Η Μαρία Ναυπλιώτου ήταν η σημερινή καλεσμένη της Ελένης Μενεγάκης.
Η Μαρία Ναυπλίωτου πρωταγωνιστεί στη θεατρική παράσταση «Φιλούμενα Μαρτουράνο» στο θέατρο «Δημήτρης Χορν» αλλά και στη σειρά του ΣΚΑΙ «Στοργή».
«Δεν εφησυχάζομαι αλλά θέλω να παίζω διαφορετικά πράγματα ως ηθοποιός. Θέλω να αλλάζω μέσα από τους ρόλους. Γι’ αυτό διάλεξα την ψυχοθεραπεύτρια στη ‘’Στοργή’’. Στο θέατρο ο ρόλος που κάνω είναι μια λαϊκή γυναίκα , η οποία σε όλη της τη ζωή πάσχιζε να κάνει πράγματα, να κλάνει πραγματικότητα το όραμά της.
Η υπόθεση της παράστασης αφορά ένα ζευγάρι στη Νάπολι του 1950, το οποίο είναι μαζί αλλά μετά από 25 χρόνια η γυναίκα κάνει την επανάστασή της, όταν ο άνδρας της αποφασίζει να παντρευτεί μια νεότερη γυναίκα.
Αναφορικά με τις σχέσεις και με τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν, η Μαρία Ναυπλίωτου αναφέρει πως είναι πολύ δύσκολες οι σχέσεις αλλά και το πόσο σημαντική είναι η σχέση που έχει κάποιος με τον εαυτό του.
«Αυτό που έχω καταλάβει εγώ είναι πως εδώ και 50 χρόνια προσπαθώ να αγαπήσω τον εαυτό μου, πόσο μάλλον να δημιουργείς σχέση με έναν άλλον άνθρωπο και να αποκτήσεις μαζί του μια ισότιμη σχέση. Είναι πολύ δύσκολο ήδη να γνωρίσουμε τον εαυτό μας πόσο μάλλον να συνδεθούμε με κάποιον άλλον. Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι οι ανθρώπινες και συντροφικές σχέσεις. Τα τελευταία χρόνια δεν επαναλαμβάνω μοτίβα, παλαιότερα το έκανα. Για μένα είναι πιο σημαντικό να έχεις μια καλή σχέση με τον εαυτό σου και μετά με τους άλλους».
«Οι άνθρωποι που δεν ανήκουν στον χώρο, βλέπουν την πραγματική Μαρία»
Όσον αφορά την εικόνα που μπορεί να μπορεί να δείχνει προς τα έξω, η Μαρία Ναυπλιώτου ανέφερε πως όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο είναι δύσκολο να εξωτερικεύεις τον πραγματικό σου εαυτό.
«Οι άνθρωποι που δεν ανήκουν στον χώρο, βλέπουν την πραγματική Μαρία. Όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο, έχεις κάποιες άμυνες. ΄Έτσι, αυτό μπορεί να σε δείχνει απόμακρη αλλά δεν είναι έτσι. Εγώ έμαθα να αγαπώ τις γυναίκες. Μεγαλώσαμε σε μια πατριαρχική κοινωνία και μπορώ να καταλάβω πως νιώθει μια γυναίκα όταν εργάζεται σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο».
Η ηθοποιός αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των ηθοποιών μετά το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο τα πτυχία τους εξομοιώνονται με απολυτήριο Λυκείου.
«Αυτό που έχει συμβεί είναι πως με το νέο διάταγμα είναι πως οριστικά υποβαθμίζονται οι σπουδές μας. Αυτό είναι ένα χρόνιο ζήτημα, το οποίο βρισκόταν σε μια γκρίζα ζώνη αλλά δεν το άγγιζε κανείς. Αυτό που έγινε είναι πως οριστικοποιήθηκε πως ανήκουμε στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να μπουν στη Τριτοβάθμια εκπαίδευση όλες οι παραστατικές σχολές. Θα πρέπει να γίνει όπως στο εξωτερικό, Ανώτατα ιδρύματα Καλών Τεχνών. Υπάρχει στην Ελλάδα, η Καλών Τεχνών, στην οποία δεν περνάς με εξετάσεις αλλά οι σπουδαστές κρίνονται στην τέχνη τους κάθε χρόνιο τον Σεπτέμβριο. Μπορούμε να πάρουμε από εκεί το παράδειγμα».