H τελευταία πράξη μιας προαναγγελθείσας αποχώρησης γράφτηκε σήμερα, με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να ανακοινώνει την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές.
«Δε θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές»
Μετά από 34 χρόνια κοινοβουλευτικού βίου, ο Κώστας Καραμανλής αποφάσισε να ολοκληρώσει τη διαδρομή του στη Βουλή και να μην είναι υποψήφιος στις ερχόμενες εκλογές.
«Προφανώς στηρίζω πάντα την κυβέρνηση της ΝΔ, την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και υπηρετώ αδιαλείπτως επί μισό αιώνα. Πιστός στην ιστορία της, την ιδεολογία, τις αρχές και τις αξίες της. Με σεβασμό και αγάπη για τον κόσμο της και όλους τους Έλληνες πολίτες».
Την απόφασή του ανακοίνωσε πρώτα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν εκείνος χθες του τηλεφώνησε και, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, ειπώθηκαν τα εξής:
Καραμανλής: Φεύγω τώρα που η παράταξη είναι ισχυρή και είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές
Μητσοτάκης: Το σέβομαι
Το «ευχαριστώ» Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον ευχαρίστησε για τη διαχρονική προσφορά του στην παράταξη και πρόσθεσε:
«Προσωπικά, μάλιστα, δεν ξεχνώ ότι υπό τη δική του κομματική ηγεσία εντάχθηκα στην πολιτική. Γνωρίζω ότι έχει πάντα στην καρδιά του τη ΝΔ. Πολύ περισσότερο σήμερα, που η καμπή στη δική του πολυετή διαδρομή συμπίπτει με το άνοιγμα νέων και αισιόδοξων οριζόντων για την πατρίδα και το κόμμα μας.
»Γι’ αυτό και είμαι σίγουρος ότι, απ’όπου και αν βρίσκεται, θα συνεχίσει να αφιερώνει όλες του τις δυνάμεις για το καλό της Ελλάδας και της μεγάλης μας παράταξης. Και θα είναι παρών στη μεγάλη εκλογική μάχη που ξεκινά».
Κώστας Αχ. Καραμανλής: Κλείνει μια κοινοβουλευτική διαδρομή
«Κλείνει, λοιπόν, μια μεγάλη κοινοβουλευτική διαδρομή. Η ΝΔ πάει σε εκλογές ενωμένη όσο ποτέ», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής.
«Με πολύ μεγάλη συγκίνηση έμαθα την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, να μην είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές. Είναι ο μακροβιότερος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, υπήρξε πρωθυπουργός για πεντέμισι χρόνια και ο αρχηγός που συνέδεσε απόλυτα τη δική του πορεία με το εθνικό και το πατριωτικό συμφέρον».
Ο Κώστας Καραμανλής θα συμμετάσχει ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία και θα είναι παρών στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης.
Το παρασκήνιο της απόφασης
Το κινητό τηλέφωνο του Κώστα Καραμανλή χτύπησε χθες το απόγευμα, λίγο μετά τις 17:00. Στην άλλη γραμμή ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας μια απευθείας γραμμή επικοινωνίας, η οποία είχε καιρό να ενεργοποιηθεί καθώς μεταξύ τους υπήρχαν… αποστάσεις.
Στόχος του πρωθυπουργού ήταν να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του κ. Καραμανλή για το αν θα κατέβει υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης.
«Πήρα την απόφασή μου…» είπε στον κ. Μητσοτάκη, «το σέβομαι» απάντησε εκείνος, με πρωθυπουργικούς συνεργάτες να κάνουν λόγο για μια κουβέντα σε καλό κλίμα. Κάπως έτσι, το Μαξίμου γνώριζε ότι οι ανακοινώσεις θα γίνονταν σήμερα.
Οι σχέσεις του Μαξίμου με τον πρώην πρωθυπουργό είχαν διαταραχθεί εντόνως μετά το καλοκαίρι λόγω της υπόθεσης των υποκλοπών, με χαρακτηριστική την παρέμβαση από τα Ανώγεια.
Ο κ. Καραμανλής στους επόμενους μήνες δεν προέβη σε νέα τοποθέτηση για το θέμα, ούτε συμμετείχε σε οποιαδήποτε (προεκλογική) διαδικασία. Από τότε όμως είχαν αρχίσει οι σκέψεις σε ό,τι αφορά την παραμονή του ή μη στην ενεργό πολιτική.
Αν και κάποιοι πόνταραν στην προοπτική μιας τελευταίας υποψηφιότητάς του στις εκλογές της Άνοιξης και ενώ το περιβάλλον του κρατούσε κλειστά χαρτιά, ο ίδιος φαίνεται να έχει λάβει την απόφαση εδώ και καιρό. Και όσο περνούσαν οι μέρες, το κλίμα του παρασκηνίου έδειχνε προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο βίος & η διαδρομή του
Ο Κώστας Καραμανλής γεννήθηκε στην Αθήνα στις 14 Σεπτεμβρίου 1956. Πατέρας του ήταν ο Αλέκος Καραμανλής, αδερφός του Κωνσταντίνου Καραμανλή και μητέρα του η Αλίκη Γεωργούλη.
