Μια κοινά παραδεχόμενη αλήθεια είναι πώς αρκετοί άνθρωποι δεν επιθυμούν αλλαγές στη ζωή τους, είτε στην προσωπική είτε στην επαγγελματική. Οι αλλαγές ωστόσο είναι μέρος της ζωής, με τους ειδικούς να σημειώνουν ότι θα πρέπει να τις επιζητάμε.
Αυτές τις αλλαγές εξετάζει σήμερα Κυριακή η εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας» με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη και καλεσμένη του την ηθοποιό Βαλέρια Κουρουπή.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που είσαι εδώ. Η αλήθειά είναι ότι οι άνθρωποι δυσκολεύονται να κάνουν αλλαγές. Εσύ δεν είσαι από αυτούς τους τύπους», είπε υποδεχόμενος την καλεσμένη του ο δημοσιογράφος.
«Από τη φύση είμαι από αυτούς τους τύπους. Όλοι κάπως μεγαλώνουμε μέσα στα σπίτια μας λίγο περιορισμένοι στο κομμάτι των αλλαγών. Οι γονείς μας, μας μαθαίνουν στην ασφάλεια για να μην ανησυχούν αυτοί, οπότε και εγώ αυτήν την οδηγία είχα. Έκανα πολλή δουλειά με τον εαυτό μου για να ακολουθήσω το ρεύμα της ζωής μου και να μην είμαι βράχος, να είμαι νερό», είπε η γνωστή ηθοποιός, συμπληρώνοντας:
«Δεν μπορώ να πω ότι κάνω αλλαγές με απόλυτο θάρρος παρόλο που τις έχω εκτιμήσει πάρα πολύ, είναι μεγάλος δάσκαλος στη ζωή μου αυτό γιατί δεν μπορείς να εξελιχθείς ποτέ αν δεν είσαι ανοιχτός. Τα πάντα γύρω μας αλλάζουν».
Όπως λέει η Βαλέρια Κουρουπή, οι αλλαγές βοηθούν στην προσωπική εξέλιξη γιατί ανακαλύπτεις τον εαυτό σου σε μια συνθήκη που δεν τον είχες δει προηγουμένως.
«Δεν μπορούμε να βλέπουμε τον εαυτό μας συνέχεια στην ίδια συνθήκη. Πώς θα δούμε ποιοι είμαστε;».
Όσο για τον εαυτό της και τις αλλαγές;
«Πάντα μου βγαίνουν οι αλλαγές, ακόμα και αν δε μου βγαίνει αυτό που φαντάστηκα πριν την κάνω, πάντα μου βγαίνει σε καλό, σου φέρνει κάτι στον δρόμο».
Ο ρόλος της οικογένειας
Η προσαρμοστικότητα κάθε ατόμου και η δεκτικότητα απέναντι στο καινούργιο, είναι πρωτίστως χαρακτηριστικό από την οικογένεια που μεγαλώνει κάθε άνθρωπος.
«Είναι σίγουρα το σπίτι και η οικογένεια, γιατί εκεί παίρνουμε τα πολύ βασικά μηνύματα σε σχέση με τη ζωή μας», λέει η Δήμητρα Νικολάου, ψυχολόγος.
«Υπάρχει και ένας πολύ βασικός παράγοντας μετέπειτα που έχει να κάνει με το πώς εγώ βιώνω το λάθος. Αυτό πάντα έχει να κάνει με μια εσωτερική αναμέτρηση του ‘ από εδώ και πέρα τι κάνω;’. πολλές φορές έχοντας κάνει τη μετάβαση μπορεί να μην μπορώ να επιστρέψω και είναι και ζητούμενο να μην επιστρέψω γιατί για να θέλω να αλλάξω σημαίνει ότι αυτό που είχα δεν ήταν αυτό που χρειαζόμουν».
Σύμφωνα με την ψυχολόγο, η πιο συνηθισμένη αλλαγή για την πλειονότητα των ανθρώπων, είναι η αλλαγή επαγγελματικού περιβάλλοντος.
«Το κέρδος είναι ότι τόλμησα, ακόμα και αν δεν βγει, ότι σεβάστηκα την επιθυμία μου ότι αυτό που τώρα βιώνω δεν είναι αυτό που χρειάζομαι και ότι έδειξα εμπιστοσύνη στον εαυτό μου».
Από τη μεριά της, η Βαλέρια Κουρουπή τόνισε ότι και λόγω επαγγέλματος είναι «εκπαιδευμένη στις αλλαγές».
«Οι καλλιτέχνες ποτέ δεν έχουμε κάτι σταθερό σε δουλειά. Κάθε τρεις τέσσερις μήνες αλλάζω περιβάλλον εργασίας, ρόλο, συναδέλφους, μπορεί να μείνω και χωρίς δουλειά. Η μεγαλύτερη αλλαγή που έχω κάνει στη ζωή μου, πέρα από το ότι γέννησα το παιδί μου, είναι ότι χώρισα μετά από 20 χρόνια γάμου».
Για το διαζύγιό της είπε:
«Δεν έγινε παρορμητικά, το σκέφτηκα πολύ, και δεύτερες και πέμπτες σκέψεις. Μου βγήκε και σε μένα και στον πρώην σύζυγό μου σε πάρα πολύ καλό».
Οι αιφνίδιες αλλαγές
Πέρα από τις αλλαγές που κάνουμε οι ίδιοι και προγραμματίζουμε, υπάρχουν και οι ξαφνικές.
«Όταν έχω μπροστά την απόφαση να τη διαπραγματευτώ λίγο προετοιμάζομαι, αλλά και πάλι δεν ξέρω. Πόσο μάλλον αν προκύψει μια αλλαγή αιφνίδια που δεν έχω καθόλου προετοιμασία. Εκεί αυτό που προκύπτει είναι ο φόβος. Οι πιο ενθαρρυμένοι άνθρωποι είναι εκείνοι που ενώ φοβούνται, δρουν. Εκεί είναι το ζητούμενο».
Πώς μπορούμε όμως να είμαστε πιο προσαρμοστικοί;
«Η ευπροσαρμοστικότητα έχει να κάνει με την επιλογή ενώ η υποταγή έχει να κάνει με την ανάγκη».