα. Από τη μία χαρούμενοι που προσφέραμε βοήθεια, από την άλλη θλίψη που αφήνουμε σε τέτοια άσχημη κατάσταση τους ανθρώπους. Παραμένει μεγάλη η καταστροφή και πολλοί άνθρωποι βρίσκονται ακόμα κάτω από τα χαλάσματα», αναφέρει ο διασώστης Κωνσταντίνος Τσιάλος.
Μόλις με δύο χρόνια θητεία στην Πυροσβεστική, στα 25 του χρόνια, έζησε 7 ημέρες μέσα στον απόλυτο εφιάλτη στην Τουρκία. Με καταγωγή από ένα μικρό χωριό έξω από την Κατερίνη, ήξερε από μικρό παιδί πως ήταν γεννημένος για να υπηρετεί το καθήκον.
«Είναι στο παιδί. Αυτός έβλεπε τη δουλειά που έχω εγώ κτηνοτρόφος, αγρότης. Κι έβαλε σκοπό, διάβασε μόνος του. Θεωρητική κατεύθυνση και πέρασε. Κι ήθελε Πυροσβεστική, του άρεσε. Διάβασε στο χωριό μόνος του γιατί η Κατερίνη είναι μακριά, είναι 40 λεπτά. Είμαστε 850 μέτρα υψόμετρο. Κάθε βράδυ έχουμε -5, -10. Τα ξέρει όλα. Είναι παιδί πολύ μάχιμο», λέει ο πατέρας του.
Και το παιδί αυτό δε λογάριασε τίποτα. Μόλις ο αξιωματικός της υπηρεσίας του ζήτησε να συμπεριληφθεί στην ελληνική αποστολή, δεν το σκέφτηκε ούτε λεπτό.
«Ήξερα. Μόλις άκουσα… γιατί ξυπνάω νωρίς, πάω στα ζώα και είδα στις πρωινές εκπομπές στην τηλεόραση 7.8 ρίχτερ στην Τουρκία, λέω ‘έφυγε’. Την προηγούμενη μέρα είχε ρεπό. Τον πήραν τηλέφωνο και του λένε ‘φεύγεις Τουρκία. θα πας;’. Πήρε διαβατήριο κι έφυγε. Μας πήρε τηλέφωνο και λέει ‘πάω Τουρκία’. ‘Εντάξει του λέω’».
Στην ηρωική αποστολή και ο Νικήτας Νεραντζάκης, ο 30χρονος Κρητικός που υπηρετεί στην 1η ΕΜΑΚ και δεν σταμάτησε λεπτό να επιχειρεί στην πρώτη γραμμή.
«Τώρα τι να σας πω ότι με το που άκουσα για τον σεισμό, κατάλαβα κατευθείαν ότι θα πάει; Είναι ο χαρακτήρας τέτοιος που δεν υπήρχε περίπτωση να μείνει πίσω. Ούτε μία στο εκατομμύριο. Περνάνε στον δρόμο και βλέπουν χέρια, πόδια, κεφάλια να κρέμονται και πιάνεται η ψυχή τους. Και δίπλα ακριβώς υπάρχουν άνθρωποι που ζεσταίνονται σε βαρέλια. Τι έχουν περάσει αυτά τα παιδιά εκεί κάτω. Πώς πρέπει να νιώθω εγώ;», λέει η μητέρα του.
Ώρες αγωνίας έζησαν επί 7 ημέρες οι οικογένειες και των 36 διασωστών που με επαγγελματισμό, αυτοθυσία και αυταπάρνηση συνέβαλαν τα μέγιστα στις πληγείσες περιοχές.
«Εδώ και μια βδομάδα δεν έχω κοιμηθεί. Εγώ θα κοιμηθώ και το παιδί μου θα κρυώνει; Κάθομαι όλη μέρα στην τηλεόραση μήπως τον δω».
Την Πέμπτη το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός σε μια ειδική τελετή θα υποδεχτεί τα μέλη της ελληνικής αποστολής.