Η υπεύθυνη ταυτοποίησης θυμάτων trafficking της γραμμής 1109, Νίκη Ηλιού, για μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την καταγγελία που έγινε από την γυναίκα η οποία μαζί με άλλες ήταν φυλακισμένες σε ξενοδοχείο στη Συγγρού.
Την απόλυτη φρίκη ζούσαν 15 μετανάστριες, θύματα trafficking, οι οποίες έπεσαν στα χέρια διεθνούς κυκλώματος μαστροπείας, κρατώντας τις κλεισμένες και μάλιστα υπό άθλιες συνθήκες.
Με ένα email και ένα τηλεφώνημα άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι του διεθνούς κυκλώματος μαστροπείας, από την ΕΛΑΣ, την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της Αμερικής και με την υπηρεσία μετανάστευσης της Κολομβίας.
Μία ομάδα, ένα διεθνές κύκλωμα έφερνε στην Ελλάδα κοπέλες από την Λατινική Αμερική οι οποίες ήταν σε οικονομική ένδεια με την πρόφαση ότι θα τους βρει δουλειά στην Ελλάδα. Ωστόσο τις φυλάκιζε σε ένα ξενοδοχείο στη Συγγρού. Οι γυναίκες ήταν συνολικά 15.
Η υπεύθυνη της γραμμής 1109 που τα θύματα απευθύνονται για να τα καταγγείλουυν περιστατικά trafficking, Νίκη Ηλιού, μίλησε στο MEGA για το mail που «ξεσκέπασε» τους σωματέμπορους στη Συγγρού.
«Ήταν στα μέσα του καλοκαιριού όταν λάβαμε αυτό το email, από μία κοπέλα που είχε καταφέρει να διαφύγει από το ξενοδοχείο στο οποίο την είχαν φυλακίσει και την εκμεταλλεύονταν. Επομένως επικοινώνησε μαζί μας και μας ενημέρωσε ότι υπήρχαν και άλλες κοπέλες οι οποίες τελούσαν υπό εκμετάλλευση στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο από διαφορετικές εθνικότητες. Έκανε έκκληση για βοήθεια, επικοινώνησε μαζί μας στα αγγλικά», είπε αρχικά.
«Η κοπέλα ήταν όντως φοβισμένη, ήταν στην προσπάθεια να φύγει από την χώρα, επομένως, εφόσον η ίδια ήταν κατά κάποιον τόπο ασφαλής εκείνο το διάστημα ήθελε να βοηθήσει και τις υπόλοιπες κοπέλες να βρουν την ελευθερία τους και να παραμείνουν ασφαλείς», συμπλήρωσε η κ. Ηλιού.
Για το περιεχόμενο του email αποκάλυψε πως, «η κοπέλα ανέφερε κάποιες πληροφορίες, ότι οι συνθήκες διαβίωσης δεν ήταν καλές, δεν υπήρχε έλεγχος, υφίσταντο εκμετάλλευση, ήταν από διαφορετικές εθνικότητες, και ότι ήταν πολλά τα μέλη του κυκλώματος. Εμείς επικοινωνήσαμε μαζί της, ζητήσαμε περαιτέρω διευκρινίσεις, και στη συνέχεια υποβάλαμε μία γραπτή αναφορά στο Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων του οργανωμένου εγκλήματος, προκειμένου οι Αρχές να επιληφθούν και να ερευνήσουν την υπόθεση».
«Μπορεί να φαίνεται ότι μία κοπέλα έχει ελευθερίες, ωστόσο ο έλεγχος είναι πάντα εκεί στα κυκλώματα σωματεμπορίας ανθρώπων, και δεν είναι και εμφανής πολλές φορές», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Για τις γραμμές που βοηθούν στην καταπολέμηση περιστατικών βίας, η κ. Ηλιού διευκρίνισε πως «η δική μας γραμμή 1109, εξειδικεύεται σε περιπτώσεις εμπορίας ανθρώπων, ανδρών και γυναικών που υφίστανται κάποιου είδους εκμετάλλευση, είτε σεξουαλική είτε εξαναγκαστική εργασία είτε εξαναγκαστική επαιτεία. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες γραμμές, για παράδειγμα το 15900 ή και το 197 στις οποίες μπορούν να απευθυνθούν γυναίκες που υφίσταται ενδοοικογενειακή κακοποίηση»,