Ήταν Ιούνιος του 1989 οπότε και εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, στην Α’ Θεσσαλονίκης. Από το 2009 οπότε και παρέδωσε τα ηνία της ΝΔ, διατηρούσε μια σπάνια κοινοβουλευτική παρουσία.
Από τα φοιτητικά του χρόνια αναμείχθηκε με τα κοινά ως μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΟΝΝΕΔ και διετέλεσε υπεύθυνος για οργανωτικά και ιδεολογικά θέματα.
Το 1995 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, ενώ δυο χρόνια μετά στις 21 Μαρτίου 1997 και ύστερα από την εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας το 1996 από το ΠΑΣΟΚ, εξελέγη από το 4ο συνέδριο του κόμματος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Ήταν η πρώτη φορά που το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας καλούνταν να εκλέξει νέο αρχηγό. Τότε θα επικρατήσει των ανθυποψηφίων του Μιλτιάδη Έβερτ και Γιώργου Σουφλιά, ο Κώστας Καραμανλής.
Στις εκλογές του 2000 έχασε οριακά τη νίκη και την πρωθυπουργία από τον Κώστα Σημίτη, πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Υπό την ηγεσία του Κώστα Καραμανλή, η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004, εξασφαλίζοντας κοινοβουλευτική πλειοψηφία 165 εδρών. Θα κερδίσει και τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007, τις οποίες είχε προκηρύξει λίγες μέρες πριν από τις καταστροφικές και πολύνεκρες δασικές πυρκαγιές της Πελοποννήσου.
Υπό το βάρος των σκανδάλων, της τραγικής κατάστασης της οικονομίας και της απειλής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες λόγω της προεδρικής εκλογής, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προκηρύσσει εκλογές για τις 4 Οκτωβρίου 2009, τις οποίες θα χάσει πανηγυρικά από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου.
Το ίδιο βράδυ ανοίγει την κούρσα της διαδοχής του και στις 6 Νοεμβρίου το έκτακτο συνέδριο του κόμματος αποφασίζει για πρώτη φορά ο έβδομος κατά σειρά αρχηγός του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας να εκλεγεί από τα μέλη του κόμματος.
Στις 30 Νοεμβρίου θα παραδώσει τα ηνία της Νέας Δημοκρατίας στον Αντώνη Σαμαρά, που αναδείχθηκε νικητής των εσωκομματικών εκλογών.
Από το Βατοπέδι & τις πυρκαγιές έως τη δολοφονία Γρηγορόπουλου
Ο Κώστας Καραμανλής παρέμεινε στην εξουσία για 5 χρόνια και 7 μήνες και επί της πρωθυπουργίας τους διεξήχθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004.
Η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, οι μεγάλες πυρκαγιές του 2007 αλλά και η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα σημάδεψαν, μεταξύ άλλων, την πρωθυπουργική του θητεία.
Εκ των υστέρων του καταλογίζονται ευθύνες για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας την περίοδο της πρωθυπουργίας του και τη μη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αποφυγή της εισόδου της χώρας στον αστερισμό του μνημονίων.
Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Κώστα Καραμανλή έγινε γνωστό πως ξένες υπηρεσίες παρακολουθούσαν τόσο τον ίδιο όσο και άλλα πολιτικά πρόσωπα. Το γνωστό και ως σχέδιο «Πυθία». Το 2009 ο τότε διοικητής της ΕΥΠ ενημέρωσε τον Κώστα Καραμανλή για τις παρακολουθήσεις. Σύμφωνα με τον διοικητή της ΕΥΠ, την ίδια περίοδο υπήρξαν αναφορές για σχέδιο δολοφονίας του.
Ωστόσο, με νέο έγγραφο η ΕΥΠ σημείωνε πως από τις έρευνές της δεν προέκυπτε κανένα στοιχείο για σχέδιο δολοφονίας του πρωθυπουργού και δεν απέκλειε το ενδεχόμενο οι πληροφορίες να δίνονταν μέσα σε ένα γενικότερο σχέδιο παραπληροφόρησης των κρατικών αρχών.
Ο γάμος του με τη Νατάσα Παζαΐτη
Ο Κώστας Καραμανλής γνώρισε την κ. Παζαΐτη το 1989 όταν εργαζόταν στο πολιτικό του γραφείο στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των βουλευτικών εκλογών.
Το αρχικό ειδύλλιο μετατράπηκε σε σοβαρή σχέση που κρατήθηκε μυστική έξω από τα φώτα της δημοσιότητας. Η Νατάσα Παζαΐτη εγκατέλειψε αργότερα το πολιτικό γραφείο του μελλοντικού συζύγου της και εργαζόταν σε κατάστημα με είδη δώρων.
Ο γάμος τους έγινε στην Πρώτη Σερρών, τον Απρίλιο του 1998, με περισσότερους από 10.000 καλεσμένους. Λίγο πριν γίνει πρωθυπουργός, ο Κώστας Καραμανλής γίνεται πατέρας.