Ξεχειλίζει η οργή του κόσμου στην Τουρκία για τη διαχείριση από την κυβέρνηση Ερντογάν, στο θέμα των σεισμών. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι και το τουρκικό κράτος είναι εξαφανισμένο, αφήνοντας τον κόσμο να πνίγεται στην απελπισία.
Απελπισία & οργή
«Εσείς που βγαίνετε στις κάμερες και λέτε ότι ‘η Τουρκία πετάει’ πού είστε τώρα; Εδώ είμαστε μόνοι μας, δεν έχει έρθει κανείς. Το μόνο που ξέρετε είναι να μας καταπιέζετε. Εσύ, κύριε, ξέρεις να κυκλοφορείς με 5.000 φρουρούς. Εσύ, Ερντογάν, πού είσαι; Πού είσαι;»
Η απελπισία και η οργή πνίγουν τους ανθρώπους που είδαν όλη τους τη ζωή τους να χάνεται στα συντρίμμια. Οι καταγγελίες για την ολιγωρία των αρχών πέφτουν «βροχή».
«Η 15χρονη κόρη μου ήταν η καλύτερη μαθήτρια και έπαιρνε επαίνους. Το μωρό μου, τριών μηνών, χάθηκε. Δεν ξέρω αν ζει η 12χρονη μου. Το κορίτσι μου πέθανε από το κρύο, το δάχτυλό της φαινόταν στον αέρα. Πού ήσασταν εσείς; Από τέσσερα παιδιά, μου έμεινε ένα».
«Επί δύο μέρες δεν είχαμε πιει ούτε σταγόνα νερό. Πήγα στον δήμο να ζητήσω νερό και τους βρήκα να τρώνε και να πίνουν καφέ. Τι σόι άνθρωποι είστε εσείς;».
Σε πολλές περιοχές τα σωστικά συνεργεία έφτασαν με καθυστέρηση τριών ημερών, λένε επιζώντες, ενώ άνθρωποι που πήγαν να βοηθήσουν αντιμετωπίστηκαν σαν να ήταν κλέφτες.
«Πήγα να βοηθήσω να βγάλουμε ανθρώπους από τα χαλάσματα. Όμως η ομάδα που βρισκόταν εκεί με έδιωξε. Ένας άνδρας με έπιασε από τον λαιμό, με χτύπησε και μου είπε ότι θα με σκοτώσει».
Στρατός και αστυνομία συνεχίζουν τις συλλήψεις ανθρώπων τους οποίους κατηγορούν για λεηλασίες. Δικηγόροι καταγγέλλουν ότι τουλάχιστον ένας από αυτούς πέθανε στα κρατητήρια της στρατονομίας μετά από άγριο ξυλοδαρμό.
«Μας παράτησαν στη μοίρα μας»
Στο Αντίγιαμαν άνθρωποι που έχασαν όλα τα υπάρχοντά τους περιμένουν στην ουρά για μια μερίδα φαγητό και παίρνουν ρούχα από τις στοίβες που βρίσκονται πάνω στο πεζοδρόμιο.
«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Παγώνουμε. Κοιμόμαστε στο προαύλιο του τζαμιού, δεν μπορούμε να βρούμε κάπου να μείνουμε. Δεν υπάρχει ούτε ρεύμα, ούτε νερό. Όλα τα παιδιά είναι άρρωστα. Όμως δεν έχουμε πού να πάμε και φοβόμαστε να γυρίσουμε στο σπίτι».
Στο Χατάι, οι κάτοικοι φεύγουν κατά χιλιάδες από τον ρημαγμένο τόπο τους. Το κράτος μας άφησε στη μοίρα μας, λένε. Ορισμένοι θέλουν να πάνε στην κατεχόμενη Κύπρο.
«Πάμε στον σταθμό των λεωφορείων. Δε μας βοηθά κανείς. Πάμε με τα πόδια».
Έπεσαν στο κενό οι προειδοποιήσεις
Τον γύρο του Διαδικτύου κάνει βίντεο με την ομιλία στελέχους της αντιπολίτευσης από τον περασμένο Αύγουστο στην οποία λέει ότι στο Καχραμανμαράς δεν είχε γίνει καμία προετοιμασία για πιθανό μεγάλο χτύπημα του εγκέλαδου.
«Ακούστε, ο σεισμός δε θα μας χτυπήσει την πόρτα. Ο σεισμός είναι εδώ, βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας».
Την ώρα που συνεχίζονται οι προσαγωγές εργολάβων που κατηγορούνται για την κατάρρευση χιλιάδων κτιρίων, ο δήμαρχος του Γκαζιαντέπ διέταξε να συλληφθεί ένας σεισμόπληκτος επειδή ανάρτησε στο διαδίκτυο βίντεο με τα σοβαρά προβλήματα των δημοτικών κατοικιών, ενώ καταγγέλλεται ότι στα ισοπεδωμένα σπίτια εταιρείες έστειλαν λογαριασμούς.
«Αυτό μας το πούλησε ο δήμος, όχι κάποιος εργολάβος. Κρίμα, μένουμε εδώ με τα παιδιά μας».
«Οι πάροχοι internet στέλνουν λογαριασμούς σε σπίτια που έχουν καταρρεύσει και σε ανθρώπους που πλέον δεν υπάρχουν στη ζωή. Είστε ηλίθιοι;».
Πέρα από τις δεκάδες χιλιάδες θύματα, το οικονομικό κόστος του σεισμού αναμένεται να στοιχίσει στην Τουρκία πάνω από 80 δισεκατομμύρια δολάρια, υποστηρίζει στη μελέτη της η τουρκική συνομοσπονδία επιχειρήσεων.