Στη Συρία τα Λευκά Κράνη ανακοίνωσαν πως σταμάτησαν τις επιχειρήσεις διάσωσης την ώρα που και η ανθρωπιστική βοήθεια στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές φτάνει με δυσκολία. Οι σεισμοπαθείς ζουν στον δρόμο σε άθλιες συνθήκες έχοντας χάσει τα πάντα και η ελπίδα για την εύρεση των δικών τους ανθρώπων εξανεμίζονται.
Ένας άντρας κλαίει επάνω από τα χαλάσματα του σπιτιού του στο Ζανταρίς της Συρίας.
Μέσα είναι ακόμα εγκλωβισμένη η μητέρα του. Οι διασώστες δεν αργούν να την βγάλουν έξω.
Μέσα στο ασθενοφόρο δίνει στην μητέρα του μια υπόσχεση… «Δεν θα σε αφήσω ποτέ!».
Ο Μουσταφά αλ Γιαμανί δεν έχει φύγει από το νοσοκομείο στο Ιντλίμπ εδώ και μια εβδομάδα. Δεν έχει καν κοιμηθεί από τότε που χτύπησε ο σεισμός.
Ο Σύρος νευροχειρουργός βοηθά τα θύματα του σεισμού που δεν έχουν σταματήσει να έρχονται.
«Υπήρχαν πολλές πολύ δύσκολες περιπτώσεις. Μία από τις οποίες ήταν ένα μωρό τριών μηνών που έχασε ολόκληρη την οικογένειά του. Είναι ο μόνος επιζών και ήταν σε κρίσιμη κατάσταση», δήλωσε ο Μουσταφά Αλ Γιάμανι.
Σε αυτό το νηπιαγωγείο στο Ζανταρίς ο διευθυντής λέει πως έχασε οκτώ μαθητές και δυο δασκάλες.
«Πήγα σε σπίτια όπου ξέρω ότι μένουν μερικοί από τους μαθητές. Το 90% από αυτά καταστράφηκαν. Υπάρχουν μερικοί μαθητές που υποπτεύομαι ότι είναι νεκροί επειδή δεν μπορούμε να βρούμε καθόλου τις οικογένειές τους. Οι οικογένειες μπορεί να έχουν πεθάνει όλες», είπε ο διευθυντής νηπιαγωγείου, Ραμαντάν ΑΛ Σολιμάν.
Από ένα προσφυγικό καταυλισμό, ο επτάχρονος Νέγκμ θυμάται τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν εκείνος και τη αδελφή του και πώς γλίτωσαν τον θάνατο.
«Ήμασταν στο κτίριο και ο τοίχος έπεσε στα αδέρφια μου. Δόξα τω Θεώ, δεν έγινε τίποτα σε εμένα και την αδερφή μου. Φύγαμε από το κτίριο με ένα θαύμα. Δεν ξέρω πώς. Έγινε άλλος σεισμός, όταν ήμασταν στο δρόμο», δήλωσε ο 7χρονος σεισμοπαθής, Νεγκμ.
Κι όλα αυτά σε μια χώρα που εδώ και μια δεκαετία ζει και τον εφιάλτη του εμφυλίου με εκατομμύρια εκτοπισμένους, κλειστούς δρόμους και ανύπαρκτη υποδομή.
Σύμφωνα βέβαια με τον Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Γκεμπρεγεσούς, ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ, φάνηκε πρόθυμος να εξετάσει το άνοιγμα νέων συνοριακών σημείων διέλευσης, για να προωθηθεί η βοήθεια στα θύματα του σεισμού στη Βορειοδυτική Συρία.
Εκπρόσωποι της οργάνωσης «Λευκά Κράνη» πάντως είπαν πως, σταμάτησαν τις επιχειρήσεις διάσωσης στην Συρία, όταν πέρασαν 120 ώρες από τον σεισμό.