Η επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην Ελλάδα ανέδειξε το ιστορικά υψηλό επίπεδο, στο οποίο είναι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
Τα «πυροτεχνήματα» στην διπλωματία δεν είναι συχνό φαινόμενο.
Η επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην Ελλάδα ανέδειξε το ιστορικά υψηλό επίπεδο, στο οποίο είναι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
Είναι σημαντικό πως όταν οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ έρχονται στην Ελλάδα, είναι πλέον γνωστό πως όχι μόνο θα γίνουν αποδέκτες παραπόνων για την Τουρκία, αλλά έρχονται με μία «θετική ατζέντα» και για να αναδείξουν μεταξύ άλλων και τα δικά τους συμφέροντα.
Πέρα από τις αμυντικές δαπάνες, τα F-35 και τις εξοπλιστικά, οι ΗΠΑ επενδύουν στην Ελλάδα, καθώς άνοιξε ο δρόμος για την διεύρυνση της αμυντικής συμμαχίας με την απελευθέρωση κονδυλίων για να επενδυθούν στην βάση της Σούδας. Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία μεγαλώνει στη χώρα μας και όσο αυξάνεται η εν λόγω παρουσία, τόσο μεγαλώνει και η ανάγκη για την ύπαρξη σταθερότητας στην Μεσόγειο.
Το απρόβλεπτο γεγονός του σεισμού στην Τουρκία άλλαξε άρδην τον χαρακτήρα της επίσκεψης του Άντονι Μπλίνκεν στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Από τον Ιανουάριο ακουγόταν ότι ο κ. Μπλίνκεν θα πραγματοποιήσει επίσκεψη σε Γερμανία, Ελλάδα και Τουρκία, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε επιβεβαιώσει τις επισκέψεις σε Ελλάδα κα Γερμανία, όχι όμως στην Τουρκία.
Η αμερικανική πλευρά είδε τον σεισμό στην Τουρκία ως μια «ευκαιρία» για να δημιουργηθεί ένα θετικό momentum ανάμεσα στις χώρες και να βελτιωθούν οι μεταξύ τους σχέσεις.
Ο κ. Μπλίνκεν πήγε μέχρι την Τουρκία, και επιβεβαιώθηκε πως η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει πολιτικά το αίτημα της Τουρκίας για τα F-16.
Αναφορικά ωστόσο με το πότε η αμερικανική κυβέρνηση θα στείλει επίσημα το αίτημα στο Κογκρέσο, ο κ. Μπλίνκεν απέφυγε να απαντήσει και να κάνει ην παραμικρή δέσμευση.