Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για την στήριξω των ευάλωτων νοικοκυριών, για τον κατώτατο μισθό αλλά και για τις εκλογές.
Ο κ. Καραμανλής μίλησε για την ρύθμιση των 120 δόσεων και για τις παροχές.
«Έχουμε συνηθίσει την αξιωματική αντιπολίτευση τον τελευταίο καιρό να προσπαθήσει να σηκώσει τους τόνους. Αυτό το κάνει για ευνόητους λογούς διότι βλέπει και διαπιστώνει ότι πάει σε μία προεκλογική μάχη, και υπολείπεται από την ΝΔ, είναι μία πραγματικότητα αυτό, είτε θέλουν να δουν τρις δημοσκοπήσεις είτε όχι.
«Τι προσπαθούν να κάνουν; Προσπαθούν να συσπειρώσουν το εκλογικό κοινό τους, την εκλογική τους βάση. Και γι’ αυτό, για άλλη μία φορά ακούγονται οι συνήθεις υπερβολές. Καλό είναι να ακούγονται υπερβολές και είναι να υπάρχει αντιπαράθεση, εδώ όμως αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ότι πάμε σε μία εκτός ορίων σύγκρουση. Δηλαδή ακούμε μία ρητορική από την αντιπολίτευση που μας γυρνάει πολλά χρόνια πίσω, εποχές που θεωρώ ότι όλοι θέλουμε να αφήσουμε δίπλα μας.
Αναφορικά με τις κινήσεις της κυβέρνησης, ανέφερε πως, «ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ έχουν πει κάτι πάρα πολύ απλό. Ότι βαδίζουμε σε αυτή την προεκλογική περίοδο μοιράζοντας με πολύ μεγάλη προσοχή και αφού έχουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια, επιδόματα για να βοηθήσουμε τις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες. Αυτό είναι που έχουν κάνει η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. ΝΑ θυμίσουμε ότι τα μέτρα στήριξης της πανδημίας ήταν οριζόντια, για την ενέργεια ήταν οριζόντια. Τα τελευταία 3 χρόνια υπήρξαν πολλά αιτήματα για αποζημιώσεις λόγω των καιρικών φαινομένων. Δεν δίνουμε πριν τις εκλογές επιδόματα. Εδώ και 3,5 χρόνια έχει γίνει μία πολύ σοβαρή διαχείριση των δημοσιονομικών και συγκρίνοντας τις εποχές διακυβέρνησης, δείτε ποια είναι τα διαθέσιμα που έχουν οι Έλληνες πολίτες τώρα και τι είχαν το 2019, δείτε τα δημοσιονομικά μας, η Ελλάδα ενώ ήταν ο αποδιοπομπαίος τράγος σήμερα είναι παράδειγμα προς μίμηση για τα δημοσιονομικά για την Ευρώπη. Η προσωπική διαφορά ήταν μία απίστευτη αδικία που δημιουργήθηκε και θεσμοθετήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ με μία διορθωτική κίνηση είπε ότι μετά τις εκλογές σιγά σιγά θα τις αποκαταστήσει».
Για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ και τους χαρακτηρισμούς προς την ΝΔ, μίλησε ο Κώστας Ζαχαριάδης.
«Σε μία τέτοια δύσκολη περίοδο που τα μεσαία στρώματα και οι αδύναμοι πολίτες έχουν δει το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, και η αγοραστική δύναμη κατά 20-40%, και ένα σεντ να δοθεί μία ώρα πριν ανοίξουν οι κάλπες κανείς δεν μπορεί να το λοιδορεί και να μην το απαξιώνει. Και μην μου πείτε ότι αυτό είναι ο ορισμός της πελατειακής πολιτικής και της παλαιοκομματικής συμπεριφοράς. Τέσσερα χρόνια κυβερνά οι ΝΔ. τις αυξήσεις τις οποίες δόθηκαν την προηγουμένη περίοδο και είναι κάτω από τον πληθωρισμό, προβλέπονται στον νόμο του 2017. Γιατί δεν τα αλλάξατε αυτά τα πράγματα; Γιατί δεν δώσατε τα αναδρομικά στους συνταξιούχους που τα δικαιούνται;», ανέφερε από την πλευρά του.
«Την άνοιξη του 2019 γράψαμε μόνιμο κονδύλι στον προϋπολογισμό τμήμα 13ης σύνταξης, 500 ευρώ, το οποίο το κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης», συμπλήρωσε.
Για τα 880 ευρώ κατώτατο μισθό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ζαχαριάδης σχολίασε πως, «η δική μας κυβέρνηση έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια και παρέδωσε στη ΝΔ, 37 δις ευρώ. Για να μπορεί η επιχείρηση να έχει λαμβάνειν, πρέπει να έχει και ο καταναλωτής δύναμη να καταναλώσει. Εμείς παραλάβαμε 480 ευρώ και 580 ευρώ κατώτατο μισθό το 2015 και δώσαμε 650 κατώτατο το 2019. Όπου η επιχειρηματικότητα δυσκολεύεται να βοηθήσει το κράτος».
Ο κ. Καραμανλής σχολίασε τις δηλώσεις του κ. Ζαχαριάδη.
«Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Εμείς δεν λέμε ότι έγιναν όλα τέλεια. Τα 4 χρόνια που ήταν κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας, ισοπεδώθηκαν τα πάντα. Ο κ. Ζαχαριάδης ανέφερε ότι το έκαναν αυτό για να έχουν «μαξιλάρι» 37 δις ευρώ. Αναρωτήθηκε ποτέ ο ελληνικός λαός για ποιόν λόγο χρειαζόμαστε το μαξιλάρι των 37 δις ευρώ; Διότι δεν μπορούσαμε να βγούμε στις αγορές να δανειστούμε. Δεν μας εμπιστευόταν κανένας και γι΄αυτό θέλαμε «μαξιλάρι». Και τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ; Ανέβασε τους 15 βασικούς φορολογικούς συντελεστές, μείωσε 24 φορές τις συντάξεις. Κατασχέσεις πάνω από 64%, η χώρα χρεοκόπησε με τις ανοησίες του κ. Βαρουφάκη», υπογράμμισε.
Οι δύο πολιτικοί τοποθετήθηκαν μεταξύ άλλων για τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών.
«Θα διορθώσουμε τις στρεβλώσεις που υπάρχουν»
«Αυτή η υπόθεση μία από αυτές που έχουν δημιουργήσει κοινωνικές εντάσεις. Βλέπουμε την αποφασιστικότητα του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος παρεμβαίνει και προσπαθεί να βρει λύσεις. Δεν είναι μόνο το ζήτημα των καλλιτεχνών, είναι πολλά ζητήματα. Υπάρχει μία σύγχυση στο μυαλό του ΣΥΡΙΖΑ. Μας λένε για τον μισθό των 880 ευρώ. Μου θυμίζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ της Θεσσαλονίκης. Μακάρι να πάμε τον μισθό και στα 1200 ευρώ. Το ζήτημα είναι εάν το αντέχει η οικονομία. Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά μιας σοβαρής κυβέρνησης και σοβαρού κόμματος που μοιράζει από τα διαθέσιμα που έχει, και ενός κόμματος που προχωρά σε πλειστηριασμό υποσχέσεων. Και με του καλλιτέχνες και τους συνταξιούχους εκεί που υπάρχουν στρεβλώσεις θα δούμε εάν βρεθούν λύσεις. Δεν υποσχεθήκαμε ποτέ πράγματα που δεν μπορούσαμε να κάνουμε. Ποτέ δεν βγήκε ο κ. Μητσοτάκης στους καλλιτέχνες και στους συνταξιούχους να τους πει ότι θα τους δώσει κάτι που δεν μπορεί. Αυτό το προνόμιο το έχει αποκλειστικά η αντιπολίτευση», σημείωσε ο κ. Καραμανλής.
«Θεωρούμε δίκαιο τον αγώνα των καλλιτεχνών»
Ο κ. Ζαχαριάδης τόνισε πως, «δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η κυβέρνηση έλεγε αύξηση του κατώτατου μισθού στο διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης. Βλέπουμε ότι είναι έξω από αυτή την εξαγγελία. Εάν εσείς θεωρείτε ότι ένας άνθρωπος μπορεί να ζήσει με αυτές τις συνθήκες, εμείς δεν το θεωρούμε, και θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει μία αναδιάταξη του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, για να ενισχυθεί ο μισθός και η σύνταξη. Δεν είμαστε εμείς που μειώσαμε την αγοραστική δύναμη 40%».
«Αναφορικά με τους καλλιτέχνες, δεν άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ έναν πόλεμο. Ο κόσμος της τέχνης και των γραμμάτων εξεγέρθηκε. Βγήκε, διαμαρτυρήθηκε και εμείς είμαστε δίπλα σε αυτόν τον αγώνα γιατί τον θεωρούσαμε δίκαιο. Λοιδορούσαν τους ανθρώπους που διαδήλωναν και διαμαρτύρονταν», πρόσθεσε.
Ο κ. Ζαχαριάδης τοποθετήθηκε σχετικά με την στάση του ΣΥΡΙΖΑ που ενώ είναι αντίθετος προς τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να αναβαθμιστούν, ωστόσο υποστηρίζουν ότι μόνο οι καλλιτέχνες που έχουν τελειώσει ιδιωτική σχολή, πρέπει να έχουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης.
«Φταίω εγώ που δεν θέλω να γίνει το πανεπιστήμιο σούπερ μάρκετ; Όπως έχουν κάνει τα πτυχία από τα κολέγια που κάποιος γράφει και δεν μπαίνει και ο μπαμπάς έχει λεφτά, μπαίνει και παίρνει το πτυχίο. Επιχειρείται μία βίαιη αναδιάρθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών, και γι΄αυτό διαμαρτύρονται και πρέπει να βρούμε μία λύση. Δεν θα διαλύσουμε τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Πρέπει να ακούσουμε τα αιτήματα. Δεν ξυπνάμε και ξεκινάμε να κάνουμε μία πορεία, να επαναστατήσουμε.Εμείς θα δώσουμε αξία στο δημόσιο πανεπιστήμιο το οποίο πονάει», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.