Ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Σενετάκης και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τους πλειστηριασμούς και την απόφαση του Αρείου Πάγου, για τα επιδόματα και για τις εκλογές.
Ο κ. Σενετάκης μίλησε για το επίδομα που θα δοθεί στους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση.
Έχουμε πει ότι από την εποχή της πανδημίας και μετά, ο τρόπος που λειτουργεί το κράτος έχει αλλάξει. Έχει ψηφιοποιηθεί, οπότε μπορούμε να δούμε και να στοχεύσουμε σε συγκεκριμένα μέτρα που μπορούμε να βοηθήσουμε τους πολίτες, μετά την πανδημία είχαμε τον πληθωρισμό και μέλημά μας είναι η αύξηση των εισοδημάτων των ανθρώπων έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας. Ανακοινώσαμε την αύξηση στους περισσότερους συνταξιούχους, κάτι το οποίος διαπιστώθηκε ότι λόγω του νόμου Κατρούγκαλου με την προσωπική διαφορά διαπιστώσαμε ότι δεν μπορούσαμε να το πάρουμε πίσω. Είδαμε ότι πολλοί συνταξιούχοι δεν βοηθήθηκαν», είπε αρχικά.
«Μέσα στο πλαίσιο της δημοσιονομικής δυνατότητας που έχουμε, σήμερα ο πρωθυπουργό θα ανακοινώσει μία αύξηση για εκείνους που λόγω του συνταξιοδοτικού νόμου δεν πήραν κάποια αύξηση, με σκοπό να βοηθήσουμε την αύξηση του εισοδήματός τους. Ο κ. Μητσοτάκης, μιλάει με αριθμούς, ο κ. Τσίπρας έχει αποδείξει ότι τα νούμερα που ανακοινώνει κάθε φορά, πέφτουν έξω. Έχουμε τον κ. Τσίπρα να ανακοινώνει «Θεσσαλονίκες» και να μην τις κάνει. είναι λογικό κάποιος να μην εμπιστεύεται τον κ. Τσίπρα», συμπλήρωσε ο κ. Σενετάκης.
Η κ. Τζάκρη από την πλευρά της μίλησε για τα επιδόματα και την στάση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λοιδορήθηκε ότι δημιουργεί μία τάξη επιδοματούχων. Και βλέπουμε ότι η 90% κατανάλωση και 10% παραγωγή πρέπει να ανατραπεί, για την επιβίωση της κοινωνίας και της οικονομίας. Αυτό το σημείο παρακμής μας, το ΑΕΠ να διογκώνεται επειδή διογκώνεται το ΑΕΠ 15 ολιγαρχών στον τομέα της ενέργειας, των καυσίμων, των τραπεζιτών και των σούπερ μάρκετ, πρέπει να εκλείψει», υπογράμμισε.
«Ξέρουμε ότι οι πολίτες έχουν εισόδημα μέχρι τις 15 του μήνα. Οι άνθρωποι στη δυτική Μακεδονία που παράγουν αγροτικά προϊόντα και μεταποιούν, είναι αντιμέτωποι με την αύξηση του κόστους παραγωγής. Έχουν αδυναμία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα, αδυναμία στο να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητά τους. η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχει πρόσβαση στο ταμείο ανάκαμψης, έχει μόνο το 6%, θεωρητικά. Το 1% έχει πρόσβαση στο να πάρει τις εγγυήσεις», συμπλήρωσε η κ. Τζάκρη.
Αναφορικά με την προσωπική διαφορά η κ. Τζάκρη διευκρίνισε: «ο νόμος Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε το 2016, έγινε για να μην μειωθούν ξανά οι υψηλές συντάξεις. Ήταν μια εμπροσθοβαρής ρύθμιση για να μην μειωθούν οι συντάξεις όπως υπαγόρευε το ΔΝΤ και για μην έχουμε στο μέλλον συνταξιούχους δύο ταχυτήτων, με υψηλές συντάξεις και χαμηλές συντάξεις. Επαναϋπολογίστηκαν οι συντάξεις, αυτές που ήταν χαμηλές ανέβηκαν, αυτές που ήταν να μειωθούν δεν μειώθηκαν, και παραπέμφθηκαν σε έναν μελλοντικό χρόνο όπως αυτόν που βρισκόμαστε εκτός μνημονίων τώρα, και πραγματικά είναι μία άδικη ρύθμιση, πολλώ δε μάλλον έχουμε και αυτόν τον τραγικό πληθωρισμό που εξουδετερώνει όλες τις αυξήσεις».