Σε χιονοστιβάδα εξελίσσεται η υπόθεση του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, μετά την ανάρτησή του για βαθύ κράτος, στην οποία ταυτόχρονα βάζει στο στόχαστρο δημοσιογράφους και δικαστές. Η πρώτη αντίδραση της Κουμουνδούρου ήταν η καθαίρεση του βουλευτή από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και από τομεάρχη, ενώ αύριο τα όργανα του κόμματος θα αποφασίσουν για το μέλλον του στο κόμμα.
Εκτός ψηφοδελτίων αλλά όχι και εκτός ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ο Παύλος Πολάκης μετά την παραληρηματική ανάρτησή του κατά δικαστών, τραπεζιτών, δημοσιογράφων και του επικεφαλής της ΑΑΔΕ.
O Aλέξης Τσίπρας έχει πάρει τις αποφάσεις του και το βράδυ της Κυριακής καθαίρεσε τον βουλευτή του από τη θέση του επικεφαλής του τομέα Διαφάνειας του κόμματος, ενώ την ερχόμενη Τρίτη στη διευρυμένη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος θα ζητήσει τη παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας.
Στη διαδικτυακή προκήρυξή του που προκάλεσε την οργή της ηγεσίας ο Παύλος Πολάκης στοχοποιεί και απειλεί 15 δημοσιογράφους, τους 13 δικαστικούς του Ειδικού Δικαστηρίου που καταδίκασαν το Νίκο Παππά και τον Διοικητή της Ανώτατης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή, για τον οποίο ζητά την απόλυση του.
Η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη
«Το «ΒΑΘΥ ΚΡΑΤΟΣ»… Αν δεν καθαρίσουμε από αυτούς ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ!».
Η Κουμουνδούρου αδειάζει τον Παύλο Πολάκη, τονίζοντας, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόγραμμα και πολιτική που έχουν εγκριθεί από το συνέδριό του.
«Η πολιτική σύγκρουση με το καθεστώς Μητσοτάκη και με όσους το εκπροσωπούν δεν γίνεται με όρους προσωπικής σταυροφορίας αλλά με σχέδιο, θεσμική σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Δεν είναι ατομική υπόθεση αλλά συλλογικό καθήκον και στρατηγική», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η ανάρτηση επικήρυξη του Παύλου Πολάκη προκάλεσε την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνου, ο οποίος έδωσε εντολή στην προϊσταμένη της Ποινικής Δίωξης, Ελένη Τριανταφύλλου, για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για δύο τουλάχιστον αδικήματα, αυτό της διέγερσης πολιτών στη διάπραξη εγκλημάτων και της βίας κατά δικαστικών λειτουργών.
Ζήτημα συνταγματικής νομιμότητας θέτει η ένωση δικαστών και εισαγγελέων.
«Συνιστά η συγκεκριμένη ανάρτηση συνταγματική εκτροπή. Η ονομαστική στοχοποίηση, οι απειλές, οι προγραφές δικαστών και δημοσιογράφων δεν συνιστούν μόνο έλλειψη σεβασμού στην αρχή του κράτους δικαίου, αλλά συνιστούν βαρύτατο πλήγμα στο δημοκρατικό πολίτευμα», ανέφερε η πρόεδρος Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη.
Την τοποθέτηση Πολάκη καταδίκασε απερίφραστα και η ένωση εισαγγελέων Ελλάδος.
Την ίδια ώρα ο Παύλος Πολάκης εμφανίζεται αμετανόητος δηλώνει ότι δε συνομιλεί με πηγές και δίνει ραντεβού στον Αλέξη Τσίπρα στα όργανα του κόμματος
«Θα τα πούμε όλα στην πολιτική γραμματεία και στην Κεντρική Επιτροπή. Με «πηγές» δεν θα ανοίξω διάλογο», τόνισε στην νέα του ανάρτηση ο βουλευτής.
ΝΔ: Αυτονόητη η διαγραφή του
Δεν αρκούν οι διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ περί αποπομπής του από τα ψηφοδέλτια τονίζει η ΝΔ.
«Σε κάθε δημοκρατικό κόμμα θα ήταν αυτονόητη η διαγραφή του και αυτό απαιτούμε να κάνει ο κ. Τσίπρας που μέχρι σήμερα τον κάλυπτε. Επίσης αυτονόητη θεωρούμε την αποπομπή από τα ψηφοδέλτια του ομόφωνα καταδικασμένου Νίκου Παππά», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ΝΔ.
«Η προσωπική στοχοποίηση και οι απειλές προγραφών δημοσιογράφων και δικαστών από τον ομοτράπεζο και ομογάλακτο του κ. Τσίπρα, Παύλο Πολάκη, δεν έχουν σχέση ούτε με τη Δημοκρατία, ούτε με το κράτος δικαίου», υπογράμμισαν στο ΠΑΣΟΚ.
«Είναι πολύ βολική μια αντιπαράθεση που εντοπίζει το «βαθύ κράτος» σε κάποιους δημοσιογράφους και δικαστικούς κι όχι σε όσους έχουν τα «κλειδιά» της οικονομίας, με βάση τα οποία ελέγχουν και παρεμβαίνουν στους μηχανισμούς του κράτους, στα ΜΜΕ, στις κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα για τα δικά τους συμφέροντα», ανέφερε το ΚΚΕ.
«Ο τρόπος με τον οποίο πολιτευόταν ο κ. Πολάκης, ήταν γνωστός στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης.
Ανεπίτρεπτη και αδιανόητη χαρακτηρίζει την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη η ΕΣΗΕΑ.