Με όνομα βαρύ που του άνοιξε διάπλατα δρόμους στην πολιτική. Ο χαμογελαστός νεαρός που πόζαρε στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 στις Σέρρες με τον πατέρα και τον θείο του, Κωνσταντίνο Καραμανλή, έμελλε να γίνει πρωθυπουργός για πέντε χρόνια και πρόεδρος της ΝΔ για 12.
Σύμβολο και σημείο αναφοράς για τους οπαδούς του, αλλά και διαχρονικά στο στόχαστρο πολιτικών του αντιπάλων, με μια σειρά από χειρισμούς και τοποθετήσεις του να προκαλούν αντιδράσεις.
Τέλος εποχής
Οι καταστροφικές φωτιές του 2007, η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, οι διαρροές για παρακολουθήσεις από Ρώσους πράκτορες και οι χειρισμοί του λίγο πριν η Ελλάδα μπει στο σκοτεινό τούνελ των μνημονίων συζητήθηκαν, με τον ίδιο να αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του σε πολλές περιπτώσεις.
Η μαντινάδα από τα Ανώγεια στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, θεωρήθηκε από πολλούς ως αιχμή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών.
Ο Κώστας Καραμανλής γεννήθηκε το 1956 στην Αθήνα και στα 33 του χρόνια, το 1989, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής. Τέσσερα χρόνια μετά σχολιάζει σε πάνελ την ήττα της ΝΔ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Η νέα ήττα της ΝΔ του Μιλτιάδη Έβερτ το 1996 έχει βάλει το κόμμα σε αδιέξοδο. Το 1997 εκλέγεται πρόεδρος και τα ποσοστά της παράταξης αρχίζουν να ανεβαίνουν.
Οι κόντρες με τον Κώστα Σημίτη στη Βουλή είναι συνεχείς και αφήνουν εποχή. Η ήττα στο νήμα στις εκλογές του 2000 δεν τον αποδυναμώνει πολιτικά. Ο Κώστας Καραμανλής είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της παράταξης.
Το 2004 εκλέγεται πρωθυπουργός και οδηγεί τη χώρα που ετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
Το 38,1% του 1996 έχει γίνει το 2004, 45,3%. Ο νέος πρωθυπουργός έχει πάντα δίπλα του τη Νατάσα Παζαϊτη, τη γυναίκα που παντρεύτηκε το 1998 στην Πρώτη Σερρών και του χάρισε δύο παιδιά που ευτύχησαν να μεγαλώσουν με αγάπη.
Στην κεντρική πολιτική σκηνή, ο δρόμος κρύβει διαρκώς εμπόδια και προκλήσεις. Η υπόθεση της ανταλλαγής ακινήτων, εκτάσεων και οικοπέδων του ελληνικού δημοσίου με τη Μονή Βατοπεδίου κάνει όλο και περισσότερους να μιλούν για σκάνδαλο.
Οι εκλογές του 2007 γίνονται λίγο μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία, με τραγικό απολογισμό 84 νεκρούς. Ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βύρων Πολύδωρας, μιλάει για τον στρατηγό άνεμο και για συνωμοσίες τουρκικών συμφερόντων.
Το 2009, η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή χάνει έδαφος διαρκώς. Πριν την ήττα με 10 ποσοστιαίες μονάδες από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, η χώρα συζητά τις διαρροές για παρακολουθήσεις μυστικών υπηρεσιών, με στόχο τον τότε πρωθυπουργό.
Στόχος του σχεδίου «Πυθία» σύμφωνα με σειρά δημοσιευμάτων, ήταν η εκτέλεση του Κώστα Καραμανλή για να αλλάξει η Ελλάδα πορεία στην ενεργειακή της πολιτική.
Ο Κώστας Καραμανλής δε μίλησε ποτέ δημόσια για το αν έγιναν παρακολουθήσεις, ενώ δεν τοποθετήθηκε ούτε τα επόμενα χρόνια, όταν πολιτικοί αντίπαλοι τον κατηγορούσαν ότι με την πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του, έστειλαν τη χώρα στο ΔΝΤ.
Τα τελευταία 14 χρόνια, οι δημόσιες εμφανίσεις ήταν λιγοστές και ακόμα λιγότερες οι δηλώσεις μπροστά στις κάμερες.
Σε μια πορεία πέντε και πλέον δεκαετιών, ο Κώστας Καραμανλής κατάφερε να εκπληρώσει μια σειρά από προσωπικά στοιχήματα στην πολιτική και να βαδίσει στα χνάρια του θείου του. Εκείνου που ίδρυσε τη ΝΔ και πάντα τον ενέπνεε.
Στα 67 του χρόνια, πάντα δίπλα στα δύο παιδιά και τη γυναίκα της ζωής του, εκείνη που του στάθηκε στα εύκολα και στα δύσκολα.
Στους εκλογικούς θριάμβους και στις πικρές ήττες που έριξαν την αυλαία στην περίοδο της πρωθυπουργίας του.
Το «ευχαριστώ» Μητσοτάκη
Τις ευχαριστίες του προς τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για τη διαχρονική του προσφορά στην παράταξη διατυπώνει, σε δήλωσή του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ανακοίνωση ότι ο κ. Καραμανλής δε θα είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές.
Παράλληλα, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ο κ. Καραμανλής θα συνεχίσει να αφιερώνει όλες του τις δυνάμεις για το καλό της Ελλάδας, αλλά και της ΝΔ και καταλήγει τονίζοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα είναι παρών στη μεγάλη εκλογική μάχη που ξεκινά.
Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού:
Θέλω να ευχαριστήσω τον Κώστα Καραμανλή για τη διαχρονική προσφορά του στην παράταξη και τον τόπο. Προσωπικά, μάλιστα, δεν ξεχνώ ότι υπό τη δική του κομματική ηγεσία εντάχθηκα στην πολιτική.
Γνωρίζω ότι έχει πάντα στην καρδιά του τη Νέα Δημοκρατία. Πολύ περισσότερο σήμερα, που η καμπή στη δική του πολυετή διαδρομή συμπίπτει με το άνοιγμα νέων και αισιόδοξων οριζόντων για την πατριδα και το κόμμα μας.
Γι’ αυτό και είμαι σίγουρος ότι, απ’ όπου και αν βρίσκεται, θα συνεχίσει να αφιερώνει όλες του τις δυνάμεις για το καλό της Ελλάδας και της μεγάλης μας παράταξης. Και θα είναι παρών στη μεγάλη εκλογική μάχη που ξεκινά.