Βλέποντας τις εφιαλτικές στιγμές που βιώνουν οι γείτονές μας, προκύπτει το ερώτημα κατά πόσο είμαστε θωρακισμένοι έναντι ενός ανάλογου χτυπήματος. Το «Βήμα» αποκαλύπτει ότι στη διακεκαυμένη ζώνη βρίσκονται παλιά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια άλλα και αυθαίρετα κτίσματα χωρίς προσεισμικό έλεγχο.
Εικόνες φρίκης στη γειτονιά μας .Το ερώτημα βασανιστικό… Είναι και η χώρα μας στο έλεος του Εγκέλαδου;
Η θάλασσα και τα γερά κτίρια είναι οι δύο αντισεισμικές ασπίδες για την Ελλάδα, όπως αποκαλύπτει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας το «Βήμα της Κυριακής».
Στη γκρίζα ζώνη βρίσκονται παλιά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, αλλά και αυθαίρετα κτίσματα χωρίς προσεισμικό έλεγχο.
«Στον ευρωπαϊκό χάρτη σεισμικού κινδύνου κυριαρχούν στη ώχρα μας τα πορφυρά και μωβ χρώματα του υψηλότερου κινδύνου δίπλα σε Τουρκία και Ιταλία», επεξήγησε ο Κωνσταντίνος Σπυράκος, διευθυντής εργαστηρίου αντισεισμικής τεχνολογίας στο ΕΜΠ.
Όπως φαίνεται αναλυτικά οι δυο πρόσφατοι σεισμοί στην Τουρκία των 7,8 και 7,6 Ρίχτερ ενεργοποίησαν το ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας μήκους περίπου 600 χιλιομέτρων .
Το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας μήκους 1200 χιλιομέτρων με 3 κλάδους που εισέρχονται στην περιοχή του βορείου Αιγαίου έδωσε από το 1912 ως το 1999 τρεις μεγάλους σεισμούς στην Τουρκία μεγέθους: 8, 7,6 και 7,5 Ρίχτερ.
Αντίστοιχου μεγέθους σεισμός ήταν στην Αμοργό το 1956 με 7,7 Ρίχτερ. Οι ισχυρότεροι σεισμοί που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα συνδέονται με το ελληνικό τόξο που ξεκινά από το ύψος της Κεφαλλονιάς διασχίζει το Ιόνιο, τα ανατολικά της Πελοποννήσου περνά νοτίως της Κρήτης και καταλήγει στη Ρόδο.
Ο Κώστας Παπαζάχος σημείωσε: «Ο σεισμός το 1956 στην Αμοργό είχε λιγότερους από 100 νεκρούς ένας σεισμός που είναι λίγο μικρότερος από αυτόν στη Τουρκία που τώρα έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.To πλεονέκτημα που έχουμε στην Ελλάδα είναι ότι αυτοί οι πολύ μεγάλοι σεισμοί δεν συμβαίνουν κατά μήκος χερσαίων ρηγμάτων όπως το ρήγμα της βορείου Ανατολίας ή της ανατολικής Ανατολίας, όπως συμβαίνει στην Τουρκία αλλά κυρίως στο θαλάσσιο χώρο».
Οι πληγές που άνοιξαν στην Τουρκία μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου δείχνουν με τον πλεον τραγικό τρόπο το δρόμο για να μειωθούν ή και να αποφευχθούν οι επιπτώσεις σε περίπτωση μεγάλου σεισμού στην Ελλάδα.