Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει σε όλον τον κόσμο η αποστέρηση των συνταγματικών δικαιωμάτων συλληφθέντων για συμμετοχή σε συμμορίες στο Ελ Σαλβαντόρ.
Με τον εξευτελισμό χιλιάδων κρατουμένων μπροστά στις κάμερες η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ προσπαθεί να στείλει μήνυμα μηδενικής ανοχής στις εγκληματικές συμμορίες που λυμαίνονται τη χώρα.
Ο υπερπληθυσμός των φυλακών οδήγησε στην ανέγερση ενός νέου σωφρονιστικού ιδρύματος χωρητικότητας 40 χιλιάδων κρατουμένων, που είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.
Χιλιάδες ύποπτοι για συμμετοχή σε συμμορίες μεταφέρονται στη μεγαλύτερη φυλακή της αμερικανικής ηπείρου, σε ένα νεόκτιστο σωφρονιστικό ίδρυμα στο Ελ Σαλβαντόρ με χωρητικότητα 40.000 κρατούμενων.
Φορούν μόνο ένα λευκό παντελονάκι, είναι ξυπόλυτοι, κουρεμένοι γουλί και δεμένοι πισθάγκωνα.
Η πρώτη παρτίδα από συνολικά δύο χιλιάδες φυλακισμένους μεταφέρονται στην τεράστια φυλακή που θεωρείται υψίστης ασφαλείας.
Τους συμπεριφέρονται σαν ζώα και τους υποχρεώνουν να κοιτούν μόνο χαμηλά και να μην χάνουν τη σειρά τους.
Το κεφάλι παραμένει σκυμμένο ακόμα και μέσα στα λεωφορεία όπου οι δεσμοφύλακες τους δένουν και τα πόδια.
Φτάνουν στο Κέντρο Εγκλεισμού Τρομοκρατών και με την ίδια σκληρότητα περνούν από καταγραφή και οδηγούνται στα κελιά τους.
Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της αμφιλεγόμενης εκστρατείας κατά της εγκληματικότητας του προέδρου Ναγίμπ Μπουκέλε, η κυβέρνηση του οποίου έχει αναστείλει κάποια από τα πιο σοβαρά συνταγματικά δικαιώματα των συλληφθέντων μετά από την περυσινή δραματική έξαρση των δολοφονιών.
Πλέον οι συλλήψεις γίνονται χωρίς ένταλμα, οι ιδιωτικές επικοινωνίες των υπόπτων παρακολουθούνται και οι κρατούμενοι δεν έχουν δικαίωμα σε δικηγόρο.
Ο πρόεδρος Μπουκέλε έχει υποσχεθεί πως θα επαναφέρει τα δικαιώματα των υπόπτων μόλις συλληφθούν όλοι οι εγκληματίες της χώρας.
Από πέρυσι έχουν συλληφθεί πάνω από 64 χιλιάδες ύποπτοι.