Με αφορμή τον φονικό σεισμό στη γείτονα, με τους χιλιάδες νεκρούς και τα χιλιάδες κατεστραμμένα κτίρια, έχει ανοίξει η συζήτηση στη χώρα μας για την ασφάλεια των κτιρίων, τόσο δημόσιων όσο και ιδιωτικών.
Με τα παλαιά κτίρια στην Ελλάδα να είναι αρκετά, δεν είναι λίγες οι φορές που σε σεισμούς έχουν υποστεί φθορές και ρωγμές, και μάλιστα κτίρια, όπως σχολεία, τα οποία θα έπρεπε να είναι ασφαλή.
3 Μαρτίου του 2021, σεισμός 6 Ρίχτερ στη Θεσσαλία. Στο Δαμάσι Τυρνάβου, το σχολείο του χωριού έχει υποστεί τεράστιες ζημιές και κρίνεται ακατάλληλο. Σε χρόνο ρεκόρ ανακατασκευάζεται και είναι έτοιμο να ανοίξει ξανά τις πύλες του. Ζημιές καταγράφηκαν συνολικά σε 10 σχολικά κτίρια της Θεσσαλίας, μετά τον μεγάλο σεισμό στην Ελασσόνα.
27 Σεπτέμβριου 2021, σεισμό 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη. Το δημοτικό σχολείο του Θραψανού καταγράφει εκτεταμένες ζημιές. Τουλάχιστον 89 σχολεία είχαν προβλήματα.
Τοίχοι που «έσκασαν», πεσμένοι σοβάδες, πίνακες και άλλα αντικείμενα ακόμα και πάνω στα θρανία και παντού σκόνη.
«Βλέποντας κάνεις σκέφτεται πόσο τυχερά ήταν τα παιδιά και οι δάσκαλοί τους που δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός», αναφέρει δημοσίευμα εκείνης της περιόδου.
30 Οκτώβριου 2020, σεισμός 6,7 Ρίχτερ στη Σάμο. Από τις 44 σχολικές μονάδες του νησιού, προσωρινά ακατάλληλα κρίθηκα 11 σχολεία. Μόνο στον δήμο Ανατολικής Σάμου, από τα 14 σχολεία, τα 7 αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα.
21 Ιουλίου 2017, σεισμός 6,6 Ρίχτερ στην Κω. Ξεπερνούν τα 2 εκατ. οι ζημιές στα σχολεία του νησιού.
19 Ιουλίου 2019, σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Αθήνα. Ζημιές σε σχολικά κτίρια που βρίσκονται σε Χαϊδάρι, Πετρούπολη, Ηράκλειο και Αιγάλεω. 360.000 € ζητάει ο δήμος από την κυβέρνηση.