Πιο κοντά, τουλάχιστον για αυτήν την περίοδο, φαίνεται ότι έφερε ο καταστροφικός σεισμός Έλληνες και Τούρκους. Το κλίμα έχει αλλάξει καθώς η «διπλωματία των σεισμών» παίρνει σάρκα και οστά.
«Efharisto poli file»
Οι εικόνες της ελληνικής αποστολής να βγάζει ζωντανούς από τα ερείπια αλλά και η ζεστή αγκαλιά του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Νίκο Δένδια κατέκλυσαν τα τουρκικά ΜΜΕ δείχνοντας τη μεταστροφή του κλίματος αναμεσά στις δύο χώρες.
Εκτενές ήταν το ρεπορτάζ που αφιέρωσε για το έργο της ΕΜΑΚ η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Hürriyet, η οποία στο πρωτοσέλιδό της είχε τον τίτλο «Ευχαριστώ φίλε».
«Η Ελλάδα θα στηρίξει την Τουρκία»
Η Ελλάδα θα συνεχίζει να στηρίζει την Τουρκία επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ελλάδα και Τουρκία δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, έχουμε τις διάφορες μας οι οποίες μπορούν να επιλυθούν με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και κυρίως σεβόμενοι και τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά πιστεύω και σε αυτό τον συναισθηματικό δεσμό των λαών μας ο οποίος ανεδείχθη ξεκάθαρα μέσα από αυτήν την τραγωδία και πράγματι πιστεύω ότι μέσα από αυτήν την τραγωδία ίσως προκύψει και κάτι καλύτερο και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».
Την ελπίδα του ότι οι σχέσεις τις Τουρκίας με την Ελλάδα έχουν μπει σε μια νέα πραγματικότητα, εξέφρασε για άλλη μια φορά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη συνάρτηση που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του.
«Ελπίζω ότι η αλληλεγγύη μας κατά τη διάρκεια αυτού του σεισμού θα είναι επίσης καθοριστική για το άνοιγμα μιας νέας σελίδας με την Ελλάδα. Ως εκ τούτου, όπως όλες οι χώρες της περιοχής, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την ειρήνη της περιοχής μας».
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει ήδη αποστείλει περισσοτέρους από 90 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας, ενώ ιδιωτικοί φορείς και οργανισμοί συνεχίζουν τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης.